Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 07 лютого 2022, питання №55728 150₴

Арест и запрет отчуждения

Добрый день.Свекровь в процессе оформления права собственности на квартиру.При обращении в БТИ выяснилось,что существует исполнительное производство об аресте и запрете отчуждения имущества,которое принадлежит сыну по адресу этой квартиры.Сын об исполнительном производстве и не знал.Может ли этот арест в дальнейшем повлиять при переоформлении квартиры и как можно ознакомиться с деталями,если есть только номер ИП?Спасибо!

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго вечора!

    На жаль, поки буде діяти арешт і відповідно заборона відчуження, жодний нотаріус не посвідчить договір купівлі-продажу, тому фактично відчуження НЕМОЖЛИВЕ.

    Потрібно подавати запит до виконавчої служби з проханням роз'яснення підстав та умов виконавчого провадження, а також щодо дій, необхідних для зняття арешту та заборони відчуження нерухомого майна.

    Напишіть номер ВП, спробую встановити хоча б загальні моменти цього виконавчого провадження.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Зоя!

    Если арест наложен на квартиру, то процедуру оформления права собственности на квартиру, Вы оформить не сможете.

    Если же арест только на имущество, что находится по адресу этой квартиры, то это не влияет на процедуру оформления права собственности на квартиру.

    Уточните в БТИ, а лучше у любого нотариуса, чтобы он посмотрел в реестрах по этой квартире на счет ареста, запретов.

    При наличии вопросов, "Обращайтесь"!

    Всего доброго!

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Зоя, здравствуйте. Из Вашего вопроса не совсем понятно, что значит "в процессе оформления права собственности на квартиру". Впрочем, в любом случае, при наличии запрета на отчуждение ни один нотариус не сможет оформить сделку с такой квартирой. Проверить наличие запретов в реестрах можно и без нотариуса. Можем помочь. Снимать запрет можно разными способами, но очень похоже, что он "давний" и может быть даже исполнителные производства уже в архиве или уничтожены. Тогда снять такой запрет можно только в судебном порядке. В общем, существует много нюансов. Если есть необходимость - обращайтесь лично через сайт - зеленая кнопка возле фото "обратиться". Есть опыт решения таких проблем. Работаем и в Днепре. Всего Вам доброго.

    Гончаренко Константин
    36.7%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Здравствуйте.

    1. Необходимо обратиться с запросом в Государственную исполнительную службу (ДВС) о предоставлении информации о наличии открытых или законченных исполнительных производств.

    2. На основании полученной информации составить ходатайство государственного исполнителя или руководителя отдела Государственной исполнительной службы с требованием снять существующие за пределами любого исполнительного производства аресты, наложенные на имущество (средства).

    3. В пределах 10-дневного срока с момента получения ДВС указанного ходатайства обратиться в суд, выдавший исполнительный документ, с жалобой на действия (бездействие) государственного исполнителя и просить обязать государственного исполнителя снять арест с имущества.

    В любом случае, все будет решаться в суде.

    Если исполнитель по Вашему делу уже не работает, необходимо подать письменное заявление почтой ценным письмом на имя начальника органа ДВС В КОТОРОМ находится Ваше производство. Просить предоставить Вам реквизиты для оплаты и контакты нового исполнителя ответственного за Ваше производство в срок 15 -ть -30 дней Вам должны предоставит письменный ответ с реквизитами согласно ЗУ О обращении граждан ст.11

    далее Вы оплачиваете сумму которая указана в ответе органа ДВС И НАПРАВЛЯЕТЕ в орган ДВС Квитанцию об оплате и заявление о немедленном вынесении постановления о закрытии производства и исключения вас из реестра должником и направлении Вам копии постановления о закрытии исполнительного производства.

    в заявлениях указывайте верные данные для коректной обработки вашего запроса.

    ОТНОСИТЕЛЬНО ВАРИАНТОВ СНЯТИЯ АРЕСТОВ:

    Если арест наложил нотариус:

    Вам нужно обратиться в суд с иском о признании нотариальной надписи такой, что не подлежит исполнению. Чтобы остановить отчисления с зарплаты нужно подать в суд заявление об обеспечении иска путем приостановления взыскания на основании исполнительного документа.

    При подаче иска оплачивается судебный сбор - 908грн (если требование только неимущественного характера)

    При подаче вышеуказанного заявления также оплачивается судебный сбор - 454грн.

    Чем раньше Вы начнёте заниматься данным вопросом, тем меньше с Вас взыщут денег.

    Кроме того, уже взысканные с Вашей зарплаты деньги тоже можно вернуть.

    ---

    Если суд прошел без вас необходимо найти решения суду и в 30-ть дней подавать апеляционную жалобу, если срок пропущен нужно найти поважні причини і подать заяву про поновлення строків . Як тільки строки поновлять подати заяву суду про призупинення процедур виконавчого провадження на період розгляду та зняття арешту до остаточного прийняття рішення по справі.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Существует два вида ареста имущества, которые накладываются отдельно друг от друга. Арест на недвижимое имущество информация, о котором вносится в реестр регистрации прав на недвижимое имущество и их обременений и арест на движимое имущество, которое к недвижимому имуществу отношения не имеет и не может повлиять на регистрацию права собственности на недвижимое имущество. Вам надо обратиться в исполнительную службу и узнать какие аресты по этому производству наложенны. Если должник по исполнительному производству не был собственником этой квартиры, то арест может распространяться только на его личные вещи и к квартире отношения не имеет. Подробнее узнаете в службе.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про автоматизовану систему виконавчого провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1126-16#n16):

    "І. Загальні положення..

    4. Користувачами системи є:..

    сторони виконавчого провадження...

    VІI. Доступ до Системи та отримання інформації із Системи...

    2. Доступ до інформації Системи сторонам виконавчого провадження забезпечується з використанням:

    1) засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри через:

    вебпортал Міністерства юстиції України;

    Єдиний державний вебпортал електронних послуг в порядку, визначеному договором, укладеним між держателем Системи та держателем Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

    2) ідентифікатора для доступу до інформації про виконавче провадження, який зазначається в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження, через офіційний вебсайт Міністерства юстиції України.

    Система забезпечує:

    можливість формування сторонами виконавчого провадження узагальненої інформації про рішення (виконавчі дії), прийняті (вчинені) виконавцем, із зазначенням дати їх прийняття (вчинення) та з можливістю роздрукування такої інформації;

    доступ сторонам виконавчого провадження до документів виконавчого провадження.

    Можливість онлайн-сплати заборгованості за виконавчим провадженням забезпечується з використанням:

    платіжних систем під час доступу сторін виконавчого провадження до інформації Системи відповідно до цього пункту;

    платіжних застосунків, що взаємодіють із Системою за допомогою прикладного програмного інтерфейсу на умовах, визначених адміністратором Системи у відповідному договорі.

    Під час формування запиту на онлайн-сплату відображається загальна заборгованість за виконавчим провадженням з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника за виконавчим провадженням, основної винагороди приватного виконавця...

    XI. Єдиний реєстр боржників

    1. Єдиний реєстр боржників формується з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна.

    2. Система забезпечує обробку даних про боржника та вносить відомості про нього до Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження, крім боржників, визначених пунктом 4 цього розділу.

    В Єдиному реєстрі боржників міститься інформація щодо боржників, відносно яких виконавчі провадження зареєстровані в Системі після впровадження Єдиного реєстру боржників...

    6. Система виключає відомості про боржника з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови:

    про закінчення виконавчого провадження згідно зі статтею 39 Закону України «Про виконавче провадження»;...

    9. Відомості Єдиного реєстру боржників є відкритими та розміщуються на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України..."

    ---

    С помощью идентификатора доступа возможно зайти в Систему, получить информацию о состоянии исполнительного производства (ИП), а также провести оплату задолженнности по ИП. Значение идентификатора указано в постановлении об открытии ИП

    Сайт Автоматизированной системы ИП смотрите:https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Зоя!

    Это исполнительное производство уже сейчас Вам помешает в оформлении.

    Необходимо получить данные доступа к исполнительному производству и выяснить: причины и основания появления этого исполнительного производства. И далее, в зависимости от причин появления исполнительного, уже принимать решения как его закрывать.

    Набирайте, для уточнения деталей.

    Чернега Вячеслав Александрович
    Чернега Вячеслав Александрович 2 роки тому

    Юрист, м. Коростень, 16 років досвіду

    Да, пока висит арест, переоформить квартиру не получится. Ознакомиться с производством можно следующими способами:

    1. Написать заявление в исполнительную службу с требованием разъяснить ситуацию.

    2. Лично явиться в исполнительную службу в приемные дни и часы (можно узнать в интернете).

    Исходя из личной практики, до тех пор, пока сын не оплатит свой долг, за который на квартиру наложили арест, переоформить недвижимость вы не сможете.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#Text):

    Стаття 2. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    5) обтяження - заборона або обмеження розпорядження та/або користування нерухомим майном, встановлені законом, актами уповноважених на це органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, або такі, що виникли з правочину.

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    Стаття 56. Арешт і вилучення майна (коштів) боржника

    6. Перешкоджання вчиненню виконавцем дій, пов’язаних із зверненням стягнення на майно (кошти) боржника, порушення заборони виконавця розпоряджатися або користуватися майном (коштами), на яке накладено арешт, а також інші незаконні дії щодо арештованого майна (коштів) тягнуть відповідальність, установлену законом.

    Стаття 59. Зняття арешту з майна

    1. Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

    2. У разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Виконавець зобов’язаний зняти арешт з коштів на рахунку боржника не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від банку документів, які підтверджують, що на кошти, які знаходяться на рахунку, заборонено звертати стягнення згідно із цим Законом, а також у випадку, передбаченому пунктами 10, 15 частини першої статті 34 цього Закону.

    3. У разі виявлення порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом, арешт з майна боржника знімається згідно з постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець.

    4. Підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є:

    1) отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом;

    2) надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (у тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;

    3) отримання виконавцем документів, що підтверджують про повний розрахунок за придбане майно на електронних торгах;

    4) наявність письмового висновку експерта, суб’єкта оціночної діяльності - суб’єкта господарювання щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зношення, пошкодженням;

    5) відсутність у строк до 10 робочих днів з дня отримання повідомлення виконавця, зазначеного у частині шостій статті 61 цього Закону, письмової заяви стягувача про його бажання залишити за собою нереалізоване майно;

    6) отримання виконавцем судового рішення про скасування заходів забезпечення позову;

    7) погашення заборгованості із сплати періодичних платежів, якщо виконання рішення може бути забезпечено в інший спосіб, ніж звернення стягнення на майно боржника;

    8) отримання виконавцем документального підтвердження наявності на одному чи кількох рахунках боржника коштів, достатніх для виконання рішення про забезпечення позову;

    9) підстави, передбачені пунктом 1-2 розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону;

    10) отримання виконавцем від Державного концерну "Укроборонпром", акціонерного товариства, створеного шляхом перетворення Державного концерну "Укроборонпром", державного унітарного підприємства, у тому числі казенного підприємства, яке є учасником Державного концерну "Укроборонпром" або на момент припинення Державного концерну "Укроборонпром" було його учасником, господарського товариства, визначеного частиною першою статті 1 Закону України "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності", звернення про зняття арешту в порядку, передбаченому статтею 11 Закону України "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності".

    5. У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

    ВИСНОВОК: переоформити (продати, подарувати тощо) квартиру неможна, допоки з неї не буде знято арешт. Тому необхідно звернутися до виконавця з заявою про зняття арешту та виключення запису щодо обтяження у вигляді арешту з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    Стаття 19. Права і обов’язки сторін та інших учасників виконавчого провадження

    1. Сторони виконавчого провадження та прокурор як учасник виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, робити з них виписки, знімати копії, заявляти відводи у випадках, передбачених цим Законом, мають право доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження, право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність виконавця у порядку, встановленому цим Законом, надавати додаткові матеріали, заявляти клопотання, брати участь у вчиненні виконавчих дій, надавати усні та письмові пояснення, заперечувати проти клопотань інших учасників виконавчого провадження та користуватися іншими правами, наданими законом.

    Право вибору пред’явлення виконавчого документа для примусового виконання до органу державної виконавчої служби або до приватного виконавця, якщо виконання рішення відповідно до статті 5 цього Закону віднесено до компетенції і органів державної виконавчої служби, і приватних виконавців, належить стягувачу.

    З матеріалами виконавчого провадження, особа має можливість ознайомитися особисто, звернувшись до відповідного органу державної виконавчої служби/офісу приватного виконавця , або самостійно - за допомогою АСВП.

    Сторони виконавчого провадження мають право особисто ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, у відповідному органі державної виконавчої служби чи офісі приватного виконавця.

    Особисте ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження:

    • у присутності виконавця/помічника приватного виконавця;
    • робиться відмітка із зазначенням дати ознайомлення та підпису суб'єкта ознайомлення;
    • можливість робити копії (фотокопії) з документів виконавчого провадження та виписки з них.
    Вилучення з матеріалів виконавчого провадження будь-яких документів не допускається.

    Форма особистого доступу: усна або письмова.

    Терміни особистого доступу: визначений прийомний день або у бажану дату та час для суб'єкта ознайомлення.

    Вартість особистого доступу: безкоштовно, не передбачено будь-яких виплат.

    Ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження за допомогою АСВП:

    Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП) - це основна інформаційна база про здійснення виконавчого провадження, а саме - комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу.

    Для самостійного ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження необхідно перейти на сайт АСВП.

    Отримати доступ до інформації про виконавче провадження можливо з використанням:

    Реєстраційного номеру виконавчого провадженняІдентифікатора доступускладається з цифр12-ти значний код, який складається з цифр та літермістяться в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження

    Перелік інформації, яку можливо отримати:

    • інформація про те, хто відкрив виконавче провадження та який орган виконавчої служби та який виконавець веде виконавче провадження;
    • інформацію про дії виконавця;
    • інформацію про стан виконавчого провадження;
    • доступ до документів виконавчого провадження.

    Терміни самостійного доступу: в режимі реального часу.

    Вартість самостійного доступу: безкоштовно, не передбачено будь-яких виплат.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України