Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 10 листопада 2022, питання №75640 150₴

Як купити/ продати житло як що власник в Польщі?

Власник( з17.12.2021-тобто меньше року ) будину і ділянки моя донька яка знаходиться в Варшаві. Так склалися обставини що потрібно переоформити на мене( оригінали докум на будинок у мене) Як це можливо швидко зробити без переїзду в Україну ?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Оксано.

    Трошки не зрозуміло, то все таки Ви в Україні чи ні.

    Якщо Ви також, як і донька, за кордоном, укласти договір дарування буде складно. А я раджу саме договір дарування, оскільки наскільки я розумію, кошти не є важливим елементом при переоформленні.

    Але якщо Ви в Україні, треба всього на всього, аби Ваша донька в консульстві України оформила довіреність на певну особу з України (не на Вас), яка укладе в Україні договір відчуження квартири на Вашу користь.

    Можна скористатись також послугами польського нотаріуса, але потім довіреність треба буде перекладати в Україні та завіряти переклад.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    16.7%

    Доброго дня.

    Ваша донька може оформити на Вас довіреність на продаж майна. Для цього вона може звернутися до консульської установи України або до місцевого нотаріуса.

    Якщо довіреність буде посвідчена місцевим нотаріусом, то потрібно буде зробити нотаріальний переклад довіреності на українську мову.

    В консульство необхідно з'явитись з готовим текстом довіреності на електронному носії.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    20%
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви можете ці дії виконати через довіреність від вашої доньки.

    Генеральна довіреність, видана власником на розпорядження нерухомістю:

    • строк дії 2 місяці, якщо довіреність оформлена в українському консульстві закордоном;
    • строк дії 1 місяць, якщо довіреність оформлена іноземним нотаріусом (потрібні переклад та апостиль).

    Для громадян, які тривалий час перебувають за кордоном, Мінюст передбачив можливість оформлення заяви-підтвердження дії генеральних довіреностей на розпорядження нерухомістю:

    • термін подовження довіреності 1 місяць, якщо така заява оформлена в консульстві України;
    • термін подовження довіреності 7 днів, якщо заява оформлена іноземним нотаріусом (потрібні переклад та апостиль).

    В довіреності варто одразу передбачити максимальну кількість повноважень для довіреної особи: комунальні служби, БТІ, банківські установи, податкові органи, ЦНАП, архіви, суди, виконавчі служби тощо.

    Перелік документів, які можуть вимагати нотаріуси для проведення угоди купівлі-продажу нерухомості

    1. Генеральна довіреність, видана власником (власниками) на розпорядження нерухомості.
    2. За необхідності — заява власника, який перебуває за кордоном та підтверджує раніше видану довіреність.
    3. Копія паспорта та ІНН власника або власників.
    4. Нотаріально завірена згода дружини або чоловіка, якщо власник перебуває в шлюбі, або придбав житло, перебуваючи в шлюбі. Якщо подружжя перебуває за кордоном, згода також може бути завірена іноземним нотаріусом, а документ має бути перекладений і зроблений його апостиль.
    5. Довідка про оцінку нерухомості, зроблена самостійно через портал Фонду держмайна або замовлена у експерта.
    6. Довідка про наявність зареєстрованих осіб з ЦНАПу. Якщо в квартирі є зареєстровані діти до 14 років, то батькам дитини потрібно зазделегідь зайнятися її реєстрацією на новому місці постійного проживання. Зауважимо, що під час дії воєнного стану зняти дитину з реєстрації віддалено через сервіс ДІЯ неможливо – потрібно особисто подавати заяву та необхідні документи через ЦНАП.
    7. Довідка про технічний стан житла з БТІ (особливо таку довідку нотаріуси можуть вимагати, якщо власники набули нерухомість давно або угода купівлю-продажу укладалася більше 10 років тому – до створення електронних реєстрів нерухомого майна).

    Перед тим, як починати продаж та пошук покупців, перевірте саму квартиру у нотаріуса або в адвоката на предмет наявних арештів, заборон чи інших проблем.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Для посвідчення довіреності в Генеральному консульстві України у Вроцлаві громадянин України подає:

    1. Заповнену заяву;

    2. Проєкт довіреності, яку необхідно посвідчити (проєкт має бути повністю заповненим та готовим до посвідчення) надіслати в електронному вигляді на адресу електронної пошти - формат *.d͚o͚c͚, *.d͚o͚c͚x͚, *.r͚t͚f͚ з можливістю редагування тексту) та у паперовому вигляді долучити до пакету документів;

    УВАГА! Проєкт довіреності (формат *.d͚o͚c͚, *.d͚o͚c͚x͚, *.r͚t͚f͚) необхідно надіслати перед візитом на електронну адресу k͚o͚n͚s͚5@u͚k͚r͚.n͚e͚t͚

    3. Закордонний паспорт заявника - оригінал та копія першої сторінки;

    4. Документ, що підтверджує місце проживання заявника у Республіці Польща (у разі наявності);

    5. Внутрішній паспорт заявника (копії всіх сторінок з відмітками);

    6. Копію довідки з реєстраційним номером облікової картки платника податків заявника (ідентифікаційний код);

    7. Внутрішній паспорт представника (копії всіх сторінок з відмітками);

    8. Копію довідки з реєстраційним номером облікової картки платника податків представника (ідентифікаційний код);

    9. Документ, який підтверджує родинний зв'язок з представником -

    Після оформлення довіреності направити її в Україну далі нотаріально перекласти державною мовою і укласти від імені власника договір дарування на Вас

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Оксана!

    • громадяни (навіть ті, які перебувають за кордоном) зможуть продати/подарувати власні квадратні метри, видавши довіреність на ім’я свого представника, який перебуває в Україні.

    При цьому є важлива умова: якщо з дня видачі такої довіреності сплинуло більше одного місяця (більше двох, - якщо її посвідчено за кордоном), нотаріусу потрібно буде додатково надати заяву довірителя про підтвердження дії довіреності, засвідчену українським нотаріусом не раніше ніж за 7 календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за 1 місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору/акта.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору Звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Оксана!

    Зробити це буде не дуже складно.

    Дивіться, якщо і Ви знаходитесь в Україні, то Ваша донька повинна оформити довіренність в українській дипломатичній установі Варшави на особу, якій Ви довіряєте, а вже вона "перепише" квартиру на Вас - чи то по договору купівлі пролажу нерухомості чи у вигляді дарчої. Для того їй потрібні будуть документи на квартиру

    Якщо ж сталося так, що і доньки і Ви знаходитесь за кордоном, то донька повинна в такий самий спосіб як у першому випадку оформити на Вас дарчу. Для того їй знову ж таки знадобляться документи на квартиру. Таку саму дарчу Вона може оформити також у місцевого нотаріуса, але пізніше її треба буде перекласти на українську мову та завірити переклад в українського нотаріуса.

    Виникнуть уточнення чи додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на все відповім!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, потрібно щоб власник оформив довіреність на продаж квартири на довірену особу яка знаходиться в Україні. Довіреність треба оформити у консульстві України. Адреси і номери телефонів консульства за посиланням

    https://konsulat-ukrainy.pl/kontakti/

    Коли будете мати довіреність перешліть її в Україну і довірена особа зможе реалізувати продаж через оформлення договору куплі продажу у нотаріуса .

    Якщо є питання Задавайте.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України