Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 вересня 2022, питання №72729

Перебывание авто на украинских номерах в Польше

Здравствуйте, подскажите пожалуйста, как долго может находится авто на украинских номерах в Польше? Машина не используется.
Я выехала из Украины поле начала войны, сама нахожусь в Великобритании. Машину пришлось оставить в Польше, так как она праворульная и тут на ней ездить было бы сложно.
Нужно ли делать какую либо страховку?
Заранее большое спасибо

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ольга!

    Якщо людина заїхала з України до Польщі на авто менше, ніж на 6 місяців – нічого робити не потрібно. Якщо ж термін перебування більший, автомобіль потрібно зареєструвати протягом півроку з моменту перетину кордону. Для реєстрації авто на українських номерах в Польщі потрібно:1) сертифікат відповідності – національний або європейський документ, виданий автоконцерном - виробником авто, що підтверджує його відповідність технічним параметрам, вимогам безпеки та захисту навколишнього середовища;

    2) поліс страхування відповідальності перед третіми особами (ОС) – підтвердження укладення відповідного договору;3) підтвердження сплати податку VAT – сума відрізнятиметься залежно від того, новий транспортний засіб чи вживаний;4) підтвердження проходження технічного огляду;5) документ про право власності на транспортний засіб;6) свідоцтво про реєстрацію в країні проживання;7) номерний знак;8) техпаспорт, якщо він є.

    Після перереєстрації автомобіля в Польщі він повинен проходити періодичний техогляд. Нові транспортні засоби – протягом 3 років з моменту реєстрації, а другий техогляд – протягом 2 років, тобто через 5 років з моменту першої реєстрації. Автомобілі старше 5 років проходять техогляд щороку.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    • Ольга Клієнт рік тому

      Юрію, дуже дякую вам за розвернуту відповідь.

      1) Підкажіть будь ласка, якщо виїхати в Україну і знову заїхати до Польщі, то відлік 6 місяців почнеться заново? Якщо так, то декількох днів достатньо бути в Україні чи просто пересікти кордон?

      2) Якщо авто перебувало на території Євросоюзу до 6 місяців і наразі перетну кордон з Україною чи потрібно робити якусь страховку на авто, щоб виїхати? Наразі ніякої страховки не мою.

      Дуже дякую

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Ольга!

    На Вашій е-пошті я залишив свій номер телефону.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України