Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 14 червня 2022, питання №66784 150₴

Платить ли ЕСВ сейчас, если нет дохода? 3-я группа ЕН

Сейчас часто меняется законодательство, что я уже и запутался. Если нету дохода - сейчас платить ЕСВ надо или нет? И надо ли заполнять декларации?

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Валерію!

    З 1 січня 2021 року ФОП на загальній системі оподаткування можуть не сплачувати за себе ЄСВ у разі відсутності прибутку.

    Тобто, якщо ФОПом не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

    Якщо в певному місяці (або навіть і році) оподаткованого ПДФО та ВЗ чистого доходу в самозайнятої особи не буде, то він має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже і не платити ЄСВ за такий період.

    Проте слід пам'ятати про правило – немає сплати ЄСВ, немає і страхового стажу за цей період! Тому платити ЄСВ за відсутності поточного підприємницького доходу чи ні, кожен ФОП визначає самостійно.

    Якщо ФОП (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. Це правило теж діє з 1 січня 2021 р. Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше за мінімальний страховий внесок.

    Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі не менше мінімального внеску (а не різниці, як роз’яснювалося на початку 2021 року)! Про це наголошує ДПС ось тут. Тобто такі ФОП мають сплатити за кожен такий місяць у I кварталі 2022 року не менше ніж 1430 гривень. Однак у березні 2022 року вони цього робити не зобов’язані!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич рік тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Добрий день! Ні, з 1'січня 2021 року у разі відсутності доходу у платника єдиного податку 3 групи сплата ним єдиного внеску є добровільною. Квартальну декларацію бажано подавати, але навіть якщо Ви з якоїсь причини не зможете її подати то під час воєнного стану відповідальності за неподання декларації немає.

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Ні, навіть якщо є дохід ви все одно не повинні платити ЄСВ.

    Згідно Закон України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2120-20#Text На період з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану, а також протягом наступних 12 місяців мають право не сплачувати ЄСВ підприємці, у тому числі платники єдиного податку, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства. У такому разі вони не заповнюють розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    Такий ЄСВ ви можете платити, якщо вам потрібен пенсійний стаж. Якщо стаж не потрібен то і платити не потрібно. Декларацію з ЄСВ (як додаток до річної декларації з Єдиного податку) ви подаєте 1 раз на почтаку 2023 року за звітній період рік 2022. Щодо декларації з єдиного податку, то ви повинні, у разі можливості, надавати таки декларації, згідно Законом України 2260-IX від 12.05.2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану»

    Мєньков Андрій Васильович
    50%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Валерію.

    Законом України №2120 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" внесені відповідні зміни до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", а саме передбачено, що

    Тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

    При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    При цьому не заповнюється розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    Ці зміни стосуються і фізичних осіб - підприємців, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

    Також установлено, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію", роботодавці - платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування - фізичні особи - підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

    Проте підприємцям слід самостійно нарахувати суму єдиного соціального внеску та відобразити її у звітності.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Зараз діють зміни до ПКУ щодо:

    Звільнення від сплати ЄСВ та штрафних санкцій

    Також за власним рішенням можуть не сплачувати ЄСВ роботодавці – ФОП – платники єдиного податку другої та третьої груп за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. Законом України №2120 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" внесені відповідні зміни.

    Декларацію бажано подавати ,але перевірки скасовано тому, якщо не подасте, штрафів не буде до завершення воєнний стан та 3 місяці після нього.(90 днів).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Що стосується ЄСВ, то з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану надано право:

    - не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе;

    - за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

    Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе в зазначених вище періодах. Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов'язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно. При цьому, після припинення воєнного стану в Україні, обов'язок щодо сплати ЄП чи ЄСВ за місяці, в яких не сплачувалися єдиний податок та ЄСВ, відповідно до вказаних норм, відсутній.

    Єдиний податок, ЄСВ та подання звітності ФОП - платниками єдиного 3 групи

    На сьогодні, фізичні особи - підприємці можуть продовжувати працювати або обрати третю групу платників єдиного податку з загальними правилами обрання системи оподаткування, сплати податку, декларування та подання звітності, що встановлені Главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України (ставка ЄП - 5% або 3%, обмеження розміру річного доходу, щоквартальною звітністю тощо).

    Особливості сплати та декларування ЄСВ для ФОП платників 3ї групи єдиного податку на період воєнного стану встановлені такі ж як і для ФОП платників 2ї групи єдиного податку, що розглянуті вище.

    Тобто зараз сплачувати ЄСВ не потрібно!

    А декларацію подавати треба.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Николай
    Николай рік тому

    Адвокат, м. Київ, 16 років досвіду

    не потрібно платити

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    У період дії воєнного стану законодавством надана можливість не сплачувати єдиний внесок. Однак, це є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску.

    ФОПи–«єдинники» звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

    Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    ФОПи повинні сплатити ЄСВ за себе за два місяці І кварталу - січень-лютий у сумі 2860 грн. За березень вони мають право не сплачувати ЄСВ.

    Законом № 2120 передбачено, що на час воєнного стану штрафів за несплату ЄСВ, як фінансових, так й адміністративних не буде.

    Успіхів

    Корнійчук Євген Іванович

    Шановний Валерій, на ваше питання доповідаю наступне :

    ФОП на єдинному податку - звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.Декларацію подавати потрібно, але за не подання відповідальність не передбачена!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    Ніхто не звільняв від обов'язку сплачувати. Лише прибрали відповідальність за несплату.

    Тому питання оплати все одне стане, лише питання штрафів буде знято.

    При появі питань, звертайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України