Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 23 листопада 2022, питання №76139 650₴

Разрывает договор аренды, не возвращая залог

Арендовал квартиру в Киеве, заплатил залог 300$ + за 1 месяц 300$. Через неделю жизни в ней пожаловалась соседка написав записку на двери, тк как ей мешали звуки, когда ко мне приходили друзья(просто звуки разговоров и движения, мы не включали музыку после 10 итд). Еще через несколько дней она вызвала полицию. Я открыл дверь сказал что я не нарушаю законов, считаю что я не шумлю, а так же претензии соседки заключаются в том что мы громко говорим и громко ходим как она считает это вообще не нарушение(я же не буду ходить на носочках из-за нее). Они развели руками перед соседкой и уехали. На следующий день приходит сообщение от хозяйки(она со мной не общалась с момента аренды) о том что она досрочно разрывает договор аренды на основании нарушения мной пунктов 2.2.2, 2.2.3(збереження в належному стані об‘єкту, дотримуватися правил використання приміщень житлових будинків), и факт нарушения доказан полицией (полиция просто приехала и уехала ничего не было). После чего я ей позвонил, она говорит: выселяйся через 5 дней, и не хочет возвращать залог и 20 оплаченных дней, настроена агрессивно и не хочет договариваться. Как действовать? Как я понимаю соседка знакомая хозяйки. Сообщения, договор прикрепил.

Відповіді юристів (10)

    Корнійчук Євген Іванович
    3.8%

    Доброго дня, якщо поліцією не було складено протокол про адміністративне порушення , відповідно порушення не було, тому ви ні яким чином не порушили умови договору (у договорі зазначено, що порушення повинні бути систематичні а не поодинокі випадки) . Також порушення режиму тищі не є значним порушенням, щоб вас із за цього вигнали на вулицю та не повернули завдаток, у будь якому випадку ви маєте право на повернення завдатку або дожити до кінця за період, який був оплаченний.

    Для захисту, рекомендую не погоджуватися на добровільний виїзд без повернення завдатку, домовляйтесь що ви добудете строк оренди за який проплачено або про повернення коштів.

    Вызивайте поліцію для захисту своїх прав, можливо це шахрайська схема!!!

    Якщо нічого не вийде, Останній варіант захисту звернутися до суду для повернення завдатку і відшкодування моральної шкоди.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Якщо є питання Задавайте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.3%

    Вітаю!

    НЕ ТРЕБА ТУРБУВАТИСЯ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО МЕШКАТИ В ЦІЙ КВАРТИРІ ДО ЗАКІНЧЕННЯ СТРОКУ АРЕНДИ. РОЗІРВАТИ ДОГОВІР МОЖНА ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Підстави розірвання договору:

    на вимогу наймодавця:

    1. наймач не вносить плату за користування річчю протягом 3 місяців підряд;
    2. наймач користується річчю всупереч договору або призначенню речі;
    3. наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі;
    4. наймач не розпочав проведення капітального ремонту речі, у випадку коли обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на нього.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    Стаття 825. Розірвання договору найму житла

    2. Договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у разі:

    1) невнесення наймачем плати за найм житла за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі - понад два рази;

    {Пункт 1 частини другої статті 825 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1201-IX від 04.02.2021 }

    2) руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

    За рішенням суду наймачеві може бути наданий строк не більше одного року для відновлення житла.

    Якщо протягом строку, визначеного судом, наймач не усуне допущених порушень, суд за повторним позовом наймодавця постановляє рішення про розірвання договору найму житла. На прохання наймача суд може відстрочити виконання рішення не більше ніж на один рік.

    3. Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім'ї.

    Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

    4. Якщо наймач житла або інші особи, за дії яких він відповідає, використовують житло не за призначенням або систематично порушують права та інтереси сусідів, наймодавець може попередити наймача про необхідність усунення цих порушень.

    Якщо наймач або інші особи, за дії яких він відповідає, після попередження продовжують використовувати житло не за призначенням або порушувати права та інтереси сусідів, наймодавець має право вимагати розірвання договору найму житла.

    ОЗНАЙОМТИСЯ: https://minjust.gov.ua/m/yak-orenduvati-jitlo-vse-...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.1%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Денисе!

    Не бачу жодної причини для турбування, бо Ви жодним чином не порушили умови проживання в орендованій кевартирі, в тому числі, такі принципові як:

    п. 2.2.2. - звберігати та утримувати об'єкт в належному стані;

    2.2.3. - дотримуватись правил використання приміщень;

    Також згідно частини 3 вчасно вносити заробітну плату тощо.

    Щодо Інших умов договору оренди приміщень, то вони не мають жодного істотного значення для вирішення в такій спосіб, як запропонував орендодавець, виниклого між Вами конфлікту!

    Отже, якщо жодний пункт договору оренди не був порушений, то наймодавець може виселити Вас тальки за певних поважних причин і тільки в судовому порядку!

    Частина 3 ст. 168 Житлового кодексу говорить, що договір оренди жилого приміщення, укладений на невизначений строк, може бути розірвано за вимогою орендодавця, якщо жиле приміщення, займане орендарем, необхідне для проживання йому та членам його сім'ї. У цьому випадку власник будинку (квартитри) повинен попередити наймача про наступне розірвання договору за три місяці.

    Крім того, слід мати на увазі, що у відповідності із ст. 825 Цивільного кодексу України, якщо навіть припустити Що Ви або інші особи, за дії яких Ви відповідаєте, використовують житло не за призначенням або систематично порушують права та інтереси сусідів, наймодавець повинен СПОЧАТКУ ПОПЕРЕДИТИ орендаря про необхідність усунення цих порушень. Якщо наймач або інші особи, за дії яких він відповідає, і ЛИШЕ ПІСЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ якщо Ви продовжуєте використовувати житло не за призначенням або порушувати права та інтереси сусідів, ВІН ИАЄ ПРАВО вимагати розірвання договору найму житла.

    До того ж Вам треба знати, що за таких умов, як склалися у Вас з орендодавцем, останній у разі отримання Вашої відмови звільнити квартиру, може лише звернутись звернутися з позовною заявою до суду про усунення перешкод у користуванні квартирою шляхом виселення відповідачів. Проте, скажу одразу, довести це в суді йому буде доволі складно.

    Вининкуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Я можу допомогти Вам вирішити цю проблему. Пам'ятайте в данолму в ипадку закон на Вашій стороні!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.2%

    Вітаю, Денисе.

    Спробую навести свій погляд на ситуацію.

    Отже, керуючись пунктом 4.3. договору, Наймодавець попереджає Вас про дострокове розірвання договору з його сторони, за невиконання пунктів 2.2.2 та 2.2.3 Договору. Мова йде про наступні порушення:

    "2.2.2. Забезпечувати збереження та утримання в належному стані об'єкту нерухомості на умовах, визначених Договором, не допускаючи його псування або приведення в непридатність.

    2.2.3. Дотримуватися Правил використання приміщень, житлових будинків та прибудинкових територій..."

    ПО ПЕРШОМУ ПУНКТУ Я ВЗАГАЛІ НЕ ХОЧУ ГОВОРИТИ, ОСКІЛЬКИ ЦЕ ПОВНИЙ АБСУРД. ТОМУ ЗУПИНЮСЬ ДЕТАЛЬНІШЕ НА ПУНКТІ 2.2.3.

    Правила користування житловими приміщеннями в Україні затверджені постановою КМУ від 08.10.1992 № 572

    ЗАТВЕРДЖЕНІ

    постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. № 572

    ПРАВИЛА користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/572-92-%D0%BF#...

    1. Ці Правила визначають порядок користування приміщеннями

    житлових будинків і гуртожитків, на які поширюється дія Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" ( 500-17 ) (далі - гуртожитки).

    ...

    7. Власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов'язаний:

    укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору;

    оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом;

    дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг, пожежної і газової безпеки, санітарних норм і правил;

    проводити за власні кошти ремонт квартири, житлового приміщення у гуртожитку (наймач (орендар) - згідно з договором найму (оренди);

    використовувати приміщення житлового будинку і гуртожитку за призначенням, забезпечувати збереження житлових і підсобних приміщень та технічного обладнання;

    не допускати виконання робіт та інших дій, що викликають псування приміщень, приладів та обладнання будинку, гуртожитку, порушують умови проживання громадян;

    дотримуватися правил утримання тварин у домашніх умовах; утримувати тварин у квартирі, житловому приміщенні у гуртожитку, де проживають співвласники або наймачі (орендарі), за погодженням з ними;

    не захаращувати сходові клітки, позаквартирні коридори, колясочні, ліфтові шахти, горища, підвали та інші допоміжні приміщення будинку, гуртожитку, підтримувати чистоту і порядок в ньому. { Абзац дев'ятий пункту 7 із змінами, внесеними згідно зПостановою КМ N 5 ( 5-2009-п ) від 14.01.2009 }

    8. Співвласники житлового будинку, гуртожитку зобов’язані забезпечувати належне утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, поточний і капітальний ремонт, технічне переоснащення спільного майна житлового будинку, гуртожитку пропорційно до частки співвласника на умовах співфінансування.

    ...

    9. У приміщеннях житлових будинків і гуртожитків заборонено:

    зберігати вибухонебезпечні чи екологічно шкідливі речовини і предмети;

    голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму з двадцять другої до восьмої години;

    проводити у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні цілодобово ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. Власник, наймач (орендар) приміщення, в якому передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир, житлових приміщень у гуртожитку про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир, житлових приміщень у гуртожитку ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Рівень шуму, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм;

    утримувати на балконах і лоджіях тварин, зокрема птицю, і бджіл.

    ...

    ДІЙСНО, В ЖИТЛОВИХ БУДИНКАХ ЗАБОРОНЕНО ГОЛОСНО СПІВАТИ І КРИЧАТИ І РОБИТИ ІНШІ РЕЧІ, ЯКІ ПЕРЕВИЩУЮТЬ ДОПУСТИМІ ЗНАЧЕННЯМ ШУМУ.

    ОДНАК, НАГАДУЮ ПРО ПРЕЗУМПЦІЮ НЕВИНУВАТОСТІ - Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    ДОПОКИ НА ВАС НЕ БУДЕ СКЛАДЕНО ПРОТОКОЛ ПРО ВЧИНЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ І НЕ БУДЕ ДОВЕДЕНО ВАШУ ВИНУ, ПОСИЛАННЯ НАЙМОДАВЦЯ ПРО ПОРУШЕННЯ ВАМИ ПУНКТУ 2.2.3 - ЦЕ НЕ БІЛЬШ, НІЖ "ВИСОСАНІ З ПАЛЬЦЯ" ГОЛОСЛІВНІ ЗВИНУВАЧЕННЯ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.2%

    Денисе!

    ЗА ТАКИХ УМОВ ВБАЧАЮ НАЛЕЖНИМ:

    1. Звичайно, ніяким чином не реагувати на подібні прояви агресії наймодавця та нікуди не виїжджати.

    2. Бути готовим викликати поліцію із своєї сторони, якщо Вам будуть чинити перешкоди по реалізації укладеного договору оренди.

    3. По максимуму вести фото,-відеофіксацію всіх проявів агресії щодо Вас та членів Вашої сім'ї.

    4. Як діяти? - Максимально просто: живіть далі і повідомте власниці, якщо вона має до Вас претензії нехай звертається до суду. Порушення пунктів 2.2.2 і 2.2.3, якщо вона повідомляє про їх настання, має бути документально підтверджено з ідентифікацією винної особи. Нічого цього в даному випадку немає. Таким чином, можна будь-кого звинуватити в подібній ситуації.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    7.7%

    Доброго дня.

    Перш за все я радив би звернутися до поліції та отримати письмову відповідь щодо виклику. Дуже важливо яким чином було відображено наслідки виклику. Можливо бути таке, що буде складено матеріал, про те що встановлено факт порушення тиші за ст. 182 КУАП, проведена бесіда та винесено попередження. Так як попередження не передбачає оформлення протоколу, то це цілком можливо. В моїй практиці такі випадку були, так як поліціянтам простіше оформити це саме так, ніж виїзд по непідтвердженому факту.

    Якщо ж все ж таки виклик оформлено як такий, по якому "інформація по правопорушенню не підтвердилась", така довідка є підставою для відмови в розірванні договору.

    В такому випадку, Ви можете й подалі мешкати в ці квартирі, виконуючи умови договору.

    Якщо ж складено матеріал про попередження, то це необхідно оскаржити начальнику відділу поліції, бо це стане доказом правомірності вимог наймодавця.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    3.8%

    За таких обставин підстави для дострокового розірвання договору відсутні. Отож, позов має бути залишений без задоволення, позивачка понесе судові витрати, що має утримати її від звернення до суду.

    Промський Євгеній Сергійович
    15.4%

    Добрый день!

    Вы ничего не нарушили своим поведением, а значит не обязаны выселяться по требованию хозяйки. Никаких доказательств этого, кроме соседки, у нее нет.

    Если она считает, что вы нарушили пункт договора, то она имеет право обратиться в суд с исковым заявлением и выселить вас в судебном порядке. Однако без доказательств суд не удовлетворит ее иск, так как вы правомерно проживаете в квартире на основании заключенного договора. Принудительное выселение вас без судебного решения будет нарушением Уголовного Кодекса с ее стороны - самоуправство. В таком случае смело вызывайте полицию для прекращения незаконных действий с ее стороны.

    Кримінальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    Стаття 356. Самоправство

    Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.

    Конечно, арендовать квартиру у такой хозяйки плохая идея, но дарить ей деньги ни за что тоже полный бред. Поэтому, оптимальный вариант с моей точки зрения - расторгнуть договор на приемлемых для вас условиях. Если она не согласна - живите в течении того периода времени, насколько вы ей передали оплату, включая залог. После чего со спокойной душой отдайте ей ключи и переезжайте в другую квартиру. Без решения суда выселить по закону она вас не сможет.

    Кроме того, вы можете пригрозить ей жалобой в Налоговую службу за то, что она ведет предпринимательскую деятельность (чем является сдача в аренду недвижимости) без необходимой регистрации и уплаты налогов (на 90 % уверен что это так) https://fresco.od.ua/nedvizhimost/kak-v-ukraine-sd...

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". буду радий допомогти!

    Гончаренко Константин
    6.2%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вашому випадку поліція не регулює Ваші відносини ,адже немає злочину.

    У Вас цивільно-правові відносини, вони вирішуються договірними умовами у суді, але для суду мало доказів у оренljlfdwz.

    якщо власниця зможе довести факти порушення вами договору , то може зафіксувати збитки в акті приймання майна зазначити,що сумма неустойки в розмірі задатку береться нею ,як компенсація збитків завданих майну її як власника.

    Вручити акт орендарю, а якщо вона не знайде явних порушень, нехай доводить у суді порушення договору, але з наявними доказами та актом збитків, Ви переможете доказами в суді ,ще й матимете право на моральну і матеріальну компенсацію. та продовжити проживати як мінімум до завершення строку оренди.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    15.4%

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n2990):

    "Стаття 594. Право притримання

    1. Кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов'язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов'язаних з нею витрат та інших збитків має право притримати її у себе до виконання боржником зобов'язання.

    2. Притриманням речі можуть забезпечуватись інші вимоги кредитора, якщо інше не встановлено договором або законом...

    Стаття 595. Обов'язки кредитора, який притримує річ у себе

    1. Кредитор, який притримує річ у себе, зобов'язаний негайно повідомити про це боржника.

    2. Кредитор відповідає за втрату, псування або пошкодження речі, яку він притримує в себе, якщо втрата, псування або пошкодження сталися з його вини.

    3. Кредитор не має права користуватися річчю, яку він притримує у себе.";

    " Стаття 8. Аналогія...

    2. У разі неможливості використати аналогію закону для регулювання цивільних відносин вони регулюються відповідно до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права)."

    ---

    Доброго вечора, Денисе! Вважаю правомірним застосування даної статті ЦК про притримання до моменту або повернення хазяйкою сплачених Вами наперед коштів, або користування квартирою протягом строку, за який сплачені кошти. Направте хазяйці заяву (рекомендованим листом з повідомленням про вручення або через нотаріуса) про застосування Вами права притримання до поверення коштів або закінчення строку, за який вони сплачені. Щодо заборони користування кредитором річчю, яку він притримує, про що передбачено ч.3 ст.595 ЦК, то мають місце обставини якраз користування квартирою, тобто неврегульований ЦК випадок, в якому підлягає до застосування аналогія права - незаконності відповідальності особи без її вини.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України