Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 13 листопада 2022, питання №75764

Самооборона ножом при нападении, как не перегнуть палку

Представим ситуацию, на меня идёт какой-то гопник или просто человек не в себе, явно настроен на драку, я человек не боевой, хрупкий,бегать быстро не умею, отходя понемногу назад говорю остановиться ему, он идёт дальше на меня, Я достаю нож, не кидаюсь на него все также отхожу немного, и тут он начинает бежать на меня с кулаками, вопрос что делать в данной ситуации когда я в страхе за свою жизнь, не могу знать ударит ли он меня один раз,или изобьет до смерти, заберёт нож и использует против меня, какой выход из такой ситуации, что я должен делать, приходит в голову только применить нож в качестве самообороны но не в курсе насколько это по закону если случайно нападавший умрёт

Відповіді юристів (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо він з голими руками а ви з ножем, то це буде перевищення самооборони. НЕ РЕКОМЕНДУЮ ВЗАГАЛІ ВИКОРИСТОВУВАВ НІЖ ДЛЯ САМООБОРОНИ. Купіть перцевий балон для самозахисту. за це нічого не буде, а за ніж 99% тюрма.

    Якщо є питання Задавайте.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. Обсяг необхідної оборони має бути співрозмірним з обсягом нападу правопорушника чи інших агресивних дій по відношенню до особи, яка захищається. Перевищення меж необхідної оборони вважається неправомірним. Якщо на Вас хтось накинувся з кулаками, то Ви маєте право наносити йому удари також кулаками. Якщо нападник був без зброї, то Ви не маєте права застосовувати зброю проти нього, якщо тільки він не сильно нападав на Вас та не побив Вас.

    Для Вас краще, щоб при здійсненні необхідної оборони були свідки, як б могли об'єктивно посвідчити правоохоронцям про подію. Також для потерпілого ліпше, щоб напад трапився в місці, яке є в об'єктиві камери відеоспостереження.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України