Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 26 жовтня 2021, питання №50247

о подаче иска в суд о принудительной вакцинации

Могу ли я противопоставить в суде трудовой кодекс и конституцию закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" статье 12 если меня хотят отстранить от работы если я отказываюсь от вакцинации? Спасибо

Відповіді юристів (1)

    Лунина Елена Васильевна
    Лунина Елена Васильевна 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 11 років досвіду

    Доброго дня!

    З даного питання на цей час не існує однакової визначеності в законодавстві як у міжнародному так і у вітчизняному законодавстві. З огляду на судову практику та на українське законодавство протиставити Закон нормам Кодексу законів про працю (Трудовий кодекс) та Конституції України буде не доречним. Тому що скоріш за все суд визнає відсторонення від виконання службових обов'яязків законним.

    Відповідно до Постанови від 17.04.2019 № 682/1692/17 Верховного Судк. Касаційний цивільний суд (а рішення суду касаційної інстанції приймаються до уваги судами місцевими та апеляційними) індивідуальне право (інтерес) відмовитися від щеплення протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства, які провели у встановленому державою порядку щеплення,. Внаслідок встановлення такого балансу досягається мета - загальне благо у формі права на безпеку та охорону здоров'я, що гарантовано статтями 3, 27 та 49 Конституції України.

    Європейський суд з прав людини висловлював думку, що обов'язкове щеплення, як примусовий медичний захід, є втручанням у гарантоване пунктом 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право на повагу до приватного життя особи, що включає в себе фізичну та психологічну недоторканість особи. Порушення фізичної недоторканості заявника можна вважати виправданим дотриманням цілей охорони здоров'я населення та необхідністю контролювати поширення інфекційного захворювання (параграф 33, 36 рішення у справі "Соломахін проти України" від 15 березня 2012 року, заява N 24429/03).

    Вимога про обов'язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров'я, а також здоров'я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об'єктивні підстави - тобто було виправданим.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України