Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 05 вересня 2021, питання №48309

Что делать если я не хочу вступать в ОСББ созданное в нашем доме.

Добрый день, уважаемые юристы.Я считаю что наше ОСББ возглавляют не честные люди.И я не хочу лишиться своего жилья, если дом не сможет погасить огромный кредит,который они собираются взять на ремонт и выплачивать его несколько лет.У меня вопрос.Могу ли я не вступать в ОСББ .?То есть я и моя квартира не будут входить в коллективную собственность осбб. Связь со мной сейчас только по вайберу.С уважением к вам Леся.

Відповіді юристів (1)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо "То есть я и моя квартира не будут входить в коллективную собственность осбб." - квартири є самостійними об’єктами права при­ватної власності (особистої чи спільної) фізичних або юридичних осіб. Тобто за загальним правилом у них є свої персоніфіковані власники, відомості про яких занесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Ніхто у вас квартиру не забере.

    Точне визначення спільного майна багатоквартирного будинку закріплене в п. 6 ч. 1 ст. 1 Законі України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/417-19#Text)

    Таким майном є:

    • приміщення загального користування (у тому числі допоміжні);
    • несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку;
    • механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлово­го приміщення;
    • будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території;
    • земельна ділянка, на якій розташовані багатоквартирний будинок і на­лежні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

    Щодо вступу до осбб та рішення загальних зборів такого ОСББ та оскарження таких рішень:

    Відповідно до ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14/print), об’єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.

    Як тільки суб’єкт стає власником квартири або приміщення в багатоквартирному будинку в якому є ОСББ, то він автоматично повинен виконувати рішення ОСББ.

    Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

    Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

    Стаття 10. Статутні органи об'єднання

    Органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об'єднання.

    Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.

    Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України