Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 03 лютого 2022, питання №55509

Что делать если на безхозный дом нашлась хозяйка и она гражданка РФ???

Сельский совет нам дал временное проживание на безхозный дом но нашлась хозяйка гражданка РФ где она находится не известно что нам делать дальше но мы проживаем в этом доме уже 10 лет.

Відповіді юристів (3)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Перехід відумерлої спадщини до територіальної громади здійснюється на підставі судового рішення, а до цього часу майно описується і охороняється відповідно до закону. Заходи щодо охорони майна вживаються нотаріусом за місцем відкриття спадщини, а у населених пунктах, де немає нотаріуса, — відповідним органом місцевого самоврядування (селищні, сільські ради).

    Витрати на охорону спадкового майна відшкодовуються спадкоємцями відповідно до їхньої частки у спадщині, а у разі визнання спадщини відумерлою - органом місцевого самоврядування, який від імені територіальної громади здійснює право власності щодо спадщини, яку визнано відумерлою (ч. 4 ст. 1283 ЦК України).

    Заява про визнання спадщини відумерлою розглядається в порядку окремого провадження, відповідно до вимог статей 293, 294, 334-338 ЦПК України.У заяві про визнання спадщини відумерлою мають бути зазначені відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.Суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

    Заява про визнання спадщини відумерлою подається лише після спливу одного року з дня смерті спадкодавця або з дня оголошення судом його померлим відповідно до вимог ч. 3 ст. 46 ЦК України.

    Якщо власник будинку забажає розпорядитись майном, Ви будете змушені звільнити зайняте, надане ТИМЧАСОВО місцевою радою майно.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Обращаться в суд.

    Стаття 344. Набувальна давність

    1. Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.4. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Кодолов Олександр Володимирович
    Кодолов Олександр Володимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 21 рік досвіду

    Ксения, добрый день,

    1. если у дома есть собственник (не важно какое у него гражданство и где он находится), то распоряжаться (пользоваться, продавать, дарить и т.п.) домом может только собственник. Сельский совет не имеет право передавать его кому-либо.

    2. с другой стороны, т.к. хозяйка дома уже может и забыла про этот дом, а может уже ее и в живых то нет, мы не знаем, то можете рискнуть и продолжить пользоваться этим домом как своим (только расторгните договор с сельсоветом), открыто проживая в нем, ни от кого не скрываясь. Тогда вы будете иметь возможность через 10 лет претендовать (через суд) на переход к вам этого дома в собственность в связи с давностью пользования им. Но риск, что вернется хозяйка все же остается и тогда вам придется уже договариваться с ней.

    Удачи вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України