Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

09 грудня 2021, питання №52896 100₴

На кому лежить відповідальність за вчасність повірки лічильників води.

У єдиному рахунку побачив значну суму (порівняно з іншими періодами) за використання гарячої води. Звязавшись з підприємством, що надає послуги, вияснив, що у лічильників закінчився термін повірки і тому нарахування ведеться не за показниками лічильників, а згідно з загальнобудинковими витратами. Чи є можливість відкоригувати цю суму нарахувань? На кому лежить відповідальність за вчасність повірки лічильників?

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Доброго дня!

    Відповідальність за вчасність повірки лежить на споживачеві.

    Ви мали провести повірку вчасно. У квитанції про оплату комунальних послуг мала зазначатись дата наступної повірки. Скоріше за все ви просто не помічали цього.

    Але при цьому зазначу, що як правило про необхідінсть повірки надавач послуг попереджає письмового!

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    45%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Що стосується повірки:

    Всі відносини між водоканалами та споживачем регулюються Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність»; інформація про терміни повірки, міжповірочні інтервали тощо розписаний у статі 17. Суб’єкти господарювання зобов’язані своєчасно, з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів, подавати лічильники на періодичну повірку.

    Як наслідок водоканал за законом не має права обслуговувати лічильники, у яких закінчився термін повірки.

    Повірку лічильника потрібно здійснювати залежно від його міжповірочного інтервалу. Зазвичай він становить 3-4 роки.

    Законодавство у сфері житлово-комунальних послуг не передбачає відповідальності споживача за прострочення проведення повірки засобів вимірювальної техніки. Обов’язок контролювати міжповіркові інтервали, проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку, їх обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж, покладається на виконавця послуг.

    Отже, Ви маєте право, після проведення повірки, звернутися до комунального підприємства з вимогою добровільно провести перерахунок, оскільки комунальне підприємство не має права зобов’язувати особу платити по нормам, якщо в неї в житлі встановлений справний лічильник, що підтверджується повіркою. А водоканал за період, коли використовувався неповірений лічильник, має провести перерахунок здійснених нарахувань із нарахування по нормам на нарахування за показниками лічильника, виходячи з об’ємів фактично використаної води.

    Якщо лічильник несправний має споживач викликакє спеціаліста водоканалу, він вирішує питання складання акту про несправність та встановлення нового лічильника з його повіркою , до повірки чи ремонту нарахування здійснюються за вищевказаною процедурою.

    звернення подавайте письмово.

    Якщо водоканал відмовиться це зробити, то варто звертатися до суду за захистом своїх прав.

    Також звертаю увагу на те, що у разі стягнення заборгованості в судовому порядку, застосовується строк позовної давності, який складає три роки. Отже стягнення боргу за попередні років неправомірно та ця вимога не буде задоволена судом, якщо справа дійде до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Олександр!

    Комерційні прилади обліку і квартирні лічильники води, обов’язково підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Це визначено у Законі України «Про метрологію та метрологічну діяльність», стаття 17. п.1. від 05.06.2014 р. № 1314-VII

    Відповідно законодавства, розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем послуг), у сферах комунальних послуг повинні проводитися тільки по повіреним приладам обліку.

    Повірка лічильників розподільчого і комерційного обліку здійснюється згідно з міжповірочним інтервалом.

    Власники лічильників зобов’язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати лічильники, які вони експлуатують, на періодичну повірку.

    Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку.

    Саме проведення періодичної повірки та відповідальність за своєчасність її проведення покладається виключно на суб'єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

    Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 3 березня 2020 року у справі № 815/5329/16. Відзначимо, що рішення Верховного Суду виходило з законодавства, що діяло на момент виникнення предмета спору.

    ВС задовольнив вимогу скаржника.

    Су звертає увагу на те, що згідно із частиною другою 207 Господарського кодексу нікчемними визнаються, зокрема, такі умови типових договорів і договорів приєднання, що виключають або обмежують відповідальність виробника продукції, виконавця робіт (послуг) або взагалі не покладають на зобов'язану сторону певних обов'язків. Відповідно до частини другої статті 215 ЦК недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    З огляду на зазначені приписи, Суд констатує нікчемність положень договорів про надання послуг постачання холодної води та водовідведення, водовідведення гарячої води, укладених між Товариством та споживачами, які покладають на останніх обов'язок щодо проведення повірки засобів обліку, адже такі положення взагалі не покладають на зобов'язану сторону (позивача) певних обов'язків, а саме обов'язку проводити повірку засобів обліку, який закріплений у підпункті 4 пункту 32 Порядку № 630.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Согласно ч. 1 ст. 17 Закона о метрологической деятельности, приборы учета потребления энергоресурсов, пребывающие в эксплуатации и после ремонта, обязательно должны проходить поверку. Перечень категорий измерительных приборов, регулируемый этим законодательным актом, утвержден постановлением Кабинета Министров Украины № 374 от 4.06.2015. В него входят:

    • счетчики холодного и горячего водоснабжения;
    • тепловые счетчики;
    • газовые приборы учета;
    • электроэнергии.

    Для всех приборов установлены свои межповерочные интервалы. В частности, для бытовых тепловых и водяных счетчиков этот период составляет 4 года, если в паспорте не указана иная информация.

    Информация о том, кто должен оплачивать данные работы, прописывается в договоре, который каждый потребитель услуг заключает с поставщиком. Но зачастую она соответствует тому же Закону о метрологической деятельности. Он предполагает, что оплата за обслуживание и ремонт индивидуальных приборов учета возлагается на владельцев этих узлов, если другого не указано в договоре. То есть, говоря простым языком, кто покупал счетчик, тот за него и платит. Здесь все достаточно прозрачно и понятно.

    О времени поверки Вас должен был проинформировать организация, которая обслуживает счетчик согласно договора. Если такого договора нет, то ответственность на Вас.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1314-18#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про метрологію та метрологічну діяльність

    Стаття 17. Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації

    Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

    Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок плати за абонентське обслуговування - за умови укладення індивідуального договору або індивідуального договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги". У разі укладення колективного договору про надання комунальних послуг, договору про надання комунальних послуг з колективним споживачем або прийняття рішення співвласниками про порядок обслуговування та заміну вузла (вузлів) комерційного обліку відповідно до законодавства періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок співвласників багатоквартирного будинку.

    Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-%D0%B...)^

    "29. Споживач має право на:...

    5) установлення квартирних засобів обліку та взяття їх на абонентський облік;

    6) періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку;...

    32. Виконавець зобов'язаний:...

    4) контролювати установлені міжповіркові інтервали, проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку, їх обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж;..".

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Олександре!

    Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» законодавчо врегульовані засоби вимірювальної техніки,що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки-повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

    Наказом Мінекономрозвитку України від 13.10.2016 р.№1747 встановлено, що міжповірочний інтервал для всіх лічильників води становить 4 роки.

    У зв’язку з прийняттям Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 року № 2119-VIII, зі структур тарифів було вилучено витрати, пов’язані з обслуговуванням та повіркою загальнобудинкових та індивідуальних засобів обліку води (на відміну від світло- та газо-постачальників у яких в тарифі включені витрати на повірку лічильника за рахунок виконавця послуг).

    Згідно з частиною другою статті 6 ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 № 2119-VIII обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено законом або договором.

    Згідно із внесеними змінами № 2189-VIII від 09.11.2017, ВВР, 2018, № 1, ст.1 до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» п.4 ст.17 «Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку».

    Відтак, з грудня 2017 повірка та ремонт засобів обліку води, які знаходяться у власності фізичних осіб, здійснюється за кошти споживачів.

    Додатково також можливо ознайомитись з офіційним роз’ясненням Держпродспоживслужби - https://dpss.gov.ua/news/povirka-kvartirnih-lichil...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Комерційні прилади обліку і квартирні лічильники води, обов’язково підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Це визначено у Законі України «Про метрологію та метрологічну діяльність», стаття 17. п.1. від 05.06.2014 р. № 1314-VII

    Відповідно законодавства, розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем послуг), у сферах комунальних послуг повинні проводитися тільки по повіреним приладам обліку.

    Повірка лічильників розподільчого і комерційного обліку здійснюється згідно з міжповірочним інтервалом.

    Згідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», стаття 17. П.4, Відповідальність за своєчасність проведення повірки покладається на власників лічильника. Власники лічильників зобов’язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати лічильники, які вони експлуатують, на періодичну повірку. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Чи є можливість відкоригувати цю суму нарахувань? после поверки счетчика и проведения перерасчета по Вашему заявлению

    На кому лежить відповідальність за вчасність повірки лічильників? - потребитель должен проводить повеку счетчика самостоятельно


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України