Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 08 березня 2022, питання №57570 400₴

Исполнения обязанностей во время форс-мажорных ситуаций

Добрый вечер, хочу задать вопрос юристам касаемо текущей ситуации в Украине. Мы арендуем квартиру, в договоре не прописаны никакие форс-мажорные обстоятельства, но аренда довольно дорогая. Сейчас война, и у нас нет возможности оплачивать квартиру в связи с ситуацией в стране, но хозяин квартиры настаивает на том, чтобы мы оплачивали ее ни смотря ни на что. Вопрос в том, можем ли мы как-то сослаться на форс-мажор в данной ситуации или мы обязаны платить?

Відповіді юристів (7)

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    А договор вообще есть, его можно посмотреть? Форс-мажор признан торгово-промышленной платой и военное положение общеизвестный факт, который дополнительными документами подтверждать не надо. Выселение у нас проходит либо в добровольном порядке, либо в судебном. Вы пользуетесь помещением, поэтому владелец сможет предъявить к Вам претензии по основному телу долга, когда настанет мирное время. Попробуйте попросить скидку все-таки письменно на период действия военного положения

    • Александр Клієнт 2 роки тому

      Скидка не подействует, владелец настроен решительно по поводу оплаты ровно как и в мирное время. Не совсем понял что в итоге, нужно ли мне платить за аренду или нет?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Олександр!

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    Рекомендую Вам направити відповідного листа у адресу орендодавця.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    • Александр Клієнт 2 роки тому

      То есть насколько я понял то, что вы написали, я могу направить ему документ о том, что в данный момент в стране форс-мажорная ситуация, и этот факт освобождает меня от оплаты аренды на этот период, даже не смотря на то что в нашем договоре это не прописано?

      • Адвокат Евгений Александрович
        100%
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Александр!

        "... я могу направить ему документ о том, что в данный момент в стране форс-мажорная ситуация, и этот факт освобождает меня от оплаты аренды на этот период, даже не смотря на то что в нашем договоре это не прописано"?

        - Да, ссылаясь на нормы, что мною указан, но ещё укажите, что просите его это понять и пойти Вам на встречу.

        Всего доброго, удачи Вам!

    Дьомін Максим  Вікторович
    Дьомін Максим Вікторович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 12 років досвіду

    Смотрите, несмотря на то, что в договоре могут быть не прописаны такие обстоятельства и алгоритм действий сторон, Гражданский кодекс все равно применяется к вашим отношениям. Поэтому у вас есть 2 пути решения этого вопроса:

    1. взаимная договоренность об отсрочке оплаты за аренду (тут, конечно, необходима добрая воля другой стороны)

    2. через суд путем подачи иска о применении к вашим правоотношениям форс-мажора и отсрочки в уплате.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Указом Президента введено воєнний стан #64/2022

    з 24.02.2022 до його офіційного закінчення є обставинами непереборної сили (форс-мажорними обставинами).

    Це підтвердила торгово-промислова палата своїм рішенням

    Направте поштою повідомлення про форс мажорні обставини і необхідно підпписання додатковоі угоди.

    Обгрунтування вище

    З повагою

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України