Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 19 червня 2022, питання №67190

Могут ли конфисковать имущество в пользу автомобильного штрафа

Если муж не гражданин Украины, и имеет большой штраф автомобильный. Квартира записана на меня, могут ли конфисковать имущество в таком случае?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марина!

    Чи можуть за борги забрати квартиру? За законом, так. Щоправда, це залежить від суми заборгованості. Також потрібне відповідне рішення суду. А суд – це можливість захистити свої права, зокрема, право на житло.

    Процедура стягнення заборгованості визначається Законом України «Про виконавче провадження» та підзаконними актами. Відповідно до частини 7 ст. 48 цього закону, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (наразі це 130 тис. грн.), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення коштом іншого майна боржника.

    У боржника можуть забрати житло за таких передумов:

    • наявності судового рішення, яке набрало законної сили;
    • сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує 130 тис. грн – 20 мінімальних зарплат;
    • виконавець пересвідчився, що на рахунку боржника відсутні кошти для примусового виконання рішення суду.

    Лише після цього виконавець здійснює пошук нерухомого майна боржника та виставляє його на прилюдні торги для реалізації. Кпім того, є певний алгоритм дій, якого має дотримуватися виконавець. Лише за умови дотримання цього алгоритму він приходить до реалізації майна.

    Порядок простий:

    • подається позовна заява про стягнення коштів;
    • суд розглядає її та виносить рішення – задовольняє чи відмовляє;
    • рішення набирає законної сили та передається державному/приватному виконавцю для примусового виконання.

    Виконавець після отримання виконавчого документа:

    • відкриває виконавче провадження;
    • відправляє запити в банки й отримує інформацію про наявність коштів на рахунках боржника;
    • після отримання інформації здійснює списання коштів із рахунку боржника;
    • у разі відсутності коштів проводить пошук рухомого/нерухомого майна;
    • після знаходження майна проводить його оцінку та реалізує на прилюдних торгах.

    Звернення стягнення на житло боржника є крайньою потребою. Для її реалізації існують певні суто процедурні вимоги, дотримання яких є обов’язковим для примусового стягнення заборгованості в процесі виконавчого провадження, Конфіскація житла – квартири або житлової площі, житлового будинку відбувається лише за борги, сума яких перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати. Водночас наявність і сума заборгованості має бути обов’язково встановлена судом – має бути судовий наказ, рішення чи ухвала.

    До того ж, конфіскація житла здійснюється лише в останню чергу виконавчого провадження. Тобто, якщо неможливо стягнути суму боргу коштом заробітної плати та грошових коштів, наявних на банківських рахунках боржника, цінних паперів, автотранспортних засобів та іншої наявної у боржника техніки, нерухомого майна насамперед з нежилого фонду, та земельних ділянок.

    Конфіскації житла передує встановлення у боржника іншого майна або грошових коштів, які можна стягнути в рахунок заборгованості, не порушуючи конституційне право на житло.

    Стягнення заборгованості в примусовому порядку користуючись з коштів або майна боржника відбувається обов’язково через арешт – заборону відчуження.

    Винятком з такої ситуації є заставне майно боржника, яке стягувач – кредитор, банк, інша фінансова компанія – має право реалізувати у рахунок боргу, однак лише у разі зрівняння або перевищення суми боргу над вартістю такого майна.

    Конфіскація житла – складна та довготривала процедура примусового продажу на електронних публічних торгах після отримання відповідної постанови суду та за умови проведення належної оцінки майна.

    Фактично, під час проведення таких торгів боржник має право проживати у квартирі, будинку, адже право власності зберігається за ним до моменту продажу на аукціоні.

    Однак, подарувати чи продати таке житло боржник не матиме змоги – через те, що нерухомість перебуватиме під арештом.

    Будуть питання, Зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте!

    Во-первых, конфискация возможна только в исключительных случаях.

    Во-вторых, взыскание возможное только касаемо того имущества, которое принадлежит на право собственности именно должнику, не другому человеку!

    Удачи! Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України