Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 листопада 2022, питання №75937

Військовий квиток медика

Доброго дня! Мою маму лікар, викликали в тел. режимі у військомат для проходження комісії. Після проходження комісії у неї забрали військовмй квиток, і сказали очікувати дзвінка. Після дзвінка вона протягом 2 год зобов'язана явитись у військомат. Чи законно те, що не повернули військовиц квиток? Чи можуть її без вповістки забрати на війну?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Таміла!

    Можете заспокоїтись. Ніякої мобілізації жінок, принаймні до жовтня наступного року точно не буде! Це доводить наступний докумпент:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    від 06.09.2022 р. № 259

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

    12 вересня 2022 р. за № 1042/38378

    Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з метою удосконалення військового обліку військовозобов’язаних

    НАКАЗУЮ:

    1. У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    2. Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    Тобто рішення щодо мобілізації певних категорій військовозобов'язаних жінок, в тому числі медиків, відтермінуванує цей крок до 1 жовтня 2023 року.

    Якщо у Вас виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу. Якщо ж консультація задовільникла Вас, активуйте сіру галочку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Таміла.

    Так як Ваша мама військовозобов'язана, на неї поширюються такі ж правила, як і на військовозобов'язаних чоловіків.

    Тому вилучення військового квитка в даному випадку - незаконне. І до того ж, виклик по телефону можете сміливо ігнорувати. Вона взагалі мала право не з'являтись по телефонному дзвінку із самого початку.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Так як Ваша мама є військово зобов'язаною, то на неї розповсюджуються умови мобілізації на загальних підстава і вона може бути мобілізована.

    В той же час, оповіщення по телефону як форма виклику в ТЦК СП не передбачена. Якщо Ваша мати В ТЦК СП не підписувала мобілізаційне розпорядження, вона може ігнорувати телефонний дзвінок, але якщо підписувала - вона зобов'язана з'явитись за викликом.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1) Чи законно те, що не повернули військовиц квиток? - ні, незаконно. Раджу подати на ім'я начальника ТЦКСП письмову заяву з вимогою повернути військовий квиток. Можу підготувати для Вас таку заяву.

    2) Чи можуть її без вповістки забрати на війну? - обов'язкова явка лише по повістці, виклик по телефону не вважається належним.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та допомога з підготовкою заяви, можете писати на пошту mailmessage@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України