Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 08 грудня 2022, питання №76780

Выезд из страны для опеки и помощи тяжело больной сестре

Сестра выехала за границу как беженка, и у неё спустя время обнаружили тяжелое заболевание, сейчас лежит в больнице. Могу ли я как брат выехать к ней для её опеки и оказания помощи ей?
У сестры под опекой никого нет, и мы находимся с ней под разными фамилиями так как у нас разные отцы.
Родители не в состоянии выехать, так как отец находится на группе после инсульта, а мама за ним ухаживает.
Возможно ли это вообще? И если да, то какие мне документы для этого нужны?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Андрію!

    Просто так Ви з країни не вмїдете. Для того потрібні законні підстави. З останніми можна ознайомитись тут:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Аьо ж, якщо Ваш батько має інвалідність Ви можете виїхати зща кордон, супроводуючи його. Для більш точної консультації я повинен знати, яка саме в нього група.

    На жаль просто поїхати до хворої сестри не вийде...

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профідлю. Постараюсь на них відповісти!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ви не зможете виїхати без Вашої сестри. Але якщо вона і повернеться, в Україні потрібно оформити купу документів.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    ...

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Як Ви бачите, Ви можете претендувати на виїзд за 2 підставами. Але перша з них є більш простою.

    Простіше кажучи, для Вашого виїзду за кордон Вам потрібно мати такі документи:

    1. Документ про інвалідність сестри (він і так є).

    2. Якщо Ви здійснюєте догляд на офіційній основі, достатньо буде висновку ЛКК про те, що особа потребує постійного стороннього догляду та довідки про надбавку за здійснення Вами догляду на непрофесійній основі.

    АБО (якщо Ви не отримуєте довідку про надбавку за здійснення Вами догляду на непрофесійній основі)

    3. Акт встановлення факту здійснення догляду.

    ПО КОЖНОМУ ІЗ ЦИХ ПУНКТІВ Є СВОЇ НЮАНСИ, А ТОМУ КРАЩЕ ЇХ ОБГОВОРИТИ РЕТЕЛЬНО В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ ПОРЯДКУ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Буду радий відповісти на додаткові питання. Для цього тисніть зелену кнопку «Звернутися»!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви зможете виїхати тільки з батьком, згідно вимог чинного законодавства України.

    Наприклад виїзжайте батько мати і вы, тільки спочатку ви з батьком, а після вас мати. Після чого мат. Повертається з батьком назад а видите до сестры. Тільки так.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України