Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 08 серпня 2021, питання №46637 100₴

Сосед не разрешает ставить машину напротив его выезда

Живем в частном секторе, но поставить машину возле своей калитки не могу т.к. у соседа, живущего напротив нашей калитки, находится выезд из гаража. Говорит ему так неудобно выезжать, даже вызывал полицию, ссылаясь на нормы ПДД (напротив выезда нельзя парковать машины). Не могу понять относится ли это правило к частной застройке, где каждые несколько метров- чей-то выезд из гаража. Получается что, в частном секторе почти нигде нельзя ставить машины, особенно где плотная застройка..

Відповіді юристів (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Сосед не разрешает ставить машину напротив его выезда

    Живем в частном секторе, но поставить машину возле своей калитки не могу т.к. у соседа, живущего напротив нашей калитки, находится выезд из гаража. Говорит ему так неудобно выезжать, даже вызывал полицию, ссылаясь на нормы ПДД (напротив выезда нельзя парковать машины). Не могу понять относится ли это правило к частной застройке, где каждые несколько метров- чей-то выезд из гаража. Получается что, в частном секторе почти нигде нельзя ставить машины, особенно где плотная застройка..

    Хххххххх

    Добрый день!

    Правила парковки в Украине четко и ясно изложены в Правилах дорожного движения, п. 15 “Остановки и стоянка”.

    Стоянка согласно ПДД Украины – это остановка более чем на 5 минут.

    Где нельзя парковаться?:

    Прежде всего там, где нельзя останавливаться: в узких местах (для проезда другого автомобиля нужно оставить 3,0 м), на левой стороне дороги с разделительной полосой (бульваром) посередине, на трамвайных путях, вторым рядом вдоль уже запаркованных машин, на газонах, на остановках общественного транспорта. Естественно, как прежде, нельзя останавливаться на эстакадах, мостах, путепроводах и под ними, а также в тоннелях и на ж.д.-переездах. А также – на загородных дорогах в местах с ограниченной до 100 м обзорностью и на загородных дорогах (в т.ч. обочинах) в темное время суток.

    Метраж имеет важное значение при выборе места для парковки. Магическая цифра в наших ПДД – 10 метров. Ближе этого расстояния нельзя парковаться у пешеходных переходов, перекрестков, выездов из дворов, места выполнения дорожных работ. Чтобы не возить с собой рулетку (или строительный лазерный дальномер), запомните, 10 м – это два корпуса автомобиля D-класса.

    П. 15.10.д: “стоящее транспортное средство делает невозможным движение других транспортных средств”.

    Согласно ст. 122.1 КоАП Украины штраф за нарушение правил парковки, в том числе стоянки и остановки в неположенном месте составляет 255 грн на первый раз и 680 грн. в случае повторения нарушения в течение года.Но это еще не все. Если неправильно запаркованный автомобиль мешает движению других машин или пешеходов, то его накажут строже: 510 грн.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Вікторіє!

    Якихось спеціальних правових норм, які б давали чітку відповідь на Ваше запитання, на жаль немає.

    Однак тут потрібно враховувати ті правила паркування та стоянки, що визначені Правилами дорожнього руху, це по-перше, і звичайно, по-друге, потрібно чітко розуміти межі своєї земельної ділянки.

    Визначтесь з межами земельної ділянки на місцевості. Якщо місце паркування входить до межі земельної ділянки, що належить Вам чи Вашому родичу на праві власності або користування, можете паркувати машину сміло, якщо маєте бажання.

    Однак якщо місце паркування це все таки прилегла територія до Вашого будинку, яка є дорогою загального користування, то тут потрібно використовувати як я зазначав Правила дорожнього руху!

    Всього найкрашого!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%...

    15. ЗУПИНКА І СТОЯНКА

    15.1. Зупинка і стоянка транспортних засобів на дорозі повинні здійснюватись у спеціально відведених місцях чи на узбіччі.

    15.2. За відсутності спеціально відведених місць чи узбіччя або коли зупинка чи стоянка там неможливі, вони дозволяються біля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху).

    15.3. У населених пунктах зупинка і стоянка транспортних засобів дозволяються на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена розміткою 1.1, а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом.

    Якщо дорога має бульвар або розділювальну смугу, зупинка і стоянка транспортних засобів біля них забороняються.

    15.4. Транспортні засоби не дозволяється ставити на проїзній частині в два і більше ряди. Велосипеди, мопеди і мотоцикли без бокового причепа дозволяється ставити на проїзній частині не більше ніж у два ряди.

    15.5. Ставити транспортні засоби під кутом до краю проїзної частини дозволяється в місцях, де це не буде перешкоджати руху інших транспортних засобів.

    Біля тротуарів або інших місць із пішохідним рухом ставити транспортні засоби під кутом дозволяється лише передньою частиною, а на підйомах - тільки задньою частиною.

    15.6. Стоянка всіх транспортних засобів у місцях, позначених дорожніми знаками 5.38, 5.39, встановленими з табличкою 7.6.1, дозволяється на проїзній частині вздовж тротуару, а встановленими з однією з табличок 7.6.2-7.6.5 - легкових автомобілів і мотоциклів тільки так, як показано на табличці.

    15.7. На спусках і підйомах, де спосіб поставлення не регламентується засобами регулювання руху, транспортні засоби необхідно ставити під кутом до краю проїзної частини так, щоб не створювати перешкод іншим учасникам дорожнього руху і виключити можливість для самовільного руху цих засобів.

    На таких ділянках допускається ставити транспортний засіб уздовж краю проїзної частини, повернувши керовані колеса таким чином, щоб виключалась можливість самовільного руху транспортного засобу.

    15.8. На трамвайній колії попутного напрямку, розташованій ліворуч на одному рівні з проїзною частиною для руху нерейкових транспортних засобів, дозволяється зупинка лише для виконання вимог цих Правил, а на розташованих біля правого краю проїзної частини - лише для посадки (висадки) пасажирів чи виконання вимог цих Правил.

    У цих випадках не повинно створюватись перешкод для руху трамваїв.

    15.9. Зупинка забороняється:

    а) на залізничних переїздах;

    б) на трамвайних коліях (крім випадків, обумовлених пунктом 15.8 цих Правил);

    в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також у тунелях;

    г) на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі;

    ґ) на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

    д) у місцях, де відстань між суцільною лінією розмітки, розділювальною смугою чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 м;

    е) ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а коли їх немає - ближче 30 м від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;

    є) ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, де це створить перешкоди технологічним транспортним засобам, що працюють;

    ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;

    з) у місцях, де транспортний засіб закриває від інших водіїв сигнали світлофора або дорожні знаки;

    и) ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду.

    15.10. Стоянка забороняється:

    а) у місцях, де заборонена зупинка;

    б) на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками);

    в) на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;

    г) ближче 50 м від залізничних переїздів;

    ґ) поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху;

    д) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;

    е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства;

    {Пункт 15.10 доповнено підпунктом "е" згідно з Постановою КМ № 435 від 20.04.2011}

    є) на газонах.

    {Пункт 15.10 доповнено підпунктом "є" згідно з Постановою КМ № 111 від 11.02.2013}

    15.11. У темну пору доби і в умовах недостатньої видимості стоянка поза населеними пунктами дозволяється лише на майданчиках для стоянки або за межами дороги.

    15.12. Водій не повинен залишати транспортний засіб, не вживши всіх заходів, щоб не допустити його самовільного руху, проникнення до нього і (або) незаконного заволодіння ним.

    15.13. Забороняється відчиняти двері транспортного засобу, залишати їх відчиненими і виходити з транспортного засобу, якщо це загрожує безпеці і створює перешкоди іншим учасникам дорожнього руху.

    15.14. У разі вимушеної зупинки в місці, де зупинку заборонено, водій повинен вжити всіх заходів, щоб прибрати транспортний засіб, а за неможливості це зробити - діяти згідно з вимогами пунктів 9.9-9.11 цих Правил.

    15.15. На проїзній частині забороняється встановлення предметів, що перешкоджають проїзду чи паркуванню транспортних засобів, за винятком випадків:

    оформлення дорожньо-транспортної пригоди;

    виконання дорожніх робіт або робіт, пов'язаних із зайняттям проїзної частини;

    обмеження або заборони руху транспортних засобів та пішоходів у випадках, передбачених законодавством.

    {Правила доповнено пунктом 15.15 згідно з Постановою КМ № 111 від 11.02.2013}

    Охременко Артем Вікторович
    100%
    Охременко Артем Вікторович 2 роки тому

    Юрист, м. Кропивницький, 13 років досвіду

    Добрый день, Виктория!

    Отвечая на Ваш вопрос хочу указать, что Ваше транспортное средство не нарушает правил дорожного движения (п.15 ПДД).

    Да есть выезд, но Вы паркуетесь возле своей территории, важное значение имеет границы территории.

    Аргументы соседа что у него там выезд, так себе, и у Вас там выезд.

    А если он вместо забора поставит только одни ворота, так у него вся территория получиться выезд, поэтому не надо обращать внимание на его "капризы".

    Основное:

    - главное чтоб Ваше транспортное средство при стоянке не нарушало и не нарушает пункт 15 ПДД - " Остановка и стоянка запрещена". (А оно не нарушает, так как там тоже Ваша территория).

    - как Вы указали - "ему так неудобно выезжать" - значит выезд есть, просто неудобно. Пусть изворачивается, в другом месте ставить неудобно Вам. Согласования места гаража с учётом Ваших интересов и возможного Вашего выезда он не проводил. Его частную собственность Вы не нарушаете.

    - посмотрите границы территории, возможно Вы вообще паркуетесь на своей территории.

    - вот ещо относительно застройки:

    "Розміщення гаражів слід передбачати переважно вбудованими або прибудованими до житлових будинків по лінії забудови або в глибині ділянки. Допускається розміщення гаража по лінії забудови за умови погодження з місцевими органами архітектури і містобудування (пункт 6.1.39 ДБН України Б.2.2-12:2019 "Планування і забудова територій").

    Спорудження надвірних господарських будівель по лінії забудови вулиць і проїздів забороняється, їх треба зводити у глибині садиби з дотриманням санітарних і протипожежних вимог.

    Суміжні земельні ділянки – це земельні ділянки, які безпосередньо примикають до загальної межі. Господарські будівлі і гаражі сусідніх ділянок допускається блокувати."

    С уважением Охременко Артем.

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 2 роки тому

      Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

      Доброго дня!

      Повідомляю наступне:

      Перш за все паркуватись не можна там, де не можна зупинятися: у вузьких місцях (для проїзду іншого автомобіля потрібно залишити 3,0 м), на лівому боці дороги з розділовою смугою (бульваром) посередині, на трамвайних коліях, другим рядом уздовж вже запаркованних машин, на газонах, на зупинках громадського транспорту. Звичайно, як раніше, не можна зупинятися на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також в тунелях і на залізничних переїздах. А ще – на заміських дорогах в місцях з обмеженою до 100 м оглядовістю і на заміських дорогах (в т.ч. узбіччях) в темний час доби.

      За скільки метрів від пішохідного переходу можна паркуватися?

      Метраж має важливе значення при виборі місця для паркування. Магічна цифра в наших ПДР – 10 метрів. Ближче цієї відстані не можна паркуватися біля пішохідних переходів, перехресть, виїздів з дворів, місця виконання дорожніх робіт. Щоб не возити з собою рулетку (або будівельний лазерний далекомір), запам’ятайте, 10 м – це два корпуси автомобіля D-класу.

      Ще одна важлива відстань – 30 метрів, які ми повинні залишити при парковці до найближчої зупинки громадського транспорту (визначається від меж зупинки або стовпа з відповідним знаком 5.41.1.).

      Відстань від місця парковки до залізничного переїзду повинна бути не менше 50 метрів. Особлива ситуація – смітники у дворах: не можна паркуватися ближче ніж 5 метрів від них.

      Така парковка – порушення, навіть якщо це дозволене для стоянки місце. Водіїв крайніх машин покарають за п.15.10.д: “стоячий транспортний засіб унеможливлює рух інших транспортних засобів”..

      З 27 вересня 2018 року перелік умов, при яких вашу машину можуть примусово забрати на штрафмайданчик, чітко визначений законом. Це практично всі вищеописані порушення, крім паркування на майданчику біля сміттєвих контейнерів, випадків “неправильної” стоянки на заміських дорогах та паркування на тротуарі. Забрати машину зі штрафмайданчика обійдеться не менше ніж 900 грн (послуги евакуації і зберігання), не рахуючи штрафу і плати за таксі, на якому вам доведеться роз’їжджати в пошуках банку і штрафмайданчика.

      штрафи за неправильну парковку:

      З 27 вересня 2018 року згідно з ст. 122.1 КпАП України штраф за порушення правил парковки, в тому числі стоянки і зупинки в недозволеному місці становить 255 грн на перший раз і 680 грн в разі повторення порушення протягом року.

      Але це ще не все. Якщо неправильно запаркований автомобіль заважає руху інших машин або пішоходів, то його водія (у випадку фото-відеофіксації – власника) покарають суворіше: 510 грн.

      Безоплатне користування (довше 10 хвилин) зоною платного паркування карається штрафом в 20-кратну вартість 1 год платного паркування. А якщо порушник поставив машину в такій зоні на місце для інвалідів, то розмір штрафу ще вище – 30-кратна вартість години паркування.

      Штрафи за неоплачену парковку під таким знаком у великих містах складають 20-кратну вартість 1 години платного паркування.

      Рекомендація

      Більш докладно всі правила парковки описані в ПДР України в чинній редакції, а розміри штрафів – в Кодексі про адміністративні правопорушення України. Є ще Закон України “Про дорожній рух”, Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” від 21.12.2017 та інші законодавчі акти. Розібратися з ними можна, маючи під рукою смартфон з інтернетом, але для цього потрібен час. Тому, свідомо порушуючи правила паркування, будьте готові втратити і гроші, і час, і душевну рівновагу від спілкування з поліцією чи інспекторами з паркування.

      Головне ,щоб Ваше авто не порушувало пункт 15 ПДР, Якщо Ви паркуєтесь біля своєї території і не порушуєте меж сусіда то порушень немає ,то лише забаганки сусіда.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Охременко Артем Вікторович
    Охременко Артем Вікторович 2 роки тому

    Юрист, м. Кропивницький, 13 років досвіду

    Виктория!

    Вот еще аргумент для соседа.

    Так как в ваших действиях нет какого-либо правонарушения, то в его действиях устматривается состав административного правонарушения предусмотренного ст.183 КУпАП.

    "Стаття 183. Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб

    Завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань -

    тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян."

    В случае дополнительных вопросов обращайтесь.

    С уважением Охременко Артем.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Виктория!

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 10 жовтня 2001 р. № 1306Київ

    Про Правила дорожнього руху:

    Про Правила дорожнього руху | від 10.10.2001 № 1306 (rada.gov.ua)

    "15. ЗУПИНКА І СТОЯНКА

    15.1. Зупинка і стоянка транспортних засобів на дорозі повинні здійснюватись у спеціально відведених місцях чи на узбіччі.

    15.2. За відсутності спеціально відведених місць чи узбіччя або коли зупинка чи стоянка там неможливі, вони дозволяються біля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху).

    15.3. У населених пунктах зупинка і стоянка транспортних засобів дозволяються на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена розміткою 1.1, а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом.

    Якщо дорога має бульвар або розділювальну смугу, зупинка і стоянка транспортних засобів біля них забороняються.

    15.4. Транспортні засоби не дозволяється ставити на проїзній частині в два і більше ряди. Велосипеди, мопеди і мотоцикли без бокового причепа дозволяється ставити на проїзній частині не більше ніж у два ряди.

    15.5. Ставити транспортні засоби під кутом до краю проїзної частини дозволяється в місцях, де це не буде перешкоджати руху інших транспортних засобів.

    Біля тротуарів або інших місць із пішохідним рухом ставити транспортні засоби під кутом дозволяється лише передньою частиною, а на підйомах - тільки задньою частиною.

    15.6. Стоянка всіх транспортних засобів у місцях, позначених дорожніми знаками 5.38, 5.39, встановленими з табличкою 7.6.1, дозволяється на проїзній частині вздовж тротуару, а встановленими з однією з табличок 7.6.2-7.6.5 - легкових автомобілів і мотоциклів тільки так, як показано на табличці.

    15.7. На спусках і підйомах, де спосіб поставлення не регламентується засобами регулювання руху, транспортні засоби необхідно ставити під кутом до краю проїзної частини так, щоб не створювати перешкод іншим учасникам дорожнього руху і виключити можливість для самовільного руху цих засобів.

    На таких ділянках допускається ставити транспортний засіб уздовж краю проїзної частини, повернувши керовані колеса таким чином, щоб виключалась можливість самовільного руху транспортного засобу.

    15.8. На трамвайній колії попутного напрямку, розташованій ліворуч на одному рівні з проїзною частиною для руху нерейкових транспортних засобів, дозволяється зупинка лише для виконання вимог цих Правил, а на розташованих біля правого краю проїзної частини - лише для посадки (висадки) пасажирів чи виконання вимог цих Правил.

    У цих випадках не повинно створюватись перешкод для руху трамваїв.

    15.9. Зупинка забороняється:

    а) на залізничних переїздах;

    б) на трамвайних коліях (крім випадків, обумовлених пунктом 15.8 цих Правил);

    в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також у тунелях;

    г) на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі;

    ґ) на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

    д) у місцях, де відстань між суцільною лінією розмітки, розділювальною смугою чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 м;

    е) ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а коли їх немає - ближче 30 м від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;

    є) ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, де це створить перешкоди технологічним транспортним засобам, що працюють;

    ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;

    з) у місцях, де транспортний засіб закриває від інших водіїв сигнали світлофора або дорожні знаки;

    и) ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду.

    15.10. Стоянка забороняється:

    а) у місцях, де заборонена зупинка;

    б) на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками);

    в) на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;

    г) ближче 50 м від залізничних переїздів;

    ґ) поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху;

    д) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;

    е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства;

    є) на газонах.

    15.11. У темну пору доби і в умовах недостатньої видимості стоянка поза населеними пунктами дозволяється лише на майданчиках для стоянки або за межами дороги.

    15.12. Водій не повинен залишати транспортний засіб, не вживши всіх заходів, щоб не допустити його самовільного руху, проникнення до нього і (або) незаконного заволодіння ним.

    15.13. Забороняється відчиняти двері транспортного засобу, залишати їх відчиненими і виходити з транспортного засобу, якщо це загрожує безпеці і створює перешкоди іншим учасникам дорожнього руху.

    15.14. У разі вимушеної зупинки в місці, де зупинку заборонено, водій повинен вжити всіх заходів, щоб прибрати транспортний засіб, а за неможливості це зробити - діяти згідно з вимогами пунктів 9.9-9.11 цих Правил.

    15.15. На проїзній частині забороняється встановлення предметів, що перешкоджають проїзду чи паркуванню транспортних засобів, за винятком випадків:

    оформлення дорожньо-транспортної пригоди;

    виконання дорожніх робіт або робіт, пов'язаних із зайняттям проїзної частини;

    обмеження або заборони руху транспортних засобів та пішоходів у випадках, передбачених законодавством.

    26. РУХ У ЖИТЛОВІЙ ТА ПІШОХІДНІЙ ЗОНІ

    26.1. Пішоходам дозволяється рухатися у житловій та пішохідній зоні як по тротуарах, так і по проїзній частині. Пішоходи мають перевагу перед транспортними засобами, але не повинні створювати безпідставних перешкод для їхнього руху.

    26.2. У житловій зоні забороняється:

    а) транзитний рух транспортних засобів;

    б) стоянка транспортних засобів поза спеціально відведеними місцями і таке їх розташування, яке утруднює рух пішоходів і проїзд оперативних чи спеціальних транспортних засобів;

    в) стоянка з працюючим двигуном;

    г) навчальна їзда;

    ґ) рух вантажних автомобілів, тракторів, самохідних машин і механізмів (крім тих, що обслуговують об'єкти і громадян, виконують технологічні роботи або належать громадянам, що проживають у цій зоні).

    26.3. У пішохідну зону в'їзд дозволяється лише транспортним засобам, що обслуговують громадян і підприємства, які розташовані у зазначеній зоні, а також транспортним засобам, що належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні, чи автомобілям (мотоколяскам), позначеним розпізнавальним знаком “Водій з інвалідністю”, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять пасажирів з інвалідністю. Якщо до об'єктів, розташованих на цій території, є інші під'їзди, водії повинні користуватися лише ними.

    26.4. Під час виїзду з житлової та пішохідної зони водії повинні дати дорогу іншим учасникам дорожнього руху.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Виктория!

    Увидеть бы план застройки и расположения гаража и вашего дома, в частности, по описанной ситуации.

    Поскольку сейчас из описанного Вами, апеллировать на запрет соседа можно лишь через нарушения застройки или статуса земли с его стороны.

    Очень вряд ли, что бы получено было разрешение на такую застройку при том, что не оставлено достаточно места для придомовой территории, заезда, выезда и т.д.

    Если у вас есть план расположения, и вы знаете кадастровый, это все можно проверить.

    Набирайте, если остались вопросы.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України