Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 28 грудня 2021, питання №53763 250₴

Ребенок 14 лет покурил в школерпбе

Девочка 14 лет покурила в туалете школы и дым был замечен директрисой. Вызвана полиция. Какая может быть ответственность,штраф или никакая?

Відповіді юристів (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня!

    Коротко кажучи, ніякої відповідальності на кшталт штрафу або інших примусів не буде. Адміністративна відповідальність настає з 16 років.

    Інша справа, що дитина може понести покарання, визначене внутрішніми локальними актами як відповідальність за порушення дисципліни. Однак таке покарання точно не передбачає штраф, виключення зі школи тощо.

    Не переживайте і забудьте!

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Marina Filon!

    Девочке ничего не грозит, так как лицо может быть привлечено к административной ответственности только с 16 лет.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 12. Вік, після досягнення якого настає адміністративна відповідальність

    Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку".

    Какой-то иной ответственность к ней тоже не может быть приминено.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    16%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Реально административной или уголовной ответственности не наступит. В 14 лет несовершеннолетний ребенок не несёт административной или уголовной ответственности. Вызовут родителей сообщат им о том, что произошёл такой случай. Из школы не исключат. Будет просто какое-то дисциплинарное наказание, на уровне вас поругают. Все
    Ангеліна
    18%
    Ангеліна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день. За куріння в заборонених місцях, куди відносяться навчальні заклади встановлена адміністративна відповідальність. Однак, відповідно до статті 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n68

    Відтак дівчина не понесе жодної відповідальності.

    Інша справа, що адміністрація навчального закладу може викликати батьків до школи, провести з дівчинкою виховну бесіду тощо.

    Успіхів!

    Сергій
    12%
    Сергій 2 роки тому

    Юрист, 3 роки досвіду

    Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку

    Відповідно до вимог, установлених пунктом другим частини першої статті 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за обставин, зокрема, недосягнення особою на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку.

    Отже, неповнолітня особа у віці від 14 - ти до 16-ти років, - не може бути притягнута до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення.

    Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

    Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, крім порушень, передбачених частинами третьою або четвертою статті 173-4 цього Кодексу, -

    тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Тобто є можливість того, що на батьків накладуть адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі від 850 до 1700 гривень.

    Для більш детальної консультації звертайтеся в приватні повідомлення за допомогою значка "звернутися".

    Білогай Ігор Петрович
    Білогай Ігор Петрович 2 роки тому

    Юрист, м. Конотоп, 7 років досвіду

    Так як дитина не досягла віку, з якого настає адміністративна відповідальність, до неї не може бути застосовано жодних санкцій.

    У Вашому випадку, скоріш за все, буде проведена профілактична бесіда, до якої залучать і Вас.

    Накладення стягнення на Вас, як на батьків дитини, малоймовірне, якщо така ситуація сталася вперше.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В 14 лет несовершеннолетний ребенок не несёт административной или уголовной ответственности.

    Ответственность несут родители.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

    Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Ребенок не понесет никакого юридического наказания, ( ответственность наступает с 16 -ти лет) , но если полиция передаст материалы в суд , Вас могут как маму ребенка привлечь к админ ответственности за " неналежне виконання батьківських прав"

    Вам необходимо будет подать в суд клопотання про закритя провадження у зв’язку із відсутностю складу правопорушення( если откроют провадження) Вам прийдет ухвала на адрес регистрации.

    Вызвать могут для дачи пояснений Вас , так как обращались в полицию. Сотрудники полиции должны были вручить Вам копию административного протокола. Привлечение Вас к админ.ответственности никак не отразиться на дочери. Что касается Вас - то через год человек считается таким, который не привлекался к админ. ответственности, но информация в базах останется.

    Вам нужно либо оспаривать протокол, либо согласится и оплатить штраф.

    ст. 184 КУпАп НЕНАЛЕЖНЕ ВИКОНАННЯ БАТЬКІВСЬКИХОБОВ ЯЗКІВ

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    14%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до чинного законодавства України продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, а також куріння в «громадських місцях» заборонено (Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»).

    Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських та інших місцях, а саме:

    • у ліфтах;
    • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
    • на дитячих майданчиках;
    • у під’їздах житлових будинків;
    • у підземних переходах;
    • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
    • у приміщеннях закладів ресторанного господарства, об’єктів культурного призначення, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
    • на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

    Згідно зі статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох (51 грн) до десяти (170 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а от за повторне правопорушення – від 170 грн до 340 грн.

    Штраф має бути сплачений порушником не пізніше ніж через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення санкції.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    Стаття 12. Вік, після досягнення якого настає адміністративна відповідальність

    Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.

    Стаття 13. Відповідальність неповнолітніх

    До осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються заходи впливу, передбачені статтею 24-1 цього Кодексу.

    У разі вчинення особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років адміністративних правопорушень, передбачених статтями 44, 51, 89, 121-127, 130, статтею 139, частиною третьою статті 154, частиною другою статті 156, статтями 173, 173-4, 174, 183-1, 185, 190-195 цього Кодексу, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах. З урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи правопорушника до зазначених осіб (за винятком осіб, які вчинили правопорушення, передбачені статтею 185) можуть бути застосовані заходи впливу, передбачені статтею 24-1 цього Кодексу.

    Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

    Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, крім порушень, передбачених частинами третьою або четвертою статті 173-4 цього Кодексу, -

    тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    ВИСНОВОК: 14-літня дівчина не буде притягнута до адміністративної відповідальності, адже вона не є суб'єктом адміністративного правопорушення, так як не досягла віку після якого настає така відповідальність (тобто, 16-ти років).

    Максимум - профілактична бесіда.

    Батькам дівчини також не загрожує відповідальність.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Девочка 14 лет покурила в туалете школы и дым был замечен директрисой. Вызвана полиция. Какая может быть ответственность,штраф или никакая?

    никакой ответственности не будет - максимум родителей в школу - и прочитают лекцию о вреде курения несовершеннолетними

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/20/95-%D0%B2%D...):

    "Стаття 3. Профілактика правопорушень серед дітей

    Під профілактикою правопорушень серед дітей слід розуміти діяльність органів і служб у справах дітей, спеціальних установ для дітей, спрямовану на виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми правопорушень, а також позитивний вплив на поведінку окремих дітей на території України, в її окремому регіоні, в сім’ї, на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форм власності, за місцем проживання...

    Стаття 4. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей...

    Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей мають право:...

    проводити роботу серед дітей з метою запобігання правопорушенням;...

    запрошувати для бесіди батьків або опікунів, піклувальників, посадових осіб до служби у справах дітей з метою з’ясування причин та умов, які призвели до порушення прав дітей, бездоглядності, вчинення правопорушень, вживати заходів щодо їх усунення;

    Стаття 5. Уповноважені підрозділи органів Національної поліції

    Уповноважені підрозділи органів Національної поліції зобов’язані:...

    розглядати у межах своєї компетенції заяви і повідомлення про правопорушення, вчинені дітьми;...

    виявляти батьків або осіб, що їх замінюють, які ухиляються від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо створення належних умов для життя, навчання та виховання дітей;

    вести облік правопорушників, що не досягли 18 років, у тому числі звільнених з спеціальних виховних установ, з метою проведення профілактичної роботи, інформувати відповідні служби у справах дітей стосовно цих дітей;...

    викликати дітей, їх батьків (усиновителів) або опікунів (піклувальників), а також інших осіб у справах та інших матеріалах про правопорушення і у разі ухилення без поважних причин від явки за викликом - піддавати їх приводу;

    відвідувати правопорушників, що не досягли 18 років, за місцем їх проживання, навчання, роботи, проводити бесіди з ними, їх батьками (усиновителями) або опікунами (піклувальниками);...

    складати протоколи про адміністративні правопорушення дітей, а також їх батьків (усиновителів) або опікунів (піклувальників), які не виконують обов’язків щодо виховання і навчання дітей, інформувати відповідні служби у справах дітей;...

    доставляти в органи Національної поліції на строк до восьми годин дітей, які вчинили адміністративне правопорушення, але не досягли віку, з якого настає адміністративна відповідальність, для встановлення особи, обставин вчинення правопорушення та передачі їх батькам чи особам, які їх замінюють, або у притулки для дітей служб у справах дітей;..

    після встановлення особи дитини невідкладно сповіщати батьків або осіб, які їх замінюють, про адміністративне затримання дитини, а в разі вчинення кримінального правопорушення також інформувати органи прокуратури;...

    Стаття 6. Суди

    Суди розглядають справи:...

    про адміністративну відповідальність батьків (усиновителів) або опікунів (піклувальників) неповнолітніх за невиконання ними своїх обов’язків щодо виховання і навчання дітей;...

    Стаття 7. Приймальники-розподільники для дітей

    Приймальники-розподільники для дітей - спеціальні установи органів Національної поліції, призначені для тимчасового тримання дітей віком від 11 років...

    Стаття 8. Загальноосвітні школи та професійні училища соціальної реабілітації

    Загальноосвітні школи та професійні училища соціальної реабілітації є спеціальними навчально-виховними закладами для дітей, які потребують особливих умов виховання,...

    Стаття 9. Центри медико-соціальної реабілітації дітей

    Центри медико-соціальної реабілітації дітей створюються...для дітей, які вживають алкоголь, наркотики, а також для дітей, які за станом здоров’я не можуть бути направлені до шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації...

    До центрів медико-соціальної реабілітації направляються діти віком від 11 років на підставі висновку медико-експертної комісії...

    Стаття 10. Спеціальні виховні установи Державної кримінально-виконавчої служби України

    Спеціальні виховні установи Державної кримінально-виконавчої служби України - це установи, в яких відбувають покарання неповнолітні віком від 14 років, засуджені до позбавлення волі...".

    Во-первых, не все так радужно и без последствий, как изложено коллегами выше, будет иметь факт курения ребенком в школе - девочка будет поставлена на учет в в полиции как правонарушитель, родители будут, скорее всего, привлечены к административной ответственности.

    Во-вторых, мною для информации изложены другие органы государства, к компетенции которых отнесены вопросы правонарушений, совершенных детьми - от самых лояльных до самых строгих и серъезных.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України