Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 січня 2022, питання №53853

Выезд за границу с детьми.

Здравствуйте. Возможно ли через суд выехать с детьми за границу. Так как их отец не даёт разрешение на выезд?

Відповіді юристів (1)

    Чернишева Антоніна Михайлівна
    Чернишева Антоніна Михайлівна 2 роки тому

    Юрист, м. Мукачево, 7 років досвіду

    Доброго дня. Рішення суду про дозвіл на виїзд дитини буде достатнім документом для того, щоб перетнути кордон з дитиною без згоди другого з батьків. Варто зазначити, що у рішенні може бути зазначено як разовий дозвіл на одну поїздку, так і дозвіл, виданий на певний період, наприклад, на один рік.

    В такому випадку необхідно буде підготувати наступній перелік документів для суду:

    - позовна заява про виїзд дитини за кордон;

    - копія вашого паспорта громадянина України та ідентифікаційного коду;

    - копія рішення суду про розірвання шлюбу;

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - докази доцільності поїздки.

    Один з батьків, з ким фактично проживає дитина, може звернутися до суду чи органу опіки та піклування із відповідною заявою про визначення місця проживання дитини і дане рішення суду або висновок органу опіки та піклування, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною буде достатнім документом для тимчасового виїзду дитини за кордон на термін не більше одного місяця.

    До липня 2018 року при ненаданні одним із батьків нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон необхідно було вирішувати це питання виключно у судовому порядку. Судові процедури завжди пов’язані з тривалим вирішенням питання та іноді бувають непропорційно тривалішими, ніж той строк, на який планується виїзд за межі України. На даний час обставини змінилися: тепер у випадках виїзду за межі України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей – за наявності законом визначених обставин – ситуація може бути вирішена без суду.

    Порядок та підстави виїзду дитини за кордон без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків регулюється частиною 5 статті 157 Сімейного кодексу України та пунктом 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою КМУ №57 від 27.01.95р.

    Перш за все слід зазначити, що спрощеною процедурою виїзду дитини за кордон може скористатись той із батьків, з яким проживає дитина. Місце проживання має обов’язково підтверджуватись рішенням суду або органу опіки та піклування, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з тим із батьків, який має намір виїздити за межі України з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

    Безперешкодно без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця та більше може поїхати з дитиною в іншу країну той з батьків, який проживає з дитиною, якщо інший з батьків має заборгованість з аліментів в сумі платежів за 4 місяці. Таку довідку про заборгованість аліментів видається державними або приватними виконавцями і вона дійсна протягом місяця з дня її видачі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України