Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 08 листопада 2021, питання №50992

Какие документы нужны для смены фамилии и отчества ребенку если с биологическим отцом не состояла в браке

Доброе утро.как поменять ребенку фамилию и отчество если биологический отец не принемал участия в воспитании так как был в местах лишения свободы,я вышла замуж и у меня еще двое дитей .я в браке.теперь 16 ноября ребенку 14 и мы хотим быть все на одной фамилии.а ребенок на фамилии би
о.отца
Подскажите мои действия пожалуйста

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Катерино!

    Якщо мова йде просто про зміну прізвища, то, відповідно до ч.3 ст.295 ЦК України, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері. Якщо я правильно зрозумів, відомості про чоловіка Вашої дитини були записані за Вашою заявою.

    Для того, щоб змінити прізвище відповідно до вище зазначеного законодавства слід подати заяву та долучили певні документи. Порядком розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 р. N 915, передбачено, що заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) (далі - імені) громадян України, які проживають на території України, приймає, розглядає, а також веде їх облік відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання. Заява про зміну імені подається у письмовій формі за умови пред'явлення паспорта громадянина України, а у разі, коли заявник постійно проживає за кордоном, - за умови пред'явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Для зміни імені фізичної особи, яка досягла чотирнадцятирічного віку, разом з відповідною заявою подається заява в письмовій формі батьків (одного з батьків - у разі, коли другий помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері) або піклувальника про надання згоди на зміну імені.

    До заяви про зміну імені додаються: відоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі); свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано); свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей); свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; фотокартка заявника; квитанція про сплату державного мита.

    Тобто, подаються дві заяви - Вашої дитини (яка досягла 14 років) та Ваша заява про згоду ( тому, що відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за Вашою заявою), а також долучаються вище вказані документи. Щодо форми заяви та документів Ви можете уточнити в відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем Вашого проживання.

    Вище вказаний порядок передбачає лише зміну прізвища. Якщо Ви хочете, щоб Ваш чоловік став батьком дитини, мова буде йти про усиновлення з наступним виникненням взаємних особистих немайнових та майнових прав і обов'язків між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням (аліменти, спадщина та інше).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України