Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 січня 2023, питання №79529

Уточнение по статье закона о болезнях при мобилизации.

Работает ли эта статья во время военного положения? Графы 2 и 3 пустые в законе. Интересно возможно ли попасть "тимчасово непридатний" по этой статье во время мобилизации или эта статья только для мирного времени.
Стаття 82
Включено: недостатній фізичний розвиток (слабкий розвиток м'язової системи та підшкірно-жирової клітковини), вага тіла менше 45 кг або зріст нижче 150 см; конституціональна високорослість; незбалансоване харчування Е34, Е63

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальной консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго ранку, Ыгоре!

    Стаття 82 розкладу хвороб з Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України на час воэнного стану є чинною і діє.

    Проте отримати по ній висновок ВЛК "тимчасово непридатний" малоімовірно. Пунк "а" цієї статті дає гипотетичну можливість мати висновок ВЛК "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час". Та і то, це можливо, якщо згідно того ж пунгкту це виявлено "під час призову на строкову військову службу та прийняття на військову службу за контрактом після надання відстрочки протягом одного року".

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ігоре!

    Потрібно проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

    Сказати точно, яке рішення прийме ВЛК, юристи не можуть і не мають такого права, адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Але тим не менше, на основі аналізу наказу Міністра оборони № 402 можна мати певне уявлення про той висновок, яки повинна зазначити ВЛК.

    Якщо має ситуація, коли ВЛК порушує вимоги законодавства та зазначає неправильний діагноз, потрібно пам'ятати, що у випадку незгоди з рішенням ВЛК, відповідно до пункту 2.4.10 Положення № 402, постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена до Центральної військово-лікарської комісії або до суду.

    Маю певні можливості та готовий Вам допомогти!

    Якщо потрібний більш-менш точний діагноз та висновок, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України