Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 07 лютого 2022, питання №55716 1150₴

оформлення американської пенсії в Україні і перевід коштів з США в Україну з наймешими комісіями

Потрібна консультація про 1. Порядок та правельність оформлення американської пенсії в Україні. 2. при продажі майна в США, як правильно передати кошти в Україну для купівлі нерухомості з найменшими комісіями

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго дня!

    1. Поняття "американська пенсія" для України відсутнє. Мова йде про пенсію за законодавством України, однак із врахуванням страхового стажу, здобутого за кордоном.

    Наскільки мені відомо, зараз між Україною та США відсутня міжнародна угода щодо соціального та пенсійного забезпечення, яка дозводить зарахувати страховий стаж, здобутий в США, до стажу, необхідного для пенсії в України.

    Однак у будь-якому випадку, зверніться із цим питанням до Пенсійного фонду або його відділення за консультацією.

    2. Щодо відправки коштів, то якщо мова йде про суму більше 2000 дол., раджу скористатись системою SWIFT-переказу.

    Система SWIFT - це міжнародна система банківських платежів. Для здійснення переказу з її допомогою відправнику і одержувачу необхідно відкрити рахунки в банках у валюті переказу (в нашому випадку - долари США). Одержувач в Україні повинен повідомити відправнику в США свої банківські реквізити для такого переказу: найменування банку-одержувача, SWIFT-код банку-одержувача; номер рахунку одержувача і ім'я одержувача.

    Вартість послуги переказу за системою SWIFT індивідуальна в кожному банку, але в середньому становить фіксовану незалежно від суми відправлення суму - 30-40 $.Цей спосіб переказу вигідний при відправці великих сум, при цьому швидкість платежу трохи нижче - від 2 банківських днів.

    Про інші можливості переказу раджу ознайомитись за посиланням:

    https://work-europe.com.ua/usa-ukraine/

    Успіхів!

    Гуща Юрій Миколайович
    30%
    Гуща Юрій Миколайович 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Когда иностранец, трудовая деятельность которого прошла в его родной стране, переезжает в Украину на ПМЖ (не путать с оформлением гражданства Украины). Заработанную пенсию он будет получать по новому месту жительства. Разумеется, источником выплачиваемых средств будет иностранный фонд. Порядок перечисления таких средств регулируется украинским законодательством (в частности Постановлением Правления ППУ от 23.04.1999 № 4-5) и межгосударственными соглашениями. Иностранное государство перечисляет средства на текущий банковский счет в соответствующей иностранной валюте в КБ «Райффайзен Банк Аваль». Выплату пенсий иностранцам-пенсионерам осуществляют региональные управления ПФУ: областные, Киевское и Севастопольское городские, Крымское республиканское управления. Средства выплачиваются через учреждение банка, в котором по согласию с иностранцем-пенсионером открыт текущий счет на его имя в национальной украинской валюте. Процедура выплаты пенсий иностранцам-пенсионерам следующая: – из учреждения иностранного государства, осуществляющего перевод пенсий, в управление ПФУ поступают сведения; – управление ПФУ открывает лицевой счет (восьмизначное число) на пенсионера-иностранца, с занесением информации в книгу реестра лицевых счетов; – составляется ведомость на выплату пенсии в 4 экземплярах, которую подписывают председатель правления ПФУ и начальник управления; – составленная ведомость распределяется таким образом: 2 шт. – в региональное управление для выплаты пенсий, 1 шт. – в бюджетное управление для перевода средств на счет регионального управления, 1 шт. – оставляется в управлении пенсионного обеспечения; – поступившая из-за границы валюта на специальном счете ПФУ конвертируется и распределяется по спецсчетам региональных управлений в 3-дневный срок; – региональное управление в течение 3 дней информирует получателей о перечислении средств и необходимости открытия банковского счета; – региональное управление в 3-дневный срок после получения сведений об открытии личного счета перечисляет на него средства. В восьмизначном числе лицевого номера цифры обозначают следующее: 1-я и 2-я – код страны, из которой отправляются средства; 3-я и 4-я – код области, в которой проживает пенсионер-иностранец; 5-8-я – порядковый номер в реестровой книге. Ежеквартально в лицевых счетах иностранцев-пенсионеров указывается сумма выплаченной пенсии в национальной украинской валюте (гривнах) или долларах США по официальному курсу Нацбанка. Достоверность сведений проверяется начальником отдела международного сотрудничества и иностранных пенсий, заверяется ним и ответственным работником.https://juridicheskij-supermarket.ua/page_pension-paid-to-foreigners.html

    По переводам информация! https://bankchart.com.ua/groshovi_perekazi/statti/perekazi_z_ssha_v_ukrayinu_2018_6_naybilsh_populyarnih_sposobiv#:~:text=%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B7%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%8E%20%D0%B5%2D%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%96%D0%B2,-%D0%A9%D0%B5%20%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%20%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%8C&text=%D0%9D%D0%B0%D0%B9%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%88%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D1%96%20%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%20%D0%BD%D0%B8%D1%85%20PayPal,%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%96%20%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%96%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%BA%20%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0.

    Марусяк Андрій Романович
    13.9%
    Марусяк Андрій Романович 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    1. питання про оформлення американської пенсії в Україні мені не зрозуміле.

    2. при продажі майна в США, як правильно передати кошти в Україну для купівлі нерухомості з найменшими комісіями

    1) Swift переказ, якщо ваші кошти легальні. Банк одержувач в Україні запитає вас про походження коштів у межах фінансового моніторингу, тому ви повинні завчасно подбати про документи, що підтверджують походження коштів(договір купівлі-продажу) та їх офіційний переклад на українську мову з нотаріальним посвідченням. Віправником коштів та одержувачем коштів бажано бути вам, без введення в переказ коштів інших осіб.

    2) при переказі коштів, подбайте про усунення подвійного оподаткування. Вам необхідно задекларувати суму доходів, одержаних від продажу майна в США та надати Податковій документ (перекладений офіційно українською мовою) про сплату податку від реалізації майна в США і посилатись на статтю 6 Конвенції між Урядом України таУрядом Сполучених Штатів Америки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовноподатків на доходи та капітал .https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/840_576#Text

    Комісія за Платежі SWIFT 1 % від суми + 20 долларів США. Якщо переказ зачіпає банки посередники, комісія зростає.

    Найменшу комісію при переведенні коштів із за кордону можна отримати, здійснивши переказ криптовалюти USDT в мережі trc20. Комісія за переказ 1 долар США і комісія за конвертування криптовалюти в долари в обміннику 1%. Такий спосіб переказу найдешевший, найшвидший, але без знань з вашої сторони, неможливий.

    • Андрій Клієнт 2 роки тому

      Щодо оформлення американської пенсії хочу уточнити, що моя мама в даний момент в США. і кожного місяця отримує там пенсію американську, оскільки попрацювала там певну кількість років. в Україні в неї нараховується українська пенсія, але поки без виплат оскільки наш пенсійний хоче побачити мою маму особисто. Так складається ситуація що вона повернеться в Україну на постійне уже проживання. Тож питання як оформити, щоб мама в Україні отримувала американську пенсію? їй треба звернутись в США(якщо так то куди), чи по приїзді в Україну оформлювати це в пенсійному самостійно?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        у будь-якому випадку потрібно буде оформлювати пенсію в Україні, і для цього зрозуміло треба буде звертатись до органів Пенсійного фонду.

        Українська пенсія точно буде оформлюватись в Україні, а та, яку мама отримувала в США, не впливає на нашу пенсію.

        Щодо питання зарахування страхового стажу, здобутого в США, я зазнана в у відповіді вище.

        Аби мать більше шансів, раджу отримати мамою документи, що підтверджують наявність у неї трудового стажу в Америці.

        Це може знадобитись для оформлення пенсії в Україні

    Карпенко Андрей Владимирович
    13%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1.

    Начисление и выплата пенсий на территории Украины осуществляется 2 категориям иностранцев:

    – иностранцам, которые работали на украинских предприятиях (за счет бюджетных средств нашей страны);

    – иностранцам, которые переехали в пенсионном возрасте и проживают в нашей стране постоянно на законных основаниях (за счет бюджетных средств иностранного государства).

    Когда иностранец, трудовая деятельность которого прошла в его родной стране, переезжает в Украину на ПМЖ (не путать с оформлением гражданства Украины). Заработанную пенсию он будет получать по новому месту жительства. Разумеется, источником выплачиваемых средств будет иностранный фонд.

    Порядок перечисления таких средств регулируется украинским законодательством (в частности Постановлением Правления ППУ от 23.04.1999 № 4-5) и межгосударственными соглашениями. Иностранное государство перечисляет средства на банковский счет ПФ Украины в соответствующей иностранной валюте в уполномоченном банке.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-99#Text

    ПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    23.04.1999 № 4-5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України24 червня 1999 р.за № 413/3706

    Про затвердження Інструкції про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні

    Более полную информацию по данному вопросу получите в консульском отделе Посольства Украины в США:

    https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya

    2.

    Если сумма вашего денежного перевода превышает 1-2 тысячи долларов, стоит переводить через – SWIFT-перевод. Система SWIFT – это международная система банковских платежей. Для осуществления перевода с ее помощью отправителю и получателю необходимо открыть счета в банках в валюте перевода (в нашем случае – доллары США). Получатель в Украине должен сообщить отправителю в США свои банковские реквизиты для такого перевода: наименование банка-получателя, SWIFT-код банка-получателя; номер счета получателя и имя получателя.

    Стоимость услуги перевода по системе SWIFT индивидуальная в каждом банке, но в среднем составляет фиксированную вне зависимости от суммы отправления сумму – 30-40$. Таким образом, этот способ перевода выгоден при отправке больших сумм (от 2 тыс. долларов и выше), при этом скорость платежа – от 2 банковских дней.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Для оформлення пенсії рекомендую звернутися до Пенсійного фонду України за отриманням детальної консультації по вашій пенсійній справі. Потрібно надати усі документи, що стосуються ваших місць роботи та отриманих доходів.Також дуже часто є відмови Пенсійного фонду України, враховуючи, що стаж та заробітна плата виплачувалася не в Україні, відтак після відмови можливо доведеться звертатися до суду за захистом своїх прав.Щодо переказу коштів, то рекомендую скористатися Western Union, оскільки траплаються випадки, що SWIFT перекази останніх декілька місяців губляться і потрапляють на міжнародний фінансовий моніторинг, а після чого повертаються відправнику.Якщо сума переказу буде значною, то потрібно буде підтверджувати його відправлення через декілька днів після здійснення такого відправлення. Про це повідомлять працівники Western Union

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Щодо оформлення американської пенсії хочу уточнити, що моя мама в даний момент в США. і кожного місяця отримує там пенсію американську, оскільки попрацювала там певну кількість років. в Україні в неї нараховується українська пенсія, але поки без виплат оскільки наш пенсійний хоче побачити мою маму особисто. Так складається ситуація що вона повернеться в Україну на постійне уже проживання. Тож питання як оформити, щоб мама в Україні отримувала американську пенсію? їй треба звернутись в США(якщо так то куди), чи по приїзді в Україну оформлювати це в пенсійному самостійно?

    Хххххххххххххх

    Рекомендации:

    1. Мама пусть обратиться за разъяснениями в

    Консульский отдел Посольства Украины в США:

    https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya

    2. Вы направьте п сьменный запрос в Пенсионный фонд Украины.

    https://www.pfu.gov.ua/kontakty/

    Крикун Сергій  Павлович
    13%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Стаття 4. Законодавство про пенсійне забезпечення в Україні...

    2. Якщо міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені законодавством України про пенсійне забезпечення, то застосовуються норми міжнародного договору...

    Стаття 5. Сфера дії Закону...

    2. Виключно цим Законом визначаються:...

    види пенсійних виплат;

    умови набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат;

    Стаття 28. Мінімальний розмір пенсії за віком

    1. Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. У разі виплати застрахованій особі довічної пенсії, передбаченої цим Законом, пенсії або аналогічної виплати, встановленої в інших державах, мінімальний розмір пенсії за віком у солідарній системі встановлюється з урахуванням зазначених сум...".

    ---

    По-перше, міжнародного договору між Україною та США щодо пенсійного забезпечення не укладено - мною не знайдено, тому до застосування підлягає наведений Закон України про пенсійне страхування.

    По-друге, в Україні не може бути призначена "американська пенсія", як і в США не може бути призначена "українська пенсія" [)))] - маю на увазі юридичний аспект.

    По-третє, при оформленні пенсії Вашій матері в Україні до застосування (врахування) підлягає розмір встановленої в США її пенсії.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо грошей від продажу майна:

    Є два шляхи:

    1. Нотаріально оформити договір дарування коштів між родичами 1 -го ступеню споріднення , податок 0%

    Договір є документом,що підтвердить походження коштів.

    2. Декілька меньших сум по 15-20 тис грн ,покласти на рахунок через пару днів інтервалом.

    Скласти договір позики з вказанням суми та дат коли кошти будуть зараховані. Підписати сторонами.

    Банки не уповноважені перевіряти сплату податків та реагувати на низько ризикові операції до 400 тис грн на місяць.

    Можете також скласти договір безповоротної фін.допомоги від родичів. Простої письмової форми.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо пенсії ,розглянемо поширені випадки. З США та Україною є міжнародна угода також ,щодо співпраці в питаннях пенсійного забезпечення. Тому процедура буде схожою.

    підтвердити стаж, набутий за кордоном:

    Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загально­обов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. До цього стажу зараховується час офіційного працевлаштування, періоди відпусток, декретних відпусток в зв’язку із вагітністю та пологами, відпусток для догляду за дитиною, період перебування на обліку в центрі зайнятості, а також роботи за кордоном.

    Статтею 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" вказується, що страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог вищезгаданого Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

    Відповідно до ч. 4 ст. 1 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у тих випадках, коли договорами (угодами) між Україною та іншими державами передбачені інші правила призначення пенсії, ніж ті, які містяться в цьому законі, то застосовуються правила за цими договорами (угодами).

    Тобто міжнародні договори є частиною українського законодавства, тому зараховується стаж роботи в державах, з якими Україна уклала міжнародні договори про соціальне забезпечення.

    З якими державами укладено міжнародні договори про соціальне забезпечення:

    Якщо людина прагне проживати та отримувати пенсію в Україні, то потрібно дізнатися, чи укладені Україною договори з державою, в якій є намір працювати.

    Державою Україна укладенні міжнародні договори в галузі соціального та, зокрема, пенсійного забезпечення із такими державами з такими державами як : Азербайджан, Бельгія, Білорусь, Болгарія, Вірменія, Грузія, Естонія, Казахстан, Киргизстан, Королівство Іспанія, Латвія, Литва, Молдова, Польща, Португалія, Російська Федерація, Словаччина, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Чехія.

    Між Україною та такими країнами як: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан - зарахування стажу роботи базується на територіальному принципі, за якими витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. Ці відносини врегульовуються на підставі багатосторонньої Угоди про гарантії прав – громадян держав-учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року. При цьому у разі переїзду пенсіонера переказ пенсії за новим місцем проживання не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не проводяться. Також врегулювання пенсійного забезпечення між державами-учасницями може здійснювати на підставі двосторонніх угод.

    Крім двосторінніх Угод про соціальне забезпечення, між Україною та іншими державами можуть укладатися додаткові тимчасові Угоди, як-от Тимчасова Угода між Урядом України і Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення від 15.01.1993р., в статті 3 якої закріплено, що: "При призначенні пенсії у відповідності із статтею 1 цієї Тимчасової Угоди на території України, компетентні органи Російської Федерації відшкодують витрати на виплату цієї пенсії у тій її частині, яка відповідає тривалості трудового стажу, виробленого в районах Крайньої Півночі або у місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, починаючи з 1 січня 1991 року. У цьому випадку частина пенсії, яка відповідає тривалості трудового стажу, виробленого у районах Крайньої Півночі або у місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, обчислюється за нормами законодавства Російської Федерації. Порядок відшкодування витрат на виплату зазначених вище пенсій регулюється спеціальною Угодою між компетентними органами Сторін".

    На пропорційному принципі базуються договори із Латвією, Литвою, Іспанією, Естонією, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Португалією, Польщею. За цими договорами кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на її території і в випадку переїзду особи, якій призначена пенсія, на постійне проживання до цих держав ПФУ продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера у доларах США або євро або навпаки - при переїзді в Україну інша договірна сторона продовжуватиме виплачувати пенсію пропорційно до набутого стажу.

    Підстави для підтвердження стажу

    В Україні зарахування страхового стажу, набутого за кордоном - в державах, з якими укладено двосторонні Угоди за пропорційним принципом, відбувається на підставі формулярів про підтвердження наявного стажу, які видає інша сторона Угоди. Документи про стаж, видані установами, організаціями за місцям працевлаштування на території іншої держави без підтверджуючого формуляру не є підставою для зарахування страхового стажу.

    Особа - громадянин України, що досягла пенсійного віку, згідно законодавствазаконодавства країни, на території якої набуто стаж, для підтвердження цього стажу звертається до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання з заявою, документами, що посвідчують особу, про підтвердження стажу роботи на території іншої держави та іншими документами, в залежності від країни, де особа працювала. Пенсійний фонд допомагає громадянам шляхом заповнення "формулярів зв'язку" та надсиланням до компетентного органу відповідної держави, який вивчає подані документи та, при погодженні питання, призначає пропорційну набутому стажу частку пенсії і здійснює її виплати через банківську установу.

    Частина 3 "Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення", яка набула чинності для України 01.01.2014р., встановлює положення щодо різних видів допомоги: при безробітті, у випадку хвороби та материнства та призначенні пенсій. Зокрема, й у випадках, якщо страховий стаж менший, ніж 12 місяців:

    "Якщо страховий стаж, набутий відповідно до законодавства однієї Договірної Сторони менший, ніж 12 місяців, і на підставі цього стажу зацікавлена особа не набуває права на пенсію відповідно до цього законодавства, то компетентна установа цієї Договірної Сторони не призначає пенсію.

    Не порушуючи положення пункту 1, страховий стаж менший ніж 12 місяців, набутий відповідно до законодавства кожної із Договірних Сторін, враховуються компетентною установою тієї Договірної Сторони, в якій при підсумовуванні цього стажу виникає право на пенсію".

    Якщо, наприклад, при підсумуванні страхового стажу в громадянина виникає право на пенсію за українським законодавством, то стаж менший, ніж 12 місяців, який набутий в Польщі, буде врахований органами Пенсійного фонду України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ІНСТРУКЦІЯ про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-99#Text):

    "І. Загальні положення...

    1.6. Пенсійне забезпечення пенсіонерів іноземних держав, які проживають в Україні, здійснюється на підставі міжнародних договорів за кошти цих держав шляхом їх переказу на поточний рахунок в іноземній валюті Фонду в уповноваженому банку.

    Виплату пенсій в Україні пенсіонерам іноземних держав здійснюють головні управління Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі – головне управління Фонду), через банки, в яких за згодою одержувачів відкриті поточні рахунки в гривнях, якщо інше не передбачено міжнародними договорами та законодавством про пенсійне забезпечення в Україні.

    1.7. У разі якщо міжнародним договором або адміністративними угодами до нього передбачено, що призначення пенсії особам здійснюється головним управлінням Фонду, функції щодо організації призначення пенсій здійснюються відповідними структурними підрозділами такого управління...

    III. Порядок виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні

    3.1. Виплата пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні, проводиться на підставі відомостей, що надходять у порядку, передбаченому міжнародними договорами.

    3.2. На підставі відомостей, зазначених у пункті 3.1 цього розділу, структурний підрозділ з питань міжнародного співробітництва відкриває особові рахунки (додаток 3) на кожного пенсіонера, зазначеного у відомостях, які реєструються в книзі-реєстрі особових рахунків...

    3.3. Головні управління Фонду в триденний строк після одержання коштів і відомостей на виплату пенсій повідомляють пенсіонерам, яким виплата пенсій буде здійснюватися вперше, про надходження коштів та необхідність відкриття ними поточного рахунку в уповноваженому банку.

    Після надходження заяви від пенсіонера про відкриття рахунку головне управління Фонду в триденний строк перераховує кошти на поточний рахунок пенсіонера у відповідному банку.

    Управління Фонду ведуть облік пенсіонерів, яким виплачується пенсія за рахунок коштів іноземної держави, та організовують роботу з виявлення обставин (смерть, зміна місця проживання), які є підставою для припинення виплати пенсій.

    Не пізніше першого числа третього місяця кварталу, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, управління Фонду надсилають до головних управлінь Фонду підтвердження про факт проживання на території району (міста) пенсіонера, якому проводиться виплата пенсії за рахунок коштів установи іноземної держави...".

    ---

    По-перше, колега Гончаренко у своїй відповіді зазначив, що "З США та Україною є міжнародна угода також ,щодо співпраці в питаннях пенсійного забезпечення", але реквізитів цього документа або його адреси не навів.

    По-друге, зверніться до місцевого районного Управління ПФУ або до Обласного управління ПФУ щодо можливості, порядку та умов оформлення виплати пенсії, призначеної в США, в Україні.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Андрій!

    Потрібна консультація про 1. Порядок та правельність оформлення американської пенсії в Україні. - на якій підставі ваша мама проживає та отримує пенсію в США (американське громадянство, грін карта тощо)?

    Щодо оформлення американської пенсії хочу уточнити, що моя мама в даний момент в США. і кожного місяця отримує там пенсію американську, оскільки попрацювала там певну кількість років. - отримує готівкою чи на пенсійний рахунок?

    в Україні в неї нараховується українська пенсія, але поки без виплат оскільки наш пенсійний хоче побачити мою маму особисто. - такого не може бути. Якщо пенсія оформлена, то вона повинна не лише нараховуватися, але й виплачуватися. У протилежному випадку - це буде порушенням чинних норм законодавства України.

    . Тож питання як оформити, щоб мама в Україні отримувала американську пенсію? - потрібно відкрити валютний (доларовий) рахунок в банку України та звернутися до органу, який виплачує пенсію, з заявою про переказ пенсії на цей рахунок у зв'язку з переїздом до України на постійне проживання.

    їй треба звернутись в США(якщо так то куди), чи по приїзді в Україну оформлювати це в пенсійному самостійно? - в пенсійному органі України можливо отримувати лише українську пенсію (за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території України).

    Американську пенсію призначає та виплачує пенсійний орган США, за стаж набутий вашою мамою на їх території.

    2. при продажі майна в США, як правильно передати кошти в Україну для купівлі нерухомості з найменшими комісіями - потрібно розуміти про яке майно йде мова (нерухомість, авто тощо) та яким чином буде оформлюватися продаж (наприклад, договір купівлі-продажу) та оплата (готівкова чи безготівкова форма).

    У будь-якому разі для переказу коштів необхідно відкрити валютний (доларовий) рахунок в банкуУкраїни.

    Якщо бажаєте - можете віддячити за консультацію через кнопку "Віддячити".

    Якщо буде потрібна допомога, в тому числі з підготовокою документів, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту для зв'язку з Вами).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України