Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 листопада 2021, питання №51681

Прошло более полугода, как можно подать на наследство

У меня сложилась такая ситуация: проживаю в 1-к квартире, прописана, в приватизации не участвовала. Квартиру по дарственной в 2017г гприватизировал мой родной брат. Брат с семьей и отцом проживает в квартире отца. Отец умер в ноябре 2020 г. Я не подавала в течение 6 мес на наследство т к квартиры у нас по устной договорённости были поделены. Брат вступил в наследство 2-к квартиры отца через 6 месяцев. После этого у меня с братом произошла ссора и брат,через суд выписал меня из квартиры. Мне негде жить и я инвалид 3 группы. Могу ли я подать на наследство через 12 месяцев после смерти отца ?

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку!

    Насправді, якщо у Вас такі відносини із братом, потрібно пробувати відновити строк на прийняття спадщини.

    Фактично Ви як особа, яка вчасно не подала заяву про прийняття спадщини, опинилася в наступних ситуаціях:

    • наявні інші спадкоємці, які прийняли спадщину і вони не заперечують проти прийняття спадщини;
    • наявні інші спадкоємці але вони заперечують проти прийняття спадщини спадкоємцем який пропустив строк;

    Цікаво, чи буде згодний Ваш брат на поновлення для Вас строку на прийняття спадщини, не думаю.

    За наявності інших спадкоємців та їх згоди на прийняття спадщини, спадкоємець, котрий пропустив строк, подає заяву нотаріусу за письмовою згодою інших спадкоємців. Нотаріус з врахуванням частки спадкоємця який пропустив строк видає нові свідоцтва про право на спадщину.

    У разі коли наявні спадкоємці не дають згоди або вони взагалі відсутні, отримати додатковий строк для прийняття спадщини можливо лише в судовому порядку. Згідно частини 3 статті 1272 Цивільного кодексу України, суд може визначити достатній додатковий строк для прийняття спадщини за позовом спадкоємця і тільки за наявності поважних причин.

    Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не вирішує питання про визнання права на спадщину, а лише надає додатковий строк, тому перед зверненням до суду доцільно проаналізувати інші обставини, що не пов’язані з причинами пропуску строку на прийняття спадщини та можуть в майбутньому стати перешкодою для прийняття спадщини.

    Тому єдиним варіантом для Вас буде звернення до суду про надання додаткового строку для прийняття спадщини. Для отримання позитивного результату раджу звернутись за допомогою до адвоката, що спеціалізується на спадковому праві!

    Успіхів! Буду вдячний позитивній оцінці консультації!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Ви можете подати до суду позов для призначення Вам додаткового строку для прийняття спадщини. Ви маєте право подати такий позов, якщо Ви пропустили загальний 6-місячний термін для прийняття спадщини з поважної причини. Такими поважними причинами вважаються історні непереборні труднощі, які унеможливили подання спадкоємцем заяви нотаріусу протягом 6-місячного терміну.

    Можете звертатись до мене для надання додаткових юридичних послуг з даного питання. Я можу, зокрема, написати для Вас текст позовної заяви.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України