Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 02 листопада 2021, питання №50669 200₴

нужно оформить будущие построение дома на двух физ лиц

Добрый день. Я собственник участка на котором будут стоить два физ лена дом. В моем случии это я и моя девушка. В барке не состоим. Нужно оформить договор где в будущем мы ( я Коломиец В.О и Емченко А.А)
будут равноправные владельцы этого участка и дома. Подскажите можно ли через вас оформить такой договор или как в этом случаи это соглашение называется. Соглашение двух сторон.

Відповіді юристів (7)

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна
    25%
    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 19 років досвіду

    Добрый день, в вашем случае вариантов развития событий несколько. Первое, это то, что вам необходимо подарить/продать половину(или сколько необходимо для дома) вашей девушке. Только в этом случае все ее права будут учтены. Далее вам необходимо составить договор в котором вы пропишите ваши обязанности в строительстве вашего дома. Гражданский кодекс не ограничивает вас в выборе названия договора и вообще формулировка самого договора произвольная(есть ограничения в ущемлении прав). Хоть совместное инвестирование, хоть как угодно. Далее у вас еще будут договора с подрядчиками, где вам необходимо будет подписывать и согласовывать все детали и ставить подписи совместно или по доверенности кто-то один.

    Обращайтесь, проконсультирую

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Владиславе!

    Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення такого майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації (ч.2 ст. 331 Цивільного кодексу України).

    Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ст. 2 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

    Документи, необхідні для реєстрації права власності на новозбудований об’єкт нерухомого майна

    Відповідно до пункту 6 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса, крім випадків, передбачених цим Порядком.

    Вказану заяву формує суб’єкт надання адміністративної послуги (державний реєстратор, нотаріус, працівнику центру надання адміністративних послуг) та надається на ознайомлення та підпис заявнику.

    Для державної реєстрації права власності на новозбудований об’єкт нерухомого майна заявник подає:

    • документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта;
    • технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна;
    • документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси;
    • письмова заява або договір співвласників про розподіл часток у спільній власності на новозбудований об’єкт нерухомого майна (у разі, коли державна реєстрація проводиться щодо майна, що набувається у спільну часткову власність);
    • договір про спільну діяльність або договір простого товариства (у разі, коли державна реєстрація проводиться щодо майна, будівництво якого здійснювалось у результаті спільної діяльності).
    • документ, що посвідчує особу (паспорт, ідентифікаційний код);
    • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав;
    • документ, що підтверджує право на звільнення від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію прав (у випадку його наявності).

    Документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, не вимагається у разі, коли реєстрація такого документа здійснювалася в Єдиному реєстрі документів.

    Документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси, не вимагається у разі, коли державна реєстрація права власності проводиться на індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок, збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі прав. У такому разі заявник в поданій заяві обов’язково зазначає відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки, за яким державним реєстратором отримуються відомості Державного земельного кадастру з метою встановлення місця розташування земельної ділянки, на якій споруджено відповідний об’єкт, для подальшого відображення таких відомостей як адреси об’єкта нерухомого майна.

    Документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси, також не вимагається у разі, коли адреса отримана під час реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна та зазначена в документі, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта (п. 41 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень).

    ФОРМА ДОГОВОРУ ПРО СПІЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ

    Договір про СД укладається в письмовій формі (ч. 1 ст. 1131 ЦК) і не підлягає нотаріальному посвідченню (див. зразок у кінці консультації). Однак за бажанням однієї зі сторін він може бути засвідчений нотаріусом. Недотримання письмової форми договору може привести до його нікчемності (ст. 218 ЦК).

    Як на проект можете орієнтуватися на такий договір.

    Договір

    про спільне будівництво

    м. Київ , «___» ___ 2021 р.

    «___», надалі – «Учасник1», в особі ___, який діє на підставі ___, з однієї сторони, та

    «___»___, надалі – «Учасник2» в особі ___, який діє на підставі ___, з другої сторони, разом далі – «Сторони», кожна окремо – «Сторона», склали цей договір, далі – «Договір», про наступне:

    1. Визначення термінів

    1.1. Терміни та скорочення, що використовуються в цьому Договорі слід розуміти та тлумачити наступним чином:

    1.1.1. Земельна ділянка - земельна ділянка орієнтовною площею ___ га, що розташована за адресою: ___, право власності на яку посвідчується ___ №___ від «___» ___ 200 _ р.

    1.1.2. Об’єкт – … житловий будинок, що планується побудувати на Земельній ділянці відповідно до погодженої Сторонами кошторисно-проектної документації «під ключ», а також прийнятий в експлуатацію.

    1.1.3. Проектування Об'єкту – комплекс проектно-вишукувальних робіт, розробка, затвердження та погодження проектної та технічної документації по Проекту.

    1.1.4. Будівництво Об'єкту – весь комплекс робіт по Проектуванню та Спорудженню Об'єкту

    1.1.5. Будівельний майданчик ­– територія Земельної ділянки, яка належить чином відведена (оформлена) для Спорудження Об'єкту.

    1.1.6. Прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом Об'єкту - підтвердження готовності Об’єкту до експлуатації, вiдповiднiсть його iнженерно-технiчного оснащення проектній документації, нормативним вимогам, вихідним даним на проектування.

    2. Предмет договору

    2.1. Предметом цього Договору є дiяльнiсть Сторін на засадах часткової участі щодо будівництва Об’єкту на Земельній ділянці з подальшим розподілом приміщень Об'єкту між Сторонами згідно умов Договору.

    2.2. Згідно даного Договору Учасник1 надає (відводить) для Будівництва Об'єкту Земельну ділянку (без зміни землекористувача), виступає в якості Замовника Будівництва Об'єкту та здійснює фінансування Будівництва, а Учасник2 здійснює фінансування Будівництва Об'єкту.

    3. Етапи реалізації Договору

    3.1. Для повного, своєчасного та структурованого виконання Сторонами своїх зобов’язань по даному договору, Сторони домовилися здійснити його реалiзацiю у наступні етапи:

    3.1.1. І етап – здійснення передпроектних робіт та підготовка Завдання на проектування щодо Об’єкту.

    3.1.2. ІІ етап – оформлення Земельної ділянки з відповідним Цільовим призначенням для будівництва Об'єкту.

    3.1.3. III етап ­– розробка Проектної документації, її затвердження та погодження в порядку, що передбачений Законодавством, отримання Дозволу на виконання будівельних робіт.

    3.1.4. ІV етап - Спорудження Об’єкту.

    3.1.5. V етап – розподіл Об'єкту між Сторонами в натурі згідно умов Договору, реєстрація кожною із Сторін свого права власності на відповідну частину приміщень в Об'єкті.

    3.2. Орієнтовний загальний строк реалізації Сторонами етапів, зазначених в п. 3.1. Договору, становить ___.

    4. Визначення часток Сторін в Об'єкті

    4.1. За даним Договором Сторони розподіляють між собою приміщення Об'єкту в наступних частках: Учасник1 отримує ___% від корисної площі Об'єкту, а Учасник2 ___%.

    4.2. Протягом ___ днів з моменту затвердження Проекту Сторони на підставі Проекту з врахуванням п. 4.1. Договору складають та підписують Акт про розподіл приміщень, згідно якого бронюється (визначається) частка кожної Сторони в Об'єкті.

    4.3. До завершення Будівництва Об’єкта ризик випадкового знищення (пошкодження) вище зазначених результатів несе Сторона, у якої ці результати будуть у фактичному володінні на момент такого знищення (пошкодження).

    5. Виділення часток Сторін в Об'єкті в натурі.

    5.1. Протягом тридцяти календарних днів з моменту закінчення Спорудження об'єкту та введення його в експлуатацію Сторони здійснюють фактичний розподіл приміщень Об'єкту в натурі на підставі Акту розподілу приміщень.

    5.2. По результатам фактичного розподілу приміщень Об'єкту з врахуванням даних Акту розподілу приміщень повноважні представники Сторін підписують відповідний протокол, який в подальшому є підставою для оформлення кожною з Сторін права власності на відповідну частку в Об'єкті.

    6. Ризик випадкової загибелі Об'єкту

    6.1. Ризик випадкової загибелі Об'єкту несуть Сторони пропорційно частки кожної з них в Об'єкті.

    6.2. До моменту виділення часток Сторін в Об’єкті в натурі ризик випадкового знищення (пошкодження) Об’єкту несе Сторона, у фактичному володінні якої знаходитиметься Об’єкт в разі такого знищення (пошкодження).

    7. Права та обов’язки Сторін

    7.1. Учасник1 має право:

    7.1.1. Сприяти та знайомитися з процесом підготовки Проектної документації по Будівництву Об’єкту.

    7.1.2. Самостійно укладати із третіми особами угоди про виконання робіт (надання послуг) спрямованих на реалізацію даного Договору.

    7.1.3. Контролювати діяльність Учасника2 щодо виконання ним своїх повноважень за цим Договором.

    7.1.4. Після завершення Будівництва Об’єкту та прийняття його в експлуатацію отримати в натурі у власність частину площ в Об’єкті згідно умов Договору.

    7.1.5. Представляти інтереси Сторін у відносинах із третіми особами щодо реалізації даного Договору.

    7.2. Учасник2 має право:

    7.2.1. Самостійно визначати технічні характеристики та параметри Об’єкту.

    7.2.2. Самостійно укладати із третіми особами угоди про виконання робіт (надання послуг) спрямованих на реалізацію даного Договору.

    7.2.3. Вимагати від Учасника1 документи та відомості, що є необхідними для належного виконання обовязків

    7.2.4. Контролювати діяльність Учасника1 щодо виконання зобов’язань за цим Договором.

    7.2.5. Після завершення Будівництва Об’єкту та прийняття його в експлуатацію отримати в натурі у власність частину площ в Об’єкті згідно умов Договору.

    7.2.6. Представляти інтереси Сторін у відносинах із третіми особами щодо реалізації даного Договору.

    7.3. Зобов'язання Учасника1:

    7.3.1. Згідно Законодавства та Договору виконувати функції Замовника будівництва Об’єкту.

    7.3.2. Сприяти Учаснику2 в усіх його діях, пов'язаних із будівництвом та інвестуванням Об'єкту інвестування та на його письмовий запит надає необхідні документи, пов'язані із вико­нанням Договору, в 7-денний строк.

    7.4. Зобов'язання Учасника2:

    7.4.1.самостійно організує, фінансує та планує хід будівництва Об'єкту інвестування.

    7.4.2. забезпечує будівництво Об'єкту інвесту­вання «під ключ».

    7.4.3. Інвестування будівництва Об'єкту інвестування здійснюють­ся Учасником2 як в грошовій формі, так і в матеріальній, зокрема, матеріалами. Під «матеріалами» Сторони розуміють будівельні матеріали, устат­кування, вироби, конструкції, комплектуючі вироби, інвентар, інструменти, пристрої тощо, які використовуються в процесі будівництва.

    8. Відповідальність Сторін

    8.1. В разі невиконання або неналежного виконання зобов’язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність згідно Законодавства.

    8.2. В разі винного невиконання (неналежного виконання) Стороною своїх обов’язків передбачених даним Договором, винна Сторона відшкодовує протилежній Стороні завдану їй таким порушенням шкоду (фактично понесені збитки, упущену вигоду в розмірі ___та моральну шкоду в розмірі ___).

    8.3. В разі невиконання Замовником своїх обов'язків по Договору, що унеможливлюють його подальше виконання, Учасник2 має право в односторонньому порядку розірвати Договір та вимагати відшкодування завданих збитків.

    9. Форс-мажор

    9.1. Сторони звільняються від відповідальності за повне або часткове невиконання своїх договірних зобов’язань, якщо таке невиконання є наслідком форс-мажорних обставин, які виникли після укладання Договору, та які Сторони не могли ані передбачити, ані їм запобігти. До таких обставин відносяться: війна, революції, терористичні акти, пожежі, природні катаклізми, акти державних органів незалежно від їх законності чи незаконності, що виникли поза волею та контролем Сторін.

    9.2. Сторони зобов’язуються повідомляти одна одну про настання і припинення форс-мажорних обставин з додатком документів, які підтверджують це, протягом 7 (семи) календарних днів із дня їх настання/припинення. Несвоєчасне повідомлення про вище зазначені обставини позбавляє Сторону права посилатися на них, як на підстави, що звільняють від відповідальності за невиконання зобов'язань по Договору.

    9.3. Якщо форс-мажорні обставини будуть тривати більше шести місяців Сторони розглядають можливість продовження договірних відносин.

    10. Строк дії Договору.

    10.1. Цей договір діє з моменту його підписання до моменту остаточного виконання Сторонами своїх зобов’язань по Договору.

    10.2. Дострокове припинення дії цього Договору можливе за наявності дії форс-мажорних обставин, що унеможливлюють подальше виконання Сторонами Договору.

    10.3. Одностороннє розірвання Договору не допускається.

    11. Інші умови

    11.1. Одностороння зміна умов не допускається. Зміни та доповнення до Договору оформляються у письмовій формі та набирають чинності за умови їх підписання повноважними представниками Сторін та скріплення мокрими відбитками печаток Сторін.

    11.2. Даний Договір поширюється на правонаступників Сторін.

    11.3. Усі спірні питання, що виникають між Сторонами, мають вирішуватись шляхом взаємних переговорів. В разі не вирішення спору між Сторонами шляхом переговорів, спір вирішується судом згідно чинного законодавства України.

    11.4. Договір складений українською мовою в двох оригінальних екземплярах однакової юридичної сили по одному примірнику для кожної із Сторін.

    12. Юридичні адреси, банківські реквізити та підписи сторін

    Гончаренко Константин
    22.5%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день.

    Согласно ч.1 ст. 120 ЗК Украины в случае приобретения права собственности на жилой дом, прекращается право собственности на земельный участок на котором находиться дом у предыдущего собственника дома и переходит к новому без изменения целевого назначения и площади.

    При этом ч. 4 ст. 120 ЗК Украины предусматривает что в случае приобретения права собственности на дом несколькими лицами право на земельный участок (доля) определяется пропорционально доле в недвижимости расположенной на земельном участке.

    Таким образом, право на земельный участок появляется в момент возникновения права собственности на недвижимость пропорционально доле. Данное правиле также распространяется на земельные участки права на которые не были зарегистрированы в установленном законом порядке вместе с объектом недвижимости.

    То есть, в момент приобретения права собственности к примеру на 0,5 дома вы получаете право на 0.5 участка на котором он находится. и так далее

    Аналогичное правовое заключение сформулировал Верховный суд Украины в постановлении от 15.05.17 года № 6-841цс16.

    Как вариант, для защиты вашего права в судебном порядке рекомендую обратиться в суд с иском о прекращении права совместной собственности и выделении 0,5 части дома и 0,5 части земельного участка в натуре. Такой иск удовлетворят при условии технической возможности раздела (определяет строительно-техническая экспертиза), если такой возможности не будет то тогда нужно будет изменить требования на установления порядка пользования. Судебной практика в таких спорах достаточно много как пример дело №370/2336/18 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/81019092#)

    можете оформить договор дарения определенной части дома на девушку вашу в момент перехода права собственности на часть дома к ней перейдет и часть участка земли на котором расположена ее часть.

    договор дарения подлежит нотариальному удостоверению , любім нотариусом Украины.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.5%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Алгоритм действий:

    1. Дарите или продаете 1/2 земельного участка своей девушке. Это делается у нотариуса.

    2. Выбираете проект дома, получаете разрешение на двоих на его строительство, строите, сдаете в эксплуатацию, присваиваете адрес и регестрируете дом на двух собственников.

    Регистрация осуществляется в

    Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    3. Можете у нотариуса заключить Договор о совместной деятельности. Пример: http://cons.parus.ua/_d.asp?r=02ACSed7a9dbb881167d...

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Владислав!

    По договору дарування одна сторона безоплатно передає іншій стороні земельну ділянку у власність.Для забезпечення угоди дарування розроблена спеціальна форма договору дарування земельної ділянки.

    У відповідності з вимогами Земельного кодексу України власник земельної ділянки може передавати земельну ділянку або її частину у власність громадянину, юридичній особі, а також державі або органу місцевого самоврядування за договором дарування.

    Договір дарування землі – це угода про безкоштовне передання земельної ділянки іншій людині. Такий договір обов’язково посвідчує нотаріус.

    Щоб нотаріально оформити дарчу на земельну ділянку, необхідно зібрати такі документи:

    паспорт і ідентифікаційний код кожного з учасників угоди – того, хто дарує землю, і того, хто її приймає. Неповнолітній учасник договору повинен пред’явити свідоцтво про народження;

    документ, який підтверджує право власності на землю (держакт, свідоцтво про право власності чи на спадщину, договір купівлі-продажу, міни тощо);

    якщо стороною угоди про дарування землі є неповнолітній, щоб укласти її, потрібен дозвіл опікунського органу, а для підписання – письмова згода на це батьків;

    відомості про грошову оцінку земельної ділянки;

    витяг з Державного земельного кадастру;

    якщо земля була набута у шлюбі або той, хто її дарує, перебуває у ньому, потрібна згода чоловіка чи дружини на оформлення такого договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.

    Нормативна грошова оцінка земельної ділянки – це визначення вартості земельного угіддя. Під час підписання договору про дарування землі вона впливає на розмір оподаткування.

    На основі такої оцінки земель населеного пункту формується пакет технічних документів. Їх підписує орган місцевої влади.

    Відомості про нормативну грошову оцінку певної ділянки – це витяг із цієї технічної документації. Отримати його можна у ЦНАП або у Державному земельному кадастрі.

    Якщо землю приймає у подарунок близький родич (діти, батьки, чоловік чи дружина), така угода не оподатковується.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Варіантів є декілька, які ви всі оформите у нотаріуса

    Можете оформити попередній договір

    А саме розгляньте як варіант дарування частини земельної ділянки.

    Або оформите власність власність коли збудуєте нерухомість та зареєструєте право власності на нерухоме майно а потім визначите частки у норухомості.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Владиславе!

    У даному випадку бачу два варіанти:

    1) Будувати будинок на земельній ділянці, що належить Вам на праві особистої приватної власності. А після його введення в експлуатацію та реєстрації на Вас права власності - оформити 1/2 земельної ділянки та будинку на вашу дівчину шляхом укладання договору дарування.

    2) Подарувати 1/2 земельної ділянки вашій дівчині, а потім спільно отримувати будівельний паспорт житлового будинку, подавати повідомлення про початок виконання будівельних робіт та вводити побудований будинок в експлуатацію, а після реєструвати право власності на 2-х співвласників.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 331. Набуття права власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва

    1. Право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

    2. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

    Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

    Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

    3. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

    У разі необхідності особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, може укласти договір щодо об’єкта незавершеного будівництва після проведення державної реєстрації права власності на нього відповідно до закону.

    Корисна інформація - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%91%D1%8...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України