Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 03 вересня 2021, питання №48215 350₴

Как можно продать часть квартиры

Добрый день. После смерти мужа осталась в наследство квартира, купленная нами в браке совместно. Наследниками кроме меня являются еще две дочери от первого и второго браков. Наш брак был третий. Открыто наследственное дело. Нотариус огласила нам наследникам, что кому причитается. Мне 1/2 квартиры (супружеская доля), вторая часть квартиры на три части. Вторая дочь хочет себе больше и хочет вселиться в эту квартиру с двумя малолетними детьми. Имеет ли она право на вселение и прописку себя и детей, имея 1/6 часть квартиры? Имеет ли она право сдать в аренду свою часть без моего ведома? Могу ли я продать свою часть квартиры или сдать в аренду?

Відповіді юристів (17)

    Савченко Олександр
    28.6%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Наталія!

    1) Имеет ли она право на вселение и прописку себя и детей, имея 1/6 часть квартиры? - так.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);

    Оскільки, Вам належить більша частина квартири, то Ви можете подати до суду позовну заяву про визначення порядку користування цією квартирою кожним співвласником у відповідності до належним їм часток. Тобто, щоб донька та її діти користувалися площею квартири, яка відповідає їхній частці у праві спільної часткової власності, та не використовуали вашу.

    2) Имеет ли она право сдать в аренду свою часть без моего ведома? - ні.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    2. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    3) Могу ли я продать свою часть квартиры или сдать в аренду? - можете продати, однак здати в оренду - лише у разі наявності згоди інших співвласників. Також розгляньте варіант виділу вашої частки квартири в натурі.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 361. Право співвласника розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності

    1. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    3. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

    4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

    5. Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    Стаття 363. Момент переходу частки у праві спільної часткової власності до набувача за договором

    1. Частка у праві спільної часткової власності переходить до набувача за договором з моменту укладення договору, якщо інше не встановлено домовленістю сторін.

    2. Частка у праві спільної часткової власності за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, переходить до набувача відповідно до статті 334 цього Кодексу.

    Стаття 364. Виділ частки із майна, що є у спільній частковій власності

    1. Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

    2. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

    Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    3. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

    4. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Наталия Клієнт 2 роки тому

      больште спасибо, очень подробно и поеятно

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Наталія, будь ласка!

        Донька, як співвласник квартири, може зареєструвати в ній своє місце проживання без вашої згоди.

        Ваша згода потрібна лише для прописки третіх осіб, однак така згода не вимагається при реєстрації місця проживання її неповнолітніх дітей (до 18 років).

        Тому, у вашому випадку можливі наступні варіанти:

        1) подати до суду позовну заяву про визначення порядку користування цією квартирою кожним співвласником у відповідності до належним їм часток.

        2) виділити свою частку квартири в натурі;

        3) продати свою частку квартири;

        4) припинити право доньки на її частку в квартирі.

        Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

        Стаття 365. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників

        1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

        1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

        2) річ є неподільною;

        3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

        4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

        2. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

        Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

        Всього доброго!

        Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    14.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Наталия!

    "Вторая дочь хочет себе больше и хочет вселиться в эту квартиру с двумя малолетними детьми. Имеет ли она право на вселение и прописку себя и детей, имея 1/6 часть квартиры"?

    - Она имеет часть собственности - 1/6 часть квартиры, поэтому имеет право на вселение в квартиру, учитывая то, что у неё дети, то с детьми и соответственно имеет право зарегистрировать себя и детей.

    "Имеет ли она право сдать в аренду свою часть без моего ведома"?

    -Нет, только с Вашего согласия.

    "Могу ли я продать свою часть квартиры или сдать в аренду?

    - Продать можете, но сначала Вы должны обратиться письменно и предложить выкупить свою часть другим совладельцам - можно отправить соответствующие обращения по почте ценными письмами с уведомлением и описью вложения и в течении месяца месяца если они откажутся или не будет результата, тогда Вы можете продать свою часть квартиры третьим лицам.

    В аренду имеете право сдать, только с согласия совладельцев.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    17.1%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Теоретически она как собственник, даже такой малой части, имеет право пользоваться своим имуществом. Теперь о практическом решении этого права. Многое зависит от того какая это квартира, какая общая площадь, можно ли на эту часть выделить отдельную жилую комнату. Если этого сделать нельзя, то вселиться, да ещё и с детьми не получится чисто технически. Что касается сдачи в аренду своей части, то для этого сначала надо выделить эту часть в натуре, что скорее всего с учетом того, что у нее всего 1/6 часть квартиры сделать невозможно. Каждый из сособственников теоретически может продать свою часть квартиры, соблюдая правило преимущественной покупки, которое предоставляется в первую очередь сособственникам. Практика показывает, что продажа части квартиры без выделения доли в натуре невозможна. Покупателей на такой товар нет. У вас есть законом предоставленная возможность избавиться от такого соседства. Для этого вам нужно после получения документов на наследство обратиться в суд с иском о прекращении права собственности этой наследницы на основании ст 365 Гражданского кодекса Украины в связи с тем, что ее часть является незначительной, не может быть выделена в натуре, имущество является неделимым, совместное владение и пользование имуществом невозможно, такое прекращение права собственности не причинит существенного вреда интересам собственника. При этом вам придется выплатить ей стоимостью принадлежащей ей части.

    • Наталия Клієнт 2 роки тому

      спасибо большое за ответ

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.4%

    Доброго дня, Наталіє!

    Те, що особа хоче собі більше, є тільки бажання і не більше. Як правильно Вам зазначали, більше, ніж на 1/6, претендувати вона не зможе.

    Однак на Вашому місце я б розглянув питання щодо викупу одним із спадкоємців частин інших спадкоємців, аби мати право власності на всю квартиру.

    Подумайте над таким варіантом. Щодо Ваших питань:

    Вселитися особа може, у тому числі з дітьми і прописати їх.

    Здавати в оренду свою частину особа має тільки із згоди співвласників, тобто Вас й іншого спадкоємця.

    Продати свою частину Ви також маєте право, але у першу чергу забезпечивши право можливої покупки частини інших співвласників, як того вимагає Цивільний кодекс України.

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    3. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

    4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

    5. Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо особа володіє цією частиною квартири - це її власність , вона має право вільного доступу та користування і розпорядження своїм майном згідно правовстановлюючого документа і лише в межах 1/6 частини.

    Якщо 1/6 передбачає окрему кімнату,то власник може через суд виділити своє майно зі спільної власності у окреме приватне володіння згідно рішення суду у визначених межах чітко. І вільно розпоряджатися.

    Якщо діти неповнолітні її вселять в квартиру та зареэструють там дітей , Ви не можете впливати на це.

    Ви можете після отримання свідоцтва на спадщину та переоформивши на себе ,продати Вашу частину квартири згідно свідоцтва , цій особі з дітьми , якщо вона виявить бажання придбати у Вас то може зробити це першочергово. Якщо ні , то ви продаєте свою частину третім особам і все.

    Рекомендую виділити вашу частку у окреме майно через суд , а потім продати кому забажаєте. Або здавати в оренду третім особам , але виключно ту частку квартири , що належить вам згідно свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Наталия Клієнт 2 роки тому

      Большое спасибо за ответ

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Вторая дочь хочет себе больше и хочет вселиться в эту квартиру с двумя малолетними детьми. Имеет ли она право на вселение и прописку себя и детей, имея 1/6 часть квартиры? - да

    Имеет ли она право сдать в аренду свою часть без моего ведома? после прекращения совместной собственности или определения порядка пользования

    Могу ли я продать свою часть квартиры или сдать в аренду? свою часть продать Вы можете изначально предложивши выкупить остальным совладельцам

    так же можете выкупить их части по договоренности или через суд

    сдать в аренду -после прекращения совместной собственности или определения порядка пользования

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую С уважением Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович
    28.6%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Повторю свой ответ на Ваш предыдущий вопрос (https://uristy.ua/ua/question/47793).

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-91#Te...):

    "6. При вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що, виходячи зі змісту ст.115 ЦК, це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

    Якщо виділ частки будинку в натурі неможливий, суд вправі за заявленим про це позовом встановити порядок користування відособленими приміщеннями (квартирами, кімнатами) такого будинку. У цьому разі окремі підсобні приміщення (кухня, коридор тощо) можуть бути залишені в загальному користуванні учасників спільної часткової власності. Порядок користування жилим будинком може бути встановлено також і між учасниками спільної сумісної власності.

    При неможливості виділу частки будинку в натурі або встановлення порядку користування ним, власнику, що виділяється, за його згодою присуджується грошова компенсація. Розмір грошової компенсації визначається за угодою сторін, а при відсутності такої угоди - судом по дійсній вартості будинку на час розгляду справи.

    Під дійсною вартістю будинку розуміється грошова сума, за яку він може бути проданий в даному населеному пункті чи місцевості. Для її визначення при необхідності призначається експертиза.

    В окремих випадках суд може, враховуючи конкретні обставини справи, і при відсутності згоди власника, що виділяється, зобов'язати решту учасників спільної власності сплатити йому грошову компенсацію за належну частку з обов'язковим наведенням відповідних мотивів. Зокрема, це може мати місце, якщо частка у спільній власності на будинок є незначною й не може бути виділена в натурі чи за особливими обставинами сумісне користування ним неможливе, а власник в будинку не проживає і забезпечений іншою жилою площею.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним...

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним...

    "Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    2. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    3. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.

    Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи,...

    Стаття 47. Кожен має право на житло...

    Стаття 48. Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло."

    Во-первых, вселение дочери с детьми, владеющей 1/6 частью квартиры требует согласия всех остальных сособственников квартиры - без согласия вселение будет незаконным и противоправным. Во-вторых, распоряжение (продажа) Вами принадлежащей части (4/6) возможна после выдела этой части, доли в натуре согласно условиям, приведенных в изложенном пост. Пленума ВСУ. В-третьих, продажа Вами своей части, в частности, и сособственниками квартиры-членами семьи, вообще, третьим лицам противоречит назначению жилья, делает невозможным проживание в нем чужими людьми, противоречит Конституции Украины, нарушает публичный порядок, совершается с целью, противной интересам общества, является, будет, как я я считаю, ничтожной, не имеющей юридической силы и последствий.

    Наталия Клієнт 2 роки тому

    спасибо Вам за ответ, очень подробно. Не могли бы Вв написать, где прописано, что она без моего ведома не может вселиться на свою 1/6 часть. Еще раз благодарю Вас.

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 2 роки тому

      Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

      Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена. ... Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном.(ст. 369 Цивільного Кодексу України)

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

      • Наталия Клієнт 2 роки тому

        Дуже Вам вдячна

    • Костромина Виктория
      Костромина Виктория 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

      вселиться как сособственник она может и без решения суда - для этого достаточно документов

      но

      если де - юре правильно и законно - она должна обратиться в суд с иском на вселение - и конечно суд ее вселит и все суд издержки лягут на Вас

      но многие этого не делают - вызывают полицию и этого достаточно - а Вы потом судитесь - за вселение - но суд конечно Вам откажет

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Наталія!

    У Цивільнму кодексі України правовому регулюванню відносин між фізичними особами, які є учасниками спільної часткової власності, безпосередньо присвячені статті 356-367.

    Право спільної часткової власності є основним видом права спільної власності Ч. 4 ст. 355 ЦК передбачено, що спільна власність на майно є спільною частковою власністю осіб, крім випадків, коли законом або договором передбачене виникнення право спільної сумісної власності, тобто встановлена презумпція, відповідно до якої спільна власність у випадку її виникнення передбачається спільною частковою власністю. Для спільної часткової власності притаманно, що кожному власнику належить певний розмір частки в праві власності на спільну річ.

    Частки співвласників визначаються арифметично (1/2, 1/3, 25/57 і т. ін.). Це дає змогу конкретизувати обсяг прав кожного із них у процесі функціонування або припинення спільної часткової власності, а також у разі зміни суб'єктного складу спільної власності і відповідного зменшення або збільшення частки кожного із співвласників.

    Частиною 1 ст. 357 ЦК закріплено, що частки у праві спільної часткової власності вважаються рівними, якщо інше не встановлено за домовленістю співвласників або законом. Таким чином, рівність часток у праві спільної часткової власності є загальним правилом. Виняток із нього має бути спеціально встановлено або договором, або законом. Частка співвласника, який за згодою всіх інших співвласників і з додержанням встановленого порядку використання спільного майна поліпшив його своїм коштом, при тому, що зроблені ним поліпшення не можна відокремити від майна, може бути відповідним чином збільшена (ч. З ст. 357 ЦК).

    Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

    Спільна власність може давати певний прибуток або потребує необхідних витрат на її утримання. Кожен співвласник відповідно до своєї частки має право на доходи від спільного майна, відповідає перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними з цим майном, і повинен брати участь у сплаті відповідних податків і платежів, а також у витратах з утримання і збереження спільного майна. У принципі законодавець не забороняє співвласникам передбачати інший порядок розподілу зазначених обов'язків.

    Учасникові спільної часткової власності надається право на сплатне чи безоплатне відчуження іншим особам своєї частки у спільному майні (шляхом укладення угод купівлі-продажу, дарування, міни, заповіту). Набувачами такої частки можуть бути сторонні особи або інші співвласники.

    Перехід частки до набувача у праві спільної часткової власності відбувається за договором з моменту укладення договору, якщо інше не встановлено домовленістю сторін. Частка у праві спільної часткової власності за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, переходить до набувача відповідно до статті 334 цього Кодексу.

    Також чинним законодавством встановлено деякі гарантії захисту прав співвласників, які не заінтересовані у відчужені частки у спільній власності стороннім особам. Відповідно до ст. 362 ЦК України у разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    Так, співвласник-продавець зобов'язаний письмово повідомити решту співвласників про намір продати свою частку сторонній особі, вказавши ціну та інщі умови продажу. Якщо вони відмовляються від здійснення права переважної купівлі або не здійснять свого права щодо будинків протягом місяця, а щодо іншого майна протягом 10 днів з дня одержання повідомлення, продавець має право продати свою частку будь-якій особі. Може статися так, що кілька співвласників виявить бажання придбати частку у спільній власності. Тоді продавець має право вибору покупця з числа цих співвласників.

    При продажу частки з порушенням права переважного права купівлі заінтересований співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець. До таких вимог застосовується позовна давність в один рік. Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

    У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки. Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою. Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    Якщо виникло порушення питання про виділення усіма співвласниками фактично відбувається ліквідація права спільної часткової власності (поділ). У випадку неможливливості виділити кожному з них частку в натурі та за відсутності з цього приводу згоди між ними, суд має право присудити все майно одному із співвласників, а решті — відповідну грошову компенсацію.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання точно визначеної відповіді на ваше питання з повним 100 % правильним визначенням законодавство не містить, тобто можливі нюанси, а саме

    Члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником (ч.1 ст. 405 Цивільного кодексу України).

    Члени сім'ї власника квартири, які проживають разом з ним у квартирі, що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником квартири, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням (положення ст. 156 Житлового кодексу Української РСР).

    Проте, член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад 1 рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом (ч.2 ст. 405 Цивільного кодексу України).

    Відповідно до ч.4 ст.156 Житлового кодексу УРСР, до членів сім'ї власника будинку (квартири) належать особи, зазначені в ч.2 ст. 64 цього Кодексу. Припинення сімейних відносин з власником будинку (квартири) не позбавляє їх права користування займаним приміщенням.

    Згідно ч. 2 ст. 64 Житлового кодексу УРСР, до членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Стаття 358 ЦК

    Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюєтьсяспіввласниками за їхньою згодою.

    2. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння такористування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    3. Кожен із співвласників має право на надання йому уволодіння та користування тієї частини спільного майна в натурі,яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. Уразі неможливості цього він має право вимагати від іншихспіввласників, які володіють і користуються спільним майном,відповідної матеріальної компенсації.

    4. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння такористування спільним майном відповідно до їхніх часток у правіспільної часткової власності посвідчений нотаріально, він єобов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в правіспільної часткової власності на це майно.

    Стаття 361. Право співвласника розпорядитися своєю часткою управі спільної часткової власності

    1. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєючасткою у праві спільної часткової власності.

    Якщо розглядати ідеально правильний варіант, то надійний захищений варіант - звертаєтесь до суду із заявою про виділення частки із спільного майна в натуру (якщо це фізично можливо для даного майна), набувайте виділену частку в окреме право власностіі, а потім здавайте її в оренду.

    Всі інші варіанти (оренда частки житла, оренда права в спільній власності тощо) є досить спірними.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України