Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 січня 2023, питання №77830

я сирота мне отказали в бюджетном месте

Доброго времени суток, подскажите пожалуйста как быть в такой ситуации:
я круглая сирота с Николаевской области,после окончания колледжа переехала в Одессу и поступила на 3 курс в университет,так как я сирота я имею право на социальную стипендию и бесплатное обучение,при подаче документов мне сказали что нужно подписать контракт на время перевода на бюджет,прошло 5 месяцев,меня не перевели,с министерства пришёл отказ,говорят что отчислят если не оплачу за контракт,как быть в этом ситуации? есть ли возможность добиться бюджетное место и социальную стипендию? тем более в военное время.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Настя!

    Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа.

    Допомога та утримання таких дітей не можуть бути нижчими за встановлені мінімальні стандарти, що забезпечують кожній дитині рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку на рівні, не нижчому за встановлений прожитковий мінімум для таких осіб.

    Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

    Особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються крім повного державного забезпечення, виплачується соціальна стипендія в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, а також виплачується 100 відсотків заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики.

    Особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, до завершення навчання виплачується щорічні допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох соціальних стипендій. Виплата зазначеної допомоги здійснюється протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах.

    При наданні особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, академічної відпустки за медичним висновком за ними зберігається на весь період академічної відпустки повне державне забезпечення та виплачується стипендія.

    Навчальний заклад сприяє організації їх лікування.

    Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи із їх числа звільняються від плати за навчання в державних і комунальних навчальних закладах усіх рівнів.

    Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади, науковими товариствами та творчими спілками, молодіжними фондами спеціальні стипендії для обдарованих осіб із числа

    - дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

    - студентів вищих навчальних закладів і передбачати виділення коштів на їх стажування у провідних вітчизняних наукових установах і за кордоном.

    У період канікул особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в професійно-технічних, вищих навчальних закладах, виплачуються (за нормами службових відряджень) добові за час перебування у дорозі (туди і назад) та вартість проїзду залізничним, водним, міжміським автомобільним транспортом до закладів чи сімей, де вони виховувалися, чи у місця відпочинку за рахунок асигнувань, що виділяються для цієї мети центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань сім’ї та дітей, із коштів, передбачених у державному бюджеті окремим рядком на утримання та соціальне забезпечення осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Спеціальні умови щодо участі у конкурсному відборі на здобуття вищої освіти

    Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа беруть участь у конкурсному відборі в межах квоти-1 ( квота-1 - визначена частина максимального обсягу бюджетних місць (для відкритих конкурсних пропозицій) або загального обсягу бюджетних місць (для фіксованих конкурсних пропозицій), яка може бути використана для прийому вступників на основі повної загальної середньої освіти, що мають право на вступ на основі вступних іспитів, та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа) на місця державного або регіонального замовлення (крім випадку, якщо в заяві зазначено: "Претендую на участь у конкурсі виключно на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб, повідомлений про неможливість переведення в межах вступної кампанії на місця державного або регіонального замовлення").

    Спеціальні умови участі в конкурсному відборі для здобуття вищої освіти визначаються Порядком прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році.

    Спеціальні умови вступу до закладів фахової передвищої освіти визначаються Порядком прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2022 році.

    Спеціальними умовами для здобуття вищої освіти на основі:

    – повної загальної середньої освіти є:

    • зарахування на підставі позитивної оцінки індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу;
    • участь у конкурсному відборі за результатами індивідуальної усної співбесіди замість національного мультипредметного тесту та/або квотою-1, квотою-2;

    – молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра є:

    • участь у конкурсному відборі за результатами індивідуальної усної співбесіди замість НМТ;

    – бакалавра, магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста) є:

    • участь у конкурсному відборі за результатами індивідуальної усної співбесіди замість магістерського тесту навчальної компетентності або магістерського комплексного тесту;

    -за кошти державного або місцевого бюджету на основі повної загальної середньої освіти є:

    • зарахування за результатами позитивної оцінки індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу, квотою-1, квотою-2 на місця державного або регіонального замовлення;
    • переведення на вакантні місця державного або регіонального замовлення осіб у випадках, передбачених Порядком, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану конкурсну пропозицію (пункт 1 розділ 8 Порядку прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році).

    Спеціальними умовами для фахового молодшого бакалавра на здобуття фахової передвищої освіти за державним або регіональним замовленням є:

    • зарахування за результатами позитивної оцінки індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу на місця державного або регіонального замовлення;
    • переведення на вакантні місця державного або регіонального замовлення осіб у порядку, передбаченому Порядком, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на основну конкурсну пропозицію (пункт 1 розділ 8 Порядку прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2022 році).

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України