Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 листопада 2022, питання №75610

Мошенники в интернете. Слежка через интернет.

Непонятным образом присылают подборки видео о том, что у меня происходит в жизни. И я так понимаю, что каким-то образом могут читать мою личную электронную почту, переписку, смотреть мои личные фото на телефоне. Потом вот эти видео или тексты приходят о том, что они узнали о событиях в моей жизни. Или в городе могут подходить незнакомые лица и комментировать, что у меня происходит. Это очень раздражает, но я не знаю, куда обратиться вообще с таким. В мою жизнь влезли. Что это за люди и что им надо, я не знаю. Для чего следят. У меня обычная частная жизнь. Нет политики. Часто какие-то тексты на тему налоговой присылают. Или просто : прислать деньги в какие-то там фонды "больным детям", "собакам", "дохлому ослу". Хотят узнать о финансовом положении. Что им от меня надо, я не знаю, скрытая слежка в интернете за моей жизнью. Как мне избавиться от этих граждан? Или узнать хотя бы, кто этим занимается?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Звертайтесь до поліції!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Вы имеете право подать заявление в киберполицию для проведения проверки и принятия мер реагирования:

    https://cyberpolice.gov.ua/contacts/

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. Вам краще якомога скоріше обережно звернутись до поліції. Не звертатись до правоохоронних органів Вам не рекомендується. Дії зловмисників можна кваліфікувати за статтею 182 Кримінального кодексу України.

    Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Якщо вони вимагали у Вас гроші, надаючи номер рахунку для переведення грошей, то Ви можете повідомити поліцію також про вчинення проти Вас злочину вимагання. За статтею 189 Кримінального кодексу України, вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, - карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Обережно поводьтесь в місцях де є камери відеоспостереження. Біля таких відеокамер спостереження має бути напис "ведеться відеоспостереження" чи інший подібний напис. Не показуйте Ваше обличчя таким відеокамерам. В більшості випадків не попадайтесь на відеозйомку такими камерами.

    Якщо вони шпигують за Вами через веб-камеру Вашого ноутбука, то Вам потрібно більшість часу заставляти її зігнутою смужкою паперу або чимось іншим, щоб за Вами не могли підглядати. Для Вашої ж безпеки не спілкуйтесь з людьми, які підходять до Вас та повідомляють Вам подробиці Вашого життя, якщо тільки вони не представились Вам як правоохоронці. За Вами не мають права безпідставно шпигувати.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з цього чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги. Я можу також написати для Вас текст заяви в поліцію або текст звернення до Кіберполіції України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України