Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 09 грудня 2022, питання №76835 500₴

Як зупинити паркування?

Добрий день. У мене є часова майстерня в м. Обухів, біля якої постійно паркуються жителі висотного будинку напроти. Чи існують норми, правила паркування біля будівель, в яких живуть/працюють люди ?( десь знаходив в інеті що не ближче 10м можуть паркуватися ). Просто від вихлопних газів задихаюсь( це не жарт). Які перешкоди можна поставити для обмеження стоянки ? Територія де ставлять авто належить до земель міськради (земель загального користування). Паркуються зразу впритул до моєї території (фактично 2 метри від майстерні). Фактично не можу навіть пройти, не те що щось своє привезти. Наскільки це пожежобезпечно врешті-решт ? На скільки метрів можна змістити машини? Парковка справа на фото (квадратна) також самовільна.

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    6%

    Доброго дня. зверніться до міської ради за дозволом на встановлення Обмежувачів в'їзду на парковку.

    НІ яких порушень водіїв не вбачається, тому вирішуйте питання у міській раді.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Олександре.

    Я погоджуюсь із колегою. Вам варто звернутись до міської ради як власника земель із проханням встановити обмежувальний знак щодо паркування. Раджу подавати письмове звернення та отримати очний прийом.

    Аналіз положень норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про автомобільні дороги», Закону України «Про дорожній рух» дає підстави для висновку, що вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю. Управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони знаходяться. Органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідають за стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі щодо безпеки руху транспортних засобів і пішоходів.

    За приписами Закону України «Про дорожній рух» дорожні знаки встановлюються відповідно до Правил дорожнього руху та повинні відповідати проекту та схемі організації дорожнього руху, які погоджені із відповідними підрозділами Національної поліції. До вказаних проектів і схем за приписами відповідних підрозділів Національної поліції можуть бути внесені зміни та доповнення.

    Отже, встановлення дорожніх знаків та як наслідок зміна схеми організації дорожнього руху органом місцевого самоврядування повинно бути погоджено із відповідними підрозділами Національної поліції.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Правила парковки в Украине четко и ясно изложены в Правилах дорожного движения, п. 15 “Остановки и стоянка”.

    Стоянка согласно ПДД Украины – это остановка более чем на 5 минут.

    Где нельзя парковаться?:

    Прежде всего там, где нельзя останавливаться: в узких местах (для проезда другого автомобиля нужно оставить 3,0 м), на левой стороне дороги с разделительной полосой (бульваром) посередине, на трамвайных путях, вторым рядом вдоль уже запаркованных машин, на газонах, на остановках общественного транспорта. Естественно, как прежде, нельзя останавливаться на эстакадах, мостах, путепроводах и под ними, а также в тоннелях и на ж.д.-переездах. А также – на загородных дорогах в местах с ограниченной до 100 м обзорностью и на загородных дорогах (в т.ч. обочинах) в темное время суток.

    Метраж имеет важное значение при выборе места для парковки. Магическая цифра в наших ПДД – 10 метров. Ближе этого расстояния нельзя парковаться у пешеходных переходов, перекрестков, выездов из дворов, места выполнения дорожных работ. Чтобы не возить с собой рулетку (или строительный лазерный дальномер), запомните, 10 м – это два корпуса автомобиля D-класса.

    П. 15.10.д: “стоящее транспортное средство делает невозможным движение других транспортных средств”.

    Согласно ст. 122.1 КоАП Украины штраф за нарушение правил парковки, в том числе стоянки и остановки в неположенном месте составляет 255 грн на первый раз и 680 грн. в случае повторения нарушения в течение года.Но это еще не все. Если неправильно запаркованный автомобиль мешает движению других машин или пешеходов, то его накажут строже: 510 грн.

    Если есть нарушения ПДД, обращайтесь с Заявлением в полицию.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Ви праві є певні правила, які регулюють питання використання прибудинкової территорії. В тому числі, це стосується правил паркування авто:

    • забороняється споруджувати організовану або несанкціоноване паркування дистанцією менш 10 метрів від житлового масиву, табл. 7.1.1;
    • не дозволяється припарковувати вантажівка в радіусі 50 м від приміщення, крім комерційного транспорту;
    • не положено довше 5 хвилин знаходиться біля будинку з включеним двигуном;заборонено заїжджати на впорядковану околодомовую територію, включаючи дитячий майданчик, тротуар у дворі, газон, огорожа. Правопорушення загрожує штрафом, розмір якого буде залежати від регіону;
    • не можна залишати транспорт на подвір'ї на повороті, стає другим рядом, здійснювати наїзд на бордюр тощо.

    Провідним документом, яким керуються при регулюванні норм визначення паркувальної території у 2022 році, значаться санітарні норми №2.2 1/2. 1/1. 1200-03, як також Правила дорожнього руху та Закон України «Про дорожній рух».

    Працівники уповноважених підрозділів Національної поліції можуть евакуювати авто, у тому числі якщо воно суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху. Статтями 2652, 2654 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУПАП) чітко визначений перелік таких підстав.

    Ви також повинні знати, що у відповідності із статтею 122 КУПАП України штраф за порушення правил паркування, в тому числі зупинки чи стоянки у забороненому Правилами місці сягає 255 грн, а таке ж саме повторне порушення протягом року - 680 грн.

    Отже у будь-якому випадку незаконного паркування на Вашій прибудинкові территорії Ви маєте право викликати патрульну поліцію, а вони, в свою чергу, зобов'язані вжити заходів щодо усунення порушення та покарання винної особи.

    Для більш радикального вирішення Вашого питання варто організувати колективне звернення всіх мешканців Вашого будинку до місцевої Ради із вимогою встановити відповідні дорожні знаки, які б:

    1. Забороняли в'їзд на Вашу прибудинкову территорію.

    2. Забороняли б паркуваання чи навіть зупинку на згаданій территорії.

    Закону України «Про дорожній рух» встановлює, що дорожні знаки повинні бути розташовані згідно Правил дорожнього руху та повинні відповідати проекту та схемі організації дорожнього руху. Встановлення дорожніх знаків та як наслідок зміна схеми організації дорожнього руху місцевою Радою повинно бути погоджено із відповідними підрозділами Національної поліції.

    Якщо у Вас виникнуть додаткові питання чи уточнення, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу більш детальними роз'ясненнями.

    Савченко Олександр
    18%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    Які перешкоди можна поставити для обмеження стоянки? - наразі ніякі, тому що територія, де ставлять авто, належить до земель міськради (земель загального користування). Паркуватися там - не заборонено. Тому єдиний спосіб це зупинити - взяти її в оренду. Відповідно до ст. 27 ЗУ "Про оренду землі" орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці будь-якими особами.

    Статтею 13 Контитуції України визначається, що Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання. закріплює рівність перед законом усіх без винятку суб’єктів права власності та гарантує кожному захист його прав і свобод.

    Статтею 14 Конституції України передбачається конституційна гарантія щодо захисту прав на землю, яка є основним національним багатством та перебуває під особливою охороною держави. Конституційні норми безпосередньо втілені у земельному законодавстві.

    Глава 23 «Захист прав на землю» Земельного Кодексу України містить визначення способів захисту прав на земельні ділянки, гарантій права власності на земельну ділянку, а також відповідальність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за порушення права власності на землю та за видання актів, які порушують права власників земельних ділянок.

    Нормами Земельного Кодексу України гарантується та забезпечується фізичним і юридичним особам рівні умови та способи захисту права власності на земельні ділянки та права користування ними (ст.152 Земельного кодексу України).

    Відповідно до статті 152 Земельного Кодексу України власник земельної ділянки чи землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, а також на відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом:

    • визнання прав
    • відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, та запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав
    • визнання угоди недійсною
    • визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування
    • відшкодування заподіяних збитків
    • застосування інших, передбачених законом, способів.

    Алгоритм дій:

    • Потрібно подати заяву до органу місцевого самоврядування про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власності. У ньому повинні бути вказані приблизний розмір земельної ділянки та її цільове призначення.
    • Отримання дозволу органу розпорядження обраною земельною ділянкою на розробку документації із землеустрою (у визначених вище випадках). Підставою для відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законодавства, містобудівної або землевпорядної документації.
    • Розробка документації із землеустрою та її погодження. Розробниками документації із землеустрою можуть бути юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких за основним місцем роботи сертифікований інженер-землевпорядник, який є відповідальним за якість робіт із землеустрою, абож фізичні особи – підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою (частина 2 статті 26 Закону України від 22.05.2003 № 858-IV «Про землеустрій», надалі – Закон про землеустрій).
    • Отримання рішення компетентного органу про надання земельної ділянки в оренду. За загальним правилом, строк прийняття такого рішення – два тижні з дня отримання документації із землеустрою.
    • Укладення договору оренди земельної ділянки. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами земельних торгів
    • Реєстрація права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

    Істотні умови договору оренди землі:

    • об’єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки);
    • строк дії договору оренди;
    • орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;
    • умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду;
    • умови збереження стану об’єкта оренди;
    • умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;
    • умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;
    • існуючі обмеження щодо використання земельної ділянки;
    • визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини;
    • відповідальність сторін.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    ТИПОВІ ПРАВИЛА благоустрою території населеного пункту (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1529-17?lang=ru#Text):

    1. Утримання прибудинкової території здійснюється з дотриманням вимог Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25 серпня 2005 року за № 927/11207, та ДБН 360-92** «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень».

    Для визначення прибудинкових територій багатоквартирних будинків застосовується Національний стандарт України ДСТУ-Н Б Б.2.2-9:2013 «Настанова щодо розподілу територій мікрорайонів (кварталів) для визначення прибудинкових територій багатоквартирної забудови», затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26 лютого 2014 року № 56.

    2. Благоустрій присадибної ділянки та прилеглої до присадибної ділянки території здійснюється власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач присадибної ділянки може на умовах договору, укладеного з органом місцевого самоврядування, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.

    согласно ЗУ О жилищно- комунальных услугах , придомовая территория это те об екты которые расположены в 10 квадратных метрах от дома ( включая дорогу во дворе).

    Согласно статье 42 Земельного кодекса Украины земельные участки, на которых расположены многоквартирные дома, а также относящиеся к ним здания, сооружения и придомовая территория, находящихся в общей совместной собственности владельцев квартир и нежилых помещений в доме, передаются безвозмездно в собственность или в постоянное пользование совладельцам многоквартирного дома в порядке, установленном Кабинетом Министров Украины.

    Что касается земельных участков частной собственности, на которых построены многоквартирные жилые дома, то после окончания их строительства, ввода дома в эксплуатацию и создание ОСМД собственник земельного участка может бесплатно передать участок ОСМД в собственность по договору дарения. Кроме того, землевладелец может добровольно отказаться от права собственности на земельный участок в пользу территориальной общины в порядке, определенном статьей 142 Земельного кодекса Украины. То есть владелец должен обратиться к местным властям с заявлением о добровольном отказе от права собственности на земельный участок в пользу территориальной общины, а уже потом после заключения соглашения о передаче права собственности на земельный участок ОСМД может обратиться в совет о передаче земельного участка бесплатно в собственность или постоянное пользования.

    Право собственности или право постоянного пользования подлежит обязательной государственной регистрации в Государственном реестре прав.

    Исходя из сказанного можно прийти к выводу о том, что после создания ОСМД и принятия придомовой территории в постоянное пользование , Вы сможете заняться ее обустройством( глава ОСМД должен будет письменно обратиться на имя городского главы Вашего города с заявлением о передачи земли под домом и возле дома в бесплатное пользование или собственность ОСМД( ЕСЛИ ЗЕМЛЯ ОФОРМЛЕНА НА ЗАСТРОЙЩИКА то глава ОСМД обращается письменно к нему с требованием передать землю в коммунальную собственность, после чего на главу города с требованием передать землю в постоянное пользование вашему ОСМД. в решении гор совета о передачи вам земли будет четко указано какой размер территории вам передан. (соответственно на ней вы сможете провести благоустройство и даже огородить забором вашу территорию при наличии согласия совладельцев выраженного протоколом собрания с подписью главы ОСМД и секретаря сборов.

    Если ОСББ в доме не создано, то Вам как владельцу бизнеса нужно письменно обратиться на имя главы громады , что бы сессия городского совета приняла решение о порядке парковки жителей многокартирного дома и заслушали вашу позицию и нашли пути оптимального решения с учетом интересов всех сторон.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    16%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Олександре.

    Вирішувати проблему паркування авто біля вашої будівлі шляхом звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування можна, але це буде дуже довго та й не факт, що питання взагалі буде вирішено. Я так розумію, що у Вас є документи на будівлю та земельну ділянку, то просто встановіть декілька обмежувачів для паркування хоча б навпроти будівлі, як це роблять власники приватних житлових будинків на прелеглій території (у них до паркану це також не приватна земля). Якщо до Вас будуть претензії пояснюйте встановлення обмежувачів тими ж мотивами, що й у вашому питанні, як то неможливість обслуговування будівлі (неможливість підїхати до неї вантажівці, пожежній машині тощо). Або ж облаштуйте газон. На газоні забороняють стоянку транспортних засобів Правила дорожнього руху.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України