Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 01 серпня 2022, питання №70462

Чи зможу я повернутись з України до Польщі, якщо в Польщі знаходжусь більше 90 днів по безвізу?

Доброго дня! Знаходжусь в Польщі з березня по безвізу вже більше, як 90 днів. Маю песель з укр статусом і хочу на 2-3 тижні поїхати в Україну і повернутись до Польщі. Дуже хвилююсь через те, що наші прикордонники мене розвернуть додому. Що робити в такому випадку? Які потрібні документи для виїзду та повторного в'їзду до Польщі?

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня

    РASEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności (PESEL) UKR це ідентифікаційний номер отриманий у відповідності до спрощеної процедури передбаченої для громадян України, потребуючих тимчасового захисту в зв'язку з війною. Тобто саме позначення на PASELUKR, що Ви отримали тимчасовий притулок в Польщі на 18 місяців.

    В проміжок цього часу Ви можете безперешкодно покидати та повертатись в Польщу в термін що не перевищує 30 днів.

    В останній два місяці були не поодинокі випадки коли польські прикордонники відмовляли в поверненні українців які виїхали з України до Польщі, мотивуючи це тим, що вони вже провели в Шенгенській зоні більш ніж 90 днів. З цього приводу Міністром внутрішніх прав Польщі було дано офіційне роз'яснення, що для того щоб уникнути таких випадків, українцям потрібно при виїзді з Польщі, поряд зі своїм паспортним документом надавати PASEL UKR і повертаючись на паротязі 30 днів в якості документів на в'їзд також разом з паспортом України спиратись на PASEL UKR. При таких умовах, прикордонним офіцерам дана вказівка не перешкоджати поверненню українцям до Польщі.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Оксано!

    ЯКЩО ТЕРМІН ВАШОГО ВИЇЗДУ З ТЕРИТОРІЇ ПОЛЬЩІ НЕ ПЕРЕВИЩУВАТИМЕ 30 ДНІВ, НІЯКИХ ПРОБЛЕМ У ВАС НЕ БУДЕ. У ДАНОМУ ВИПАДКУ ТАКОЖ НЕ ПОТРІБНО ПОВІДОМЛЯТИ ОРГАНИ ВЛАДИ ПОЛЬЩІ ПРО ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ КРАЇНИ ТА ЗАПОВНЮВАТИ ВІДПОВІДНІ ФОРМИ.

    ВИЇЗД ТЕРМІНОМ ДО 1 МІСЯЦЯ ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ ОТРИМАЛИ PESEL.UKR - ПЕРЕДБАЧЕНИЙ ПОЛЬСЬКИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ.

    ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ: кожен громадянин України, який приїхав до Польщі після 24 лютого 2022 року та отримав номер PESEL, може звернутися за одноразовою підтримкою у розмірі 300 злотих. Заявки приймаються в районних відділеннях і центрах соціального захисту населення. Кошти можуть бути використані для покриття поточних витрат, таких як одяг, продукти харчування, витрати на житло.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України