Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 вересня 2021, питання №48935

Увольнение без отработки в 14 дней

Здравствуйте! Скажите пожалуйста,имею ли я право не отрабатывать 14 дней ,если нахожусь в положении 5 недель и хочу разторгнуть трудовой договор? Заранее спасибо!

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю пані Євгенія!

    Частина 1 статті 38 Кодексу законів про працю України визначає, фактично, два види звільнення: 1) за власним бажанням без поважної причини; 2) за власним бажанням з поважної причини. Згідно частини 1 статті 38 КзПП України у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Тобто, Вам необхідно написати заяву про звільнення за власним бажанням із зазначенням причини звільнення (вагітність). Підтвердженням вагітності є довідка медичної установи. Термін, характер протікання вагітності, значення не мають.

    Тому відповідь на ваше питання - так, можете.

    Александров Євгеній (Адвокат)
    Александров Євгеній (Адвокат) 2 роки тому

    Адвокат, м. Ужгород, 23 роки досвіду

    Добрый день! Исходя из описанной ситуации, Вы имеете полное право уволиться с любой даты, которую укажете в заявлении.

    В соответствии со ст. 38 Кодекса законов о труде Украины, женщины могут уволиться с работы с формулировкой «по собственному желанию» без обязательной двухнедельной отработки.

    Другими словами, если Ваше заявление об увольнении будет обусловлено невозможностью продолжать работу в связи с беременностью работодатель (собственник предприятия) обязан расторгнуть трудовой договор в срок, о котором Вы просите.

    Для правильного составления заявления можете обратиться через профиль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України