Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 лютого 2023, питання №79979 150₴

Бронювання працівників на підприємстві

Набув чинності новий порядок бронювання військовозобов’язаних, підприємство, в якому працює ,чоловік підпадає під нові умови бронювання. Наразі складаються списки військовозобов'язаних, які мають увійти в ці 50% і готуються до подання.
1) Який термін розгляду цих списків?
2) Якщо попередньо чоловік отримає повістку до ухвалення списків, що робити в даному випадку?
3) Якщо принесуть повістку на роботу і чоловік буде поданий у тих списках, як діяти в тому випадку?

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олена!

    СПОЧАТКУ ПРО ОСНОВНІ ПІДСТАВИ ТА ПОРЯДОК БРОНЮВАННЯ УЗАГАЛЬНЕНО:

    Бронювання є однією з пістав щодо відсрочки від призову під час мобілізації. Це зазначено у Статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), який надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній йдеться про наступне:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;"

    ПИТАННЯ БРОНЮВАННЯ РЕГУЛЮЮТЬСЯ ст.ст. 24, 25 Закону України “Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку”:

    «Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    {Частина перша статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1127-VII від 17.03.2014}

    2. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України».

    Крім того, постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194).

    В умовах воєнного стану військовозобов’язаних бронюють у порядку, що визначила саме Постанова № 194.

    Забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право:

    органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

    Підстава — стаття 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII.

    Уряд визначив, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (п. 1 Постанови № 194).

    Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. На них поширюється дія Постанови № 194 (п. 1 Постанови № 194).

    Що ці закони та нормативні акти означають на практиці:

    Порядок оформлення броні такий:

    Орган державної влади, інший державний орган подає Міністерству економіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Мінборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови № 194 (див. Додаток).

    Подати пропозиції та обґрунтування можно у друкованій формі та/або в електронній формі (п. 2 Постанови № 194).

    Подання пропозицій.

    Органи державної влади, інші державні органи подають Мінекономіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних у відповідних сферах управління, галузях економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за встановленою формою з відповідним обґрунтуванням.

    Підприємствам аграрного сектору рекомендовано направляти лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов'язаних на електронну адресу Мінагрополітики.

    Приватним підприємствам рекомендовано додавати обґрунтування виконання завдання із задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення. Підтвердженням може бути прийняте рішення Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладений договір тощо.

    Обсяги бронювання осіб визначаються з урахуванням необхідності для виконання таким підприємством завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

    Бронювання водіїв, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій.

    Міністерство економіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також держоргану, що подав пропозицію. Мінекономіки вкаже в рішення строк дії відстрочки. Максимальна відстрочка — шість місяців.

    ТЦК (військомат) дізнається про бронь вже через день. Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

    Отримання витягу.

    Орган державної влади, інші державні органи видають військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки з метою підтвердження надання відстрочки від призову.

    Приклад бронювання:

    Міністерство аграрної політики та продовольства України деталізувало процедуру бронювання для підприємств, установ та організацій агропромислового виробництва. Мета бронювання в агросфері — своєчасне проведення комплексу весняно-літніх польових робіт, забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства, щоб задовольнити потреби ЗСУ та населення.

    Аграрні підприємства, що вже подавали документи на бронь з 03 по 07 березня, мають зробити це повторно.

    Щоб оформити бронь, аграрне підприємство надсилає до Мінагрополітики на e-mail mobagro2022@gmail.com:

    лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов’язаних з відповідним обґрунтуванням, електронною адресою, контактними номерами телефонів, ПІБ контактних осіб тощо за формою;

    пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за визначеною формою, у форматі Excel .

    Мінагрополітики визначило формат назви файлу, який прискорить опрацювання матеріалів:

    Рік.

    Місяць.

    Число (коли подаються пропозиції).

    Скорочене найменування організації. Кількість працівників що подаються для бронювання

    Бронь підтверджується у такий спосіб:

    Держорган має видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

    Анулювання броні:

    Відстрочку від призову анулюють у таких випадках:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

    3) ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

    4) звільнення військовозобов’язаного.

    У випадках 2— 4 цього пункту відстрочку анулюють таким чином. Держорган повідомляє про випадок у поданні до Мінекономіки, а міністерство за один день ухвалює відповідне рішення, надсилає його копію держоргану та Міноборони.

    ТЕПЕР ПИТАННЯ:

    1) Який термін розгляду цих списків?

    Якщо по закону, то повинно бути розглянуто протягом тижня, не більше. Якщо по життю - може забрати біля місяця.

    2) Якщо попередньо чоловік отримає повістку до ухвалення списків, що робити в даному випадку?

    Спробувати уникнути явкт до ТЦК, але лише за наявності поважних причин! Наприклад, хвороба + лікарняний, або лікування на стаціонарі. Повідовлення про це треба направити до ТЦК поштою - замовним листом.

    3) Якщо принесуть повістку на роботу і чоловік буде поданий у тих списках, як діяти в тому випадку?

    Описав в узагальненій відповіді: треба брати на роботі витяг про бронь і йти до ТЦК. Там інформація про чоловіка вже повина бути.

    Якщо виникнуть якісь проблеми із вйськоматом, такі дії чи рішення треба негайно оскаржувати!

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Оксана!

    Я В ПРИНЦИПІ НЕ ЗНАЮ, В ЯКІЙ ГАЛУЗІ КРИТИЧНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ ЗНАХОДИТЬСЯ ВАШЕ ПІДПРИЄМТСВО , ТОМУ ПРО ВСЯК ВИПАДОК ПОДАЮ ВАМ НИЖЧЕ І ПОРЯДОК БРОНЮВАНН ІЕ-ШНІКіВ:

    На даний момент, бронювання ІТ-спеціалістів відбувається за загальною процедурою, що застосовується до всіх українських компаній, незалежно від напрямку їх діяльності. Судячи з відгуків бізнесу та заяв посадових осіб Мінцифри, вже напрацьований непоганий досвід бронювання персоналу саме в ІТ-галузі. Так, у своєму нещодавньому інтерв'ю Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що всього було заброньовано близько 7 тисяч спеціалістів в галузі ІТ, а зверталася Мінцифри до Міністерства оборони щодо бронювання 25 тисяч спеціалістів (дані актуальні на момент згаданого інтерв'ю).

    Як я і казав у першій відповіді процедура бронювання військовозобов'язаних встановлена постановою КМУ від 03 березня 2022 року № 194 («Постанова»). Вона значно розширює можливості для бронювання працівників порівняно із ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» («Закон»), який зазначає, що бронювання працівників допускається лише для підприємства, якому встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), що доводяться до нього на підставі мобілізаційних планів та договорів. Постанова ж значно розширює цей критерій, вказуючи, що бронювання можливе для підприємств, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення. Тобто для того, щоб податися на бронювання працівників ІТ-компанія не обов'язково повинна мати спеціальний договір з державним органом щодо виконання мобілізаційного завдання (це дуже рідкісні випадки на практиці), а достатньо надати свідчення того, що вона, наприклад, певним чином допомагає ЗСУ чи населенню.

    Процедура бронювання визначена у Постанові та може бути умовно розділена на наступні послідовні кроки:

    1. Компанія готує пропозицію з переліком працівників, яких вона просить забронювати. Пропозиція готується строго за формою та змістом, встановленими у додатку до Постанови. Туди вносяться, серед іншого, такі дані щодо спеціалістів, які пропонуються до бронювання як їх ПІБ, військове звання, займана посада, а також інформація про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), де вони стоять на військовому обліку. Разом з пропозиціями компанія готує в довільній формі письмове обґрунтування щодо виконання нею завдань із задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення. Законодавство не містить жодних вимог, що мають міститися в такому обґрунтуванні. З досвіду рекомендуємо наводити в обґрунтуванні будь-які відомості, що свідчать про підтримку компанією ЗСУ чи населення (інформацію про донати, пожертви, соціальні програми підтримки вимушених переселенців, інформаційну підтримку тощо). Не зайвим буде зазначити про те, що компанія є платником податків, які надходячи у бюджет в подальшому можуть бути використані на потреби боротьби з ворогом, та надати інформацію про розмір сплачених податків (хоч, на нашу думку, це не може бути єдиним аргументом в обґрунтуванні).

    2. Надалі пропозиція з обґрунтуванням надається профільному регулятору, яким у випадку ІТ-індустрії є Мінцифри. На практиці знаємо, що деякі ІТ-компанії подають свої пропозиції через регіональні ІТ-кластери чи інші об'єднання (наприклад, ІТ-асоціації), учасниками яких вони є. Останні консолідують такі пропозиції і обґрунтування і надсилають їх до Мінцифри одним поданням/пакетом. Такий варіант є можливим, але не обов'язковим (тобто ІТ-компанія може звернутися щодо бронювання до Мінцифри напряму).

    3. Мінцифри погоджує пропозицію з Міноборони.

    4. Погоджена Міноборони пропозиція далі подається Мінцифри до Мінекономіки. Мінекономіки протягом одного робочого дня ухвалює рішення, в якому вказує строк дії бронювання (відстрочки від призову), який не може перевищувати шість місяців. Копія рішення надсилається Міноборони та Мінцифри. Останнє видає ІТ-спеціалісту, щодо якого було надано рішення про відстрочку від призову, витяг з наказу Мінекономіки.

    5. Міноборони організовує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення в одноденний строк до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки витягів з наказів Мінекономіки.

    Нижче зазначимо кілька ключових моментів які потрібно мати на увазі при підготовці пропозиції для бронювання.

    Хто з айтишників не підлягає бронюванню?

    - Особи, які не мають статусу військовозобов'язаного (наприклад, жінки які не мають військово-облікової спеціальності та не включені до військового обліку, чи чоловіки, які виключені з військового обліку через досягнення граничного віку чи за станом здоров'я);

    - Військовозобов'язані, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності, які зазначені у листі Міноборони від 11 березня 2022 року № 220/1469.

    - Військовозобов'язані, які вже мають відстрочку від призову на іншій законній підставі (наприклад, чоловіки на утриманні яких є троє та більше дітей тощо). Про це чітко зазначає Мінекономіки у своєму листі 8 березня 2022 № 2714-20/9420-03.

    - Бронювання можливе лише щодо військовозобов'язаних, які раніше проходили військову службу (узагальненого листа Міноборони з цього приводу в публічному доступі немає, але це згадується в його рішення щодо погодження поданих на бронювання пропозицій). Нагадаємо, що ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» визначає наступні види військової служби:

    строкова військова служба;

    військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів);

    військова служба за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського, чи офіцерського складу;

    військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, чи осіб офіцерського складу; або

    військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    Таким чином, якщо військовозобов'язаний не проходив жодного з цих видів військової служби, отримати бронювання для нього не вдасться.

    Підсумовуючи, можу надати наступні рекомендації для Вашої ІТ-компанії:

    - точно дотримуватися форми, встановленої додатком до Постанови при підготовці пропозицій з переліком спеціалістів, яких ви хочете забронювати;

    - включати туди лише тих спеціалістів, які з огляду на займані ними посади дійсно є ключовими для підтримки бізнесу компанії (другорядні адміністративні чи суто технічні посади включати туди не варто);

    - уважно перевіряти документи військового обліку тих спеціалістів, яких ви плануєте включити в пропозиції для бронювання та переконатись, що вони не будуть містити тих, хто бронюванню не підлягає;

    - максимально чітко підготувати обґрунтування з наведенням конкретних прикладів, як ваша компанія «задовольняє потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення» та наданням підтверджуючих документів (загальні тези про важливість ІТ-галузі для економіки країни самі по собі для цього не достатні).

    За потреби звертайтесь особисто! Вдачи!

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Олено.

    Відповідаю на ваші запитання.

    1) Який термін розгляду цих списків?

    Раніше діюча Постанова КМУ № 194 https://ips.ligazakon.net/document/view/KP220194?a... передбачала, що Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    Нині діючий ПОРЯДОК бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану https://ips.ligazakon.net/document/view/kp230076?a... не містить термінів розгляду і прийняття рішення.

    2) Якщо попередньо чоловік отримає повістку до ухвалення списків, що робити в даному випадку?

    Якщо повістка вручена належним чином, тобто особисто під розпис і за відсутності поважних причин неявки у військкомат (наприклад лікування на стаціонарі), то він має з"явитися за повісткою. За неявку передбачена адміністративна відповідальність у виді штрафу у сумі від 3400 ло 5100 грн. Але справу мають розглядати у його присутність. Якщо розглянуть без нього зможе оскаржити постанову до суду.

    3) Якщо принесуть повістку на роботу і чоловік буде поданий у тих списках, як діяти в тому випадку?

    Відповідальна особа за військовий облік має забезпечити оповіщення військовозобов"язаного про виклик до військкомату, а керівник забезпечити його явку (тобто звільнити на цей час від виконання обов"язків за посадою).

    Поки не прийнято рішення про бронювання військовозобов"язаний має з"явитися за повісткою або розпорядженням військкомату про оповіщення.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Олено!

    Набув чинності новий порядок бронювання військовозобов’язаних, підприємство, в якому працює ,чоловік підпадає під нові умови бронювання. Наразі складаються списки військовозобов'язаних, які мають увійти в ці 50% і готуються до подання.1) Який термін розгляду цих списків?

    ТЕРМІНИ ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ (НОВИМ) НЕ ВРЕГУЛЬОВАНІ, ЩО Є ДИВНИМ. ПРОТЕ ДУМАЮ, ЩО ПОГОДЖЕННЯ БУДЕ ВІДБУВАТИСЬ ДОСТАТНЬО ШВИДКО, ВПРОДОВЖ ДЕКІЛЬКОХ ДНІВ.

    2) Якщо попередньо чоловік отримає повістку до ухвалення списків, що робити в даному випадку?

    ПИТАННЯ ПО МЕНШІЙ МІРІ ДИСКУСІЙНЕ. ЯКЩО ЧОЛОВІК НЕ БАЖАЄ ПРОХОДИТИ В/С, ТОДІ РАДЖУ СКОРИСТАТИСЬ ПОВАЖНОЮ ПРИЧИНОЮ ДЛЯ НЕЯВКИ ПО ПОВІСТЦІ.

    АЛЕ ВСЕ Ж ТАКІ РЕЧІ КРАЩЕ ОБГОВОРЮВАТИ ПРИВАТНО.

    3) Якщо принесуть повістку на роботу і чоловік буде поданий у тих списках, як діяти в тому випадку?

    ОТРИМУВАТИ ПОВІСТКУ, А ПОТІМ ЧИТАТИ МОЮ ВІДПОВІДЬ НА ЗАПИТАННЯ № 2.

    ПОВІРТЕ, ВАРІАНТІВ Є ЧИМАЛО, І ГОЛОВНЕ - ЩО ВОНИ ТОЧНО ЗНАХОДЯТЬСЯ В МЕЖАХ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА. ЯКЩО ХОЧЕТЕ ОБГОВОРИТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Рада ухвалила правила бронювання військовозобов'язаних.

    І так, бронюванню підлягають: військовозабовʼязані в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;

    на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);

    на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;

    на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України. Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві. Кабмін може бронювати спеціалістів з підприємств, які будуть не підлягати мобілізації.

    ЗВЕРТАЄМО УВАГУ НА ЗМІНИ ЩОДО ПОДАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ!

    Пропозиції надсилаються підприємством до органу державної влади, іншого державного органу за відповідною сферою управління та за галузевою ознакою або у разі, якщо підприємство виконує завдання в інтересах такого органу (наприклад, укладений договір (контракт) або до обласної військової адміністрації за територіальним принципом.

    зокрема:

    • Супровідний лист з обґрунтуванням пропозицій щодо бронювання військовозобов’язаних, зазначенням електронної адреси, контактних номерів телефонів та осіб тощо за орієнтовною формою у форматі pdf та Word;
    • Пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за визначеною формою, що додається, у форматі Excel;
    • Ці ж пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за підписом керівника у форматі pdf.
    • Копію листа обласної (районної) військової адміністрації або Київської міської військової адміністрації про підтвердження наявності у підприємства мобілізаційних завдань (замовлень) та укладеного договору;
    • У разі потреби, копію договору про виконання підприємством мобілізаційних завдань (замовлень) за умови, що договір не містить службової інформації;
    • У разі потреби, копію листа Міністерства оборони України або інших державних органів стосовно підтвердження договору про виконання підприємством мобілізаційних завдань (замовлень) в інтересах Збройних Сил України або інших військових формувань, за умови, що договір не містить службової інформації;
    • У разі потреби, копію листа органу місцевого самоврядування про підтвердження наявності укладеного з підприємством договору на виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

    Форми тут.

    ПОДАНІ підприємствами ПРОПОЗИЦІЇ щодо бронювання військовозобов’язаних на e-mail: mobagro2022@gmail.com РОЗГЛЯДАТИСЯ НЕ БУДУТЬ.

    Постановою КМУ від 07 вересня 2022 року № 1002 внесено зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2022 року № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», а саме:

    Строк дії відстрочки може бути продовжений на строк до двох місяців на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, яке не потребує погодження Міністерства оборони, якщо вони були надані. Міністерство економіки розглядає пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міноборони, а також Мінагрополітики.

    Мінагрополітики, отримавши наказ Мінекономіки щодо бронювання військовозобов’язаних, формує пакет документів та надсилає його підприємству, установі чи організації (далі – підприємству).

    У пакет документів входить:

    • лист Міноборони щодо погодження пропозицій на бронювання військовозобов’язаних працівників підприємства;
    • лист та наказ Мінекономіки, де зазначено підприємство, за пропозиціями якого бронюються відповідні працівники.

    Отримавши документи, підприємство має право сформувати Витяг, завірити його підписом керівника та печаткою, та надати працівнику для оформлення бронювання у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    Звертаємося до керівників підприємств, установ та організацій галузей агропромислового виробництва, які вже надали пропозиції та отримали витяг з наказу Мінекономіки, інформувати у одноденний термін Мінагрополітики про звільнення військовозобов’язаного (виключення зі списків, переведення на іншу посаду) або ліквідацію суб’єкта господарювання з наданням обґрунтованого подання про анулювання відстрочки від призову на військову службу з врахуванням інформації, яку розміщено на офіційному сайті Мінагрополітики 06.07.2022 за посиланням.

    Телефон для довідок: 0-800-215-010

    Звертаємо увагу на те, що керівники підприємств, установ і організацій несуть відповідальність за достовірність інформації про включення військовозобов’язаних до Пропозицій і за організацію їх бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

    ---

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олено!

    1) Законодавчо не закріплено терміни розгляду цих списків. Все залежить від органів державної влади. Існує ряд так званих «фільтрів», які дещо відсіюють кандидатури працівників, яких можна забронювати.

    Час, який знадобиться для прийняття рішення Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних залежить від результату перевірки списків, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил.

    З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    2) Якщо працівник отримав повістку особисто, під підпис, то йому краще оформити поважну причину неявки в ТЦК (вплив надзвичайної ситуації чи хвороба яка виникла під час призову і стала перешкодою своєчасному прибуттю).

    Якщо особа у зазначений у повістці час не з’явилася до ТЦК та СП без поважної причини, це вважається порушенням правил мобілізації. За це передбачено такі санкції:

    • адміністративна відповідальність настає за статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі від 3400-5100 грн, якщо йдеться про повістку для уточнення даних або проходження медкомісії. (тут також багато ньюансів, наприклад розгляд справи не може бути без присутності працівника або якщо його письмово не повідомили про місце і час розгляду справи, то не можливо навіть штраф виписати).

    Слід пам’ятати, що отримання повістки родичами, телефонним зв’язком, поштою не може вважатися належним повідомленням особи.

    3) Якщо повістка на руках, а працівник заброньований, то необхідно зібрати і подати до ТЦК такий пакет документів:

    1. Заява про надання відстрочки ;

    2. Військово-обліковий документ;

    3. Витяг з наказу, щодо бронювання.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Олена!

    На доповнення до своєї відовіді...

    Аби закінчити свою відповідь останніми змінами в законодавстві, даю Вам посилання даю Вам посилання на Постанову КМУ про "ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану" від 27 січня 2023 р. № 76:

    https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realiz...

    Тут Ви можете ознайомитись з останніми рішеннями Уряду.

    Хоча сам порядок бронювання, на які посилався у перших двох відповідях не змінився.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Олена!

    ЩОДО БРОНЮВАННЯ:

    Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

    Також порядок тут:

    5_Додаток_лист_Мінекономіки (1).pdf

    6_Додаток_лист_Міноборони (1).pdf

    ВСЕ ПРО БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ В ПЕРІОД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ВОЄННОГО СТАНУ:

    "1) Який термін розгляду цих списків"?

    - НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

    "2) Якщо попередньо чоловік отримає повістку до ухвалення списків, що робити в даному випадку"?

    - ПОВЕСТКУ ВПОЛНЕ МОГУТ ВРУЧИТЬ УЧИТЫВАЯ ОБСТАНОВКУ И ВОЕННОЕ ПОЛОЖЕНИЕ В УКРАИНЕ.

    НО БЕСПОКОИТЬСЯ НЕ СТОИТ, ТАК КАК ЕСТЬ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ НЕЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    ОТКАЗЫВАТЬСЯ ОТ ПОЛУЧЕНИЯ ПОВЕСТКИ НЕТ СМЫСЛА, ТАК КАК БУДЕТ СОСТАВЛЕН АКТ ОБ ОТКАЗЕ И ВСЕОДНО ВАМ БУДЕТ СООБЩЕНО О ДАТЕ, ВРЕМЕНИ И МЕСТЕ ЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    ПО ОТНОШЕНИЮ К НЕМУ:

    Так, самым распространенным законным основанием для неявки в ТЦКСП (военкомат), является болезнь (любое заболевание), что есть уважительной причиной для неявки в ТЦКСП (военкомат).

    Вы можете вызвать скорую помощь и получить справку о вызове скорой помощи с последующим направлением на лечение в больницу, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Также, Вы можете обратиться в любую больницу и получить справку о том, что заболел и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Кроме того, Вы можете лечь на стационар или дневной стационар любой больницы и получить справку о том, что заболели и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Эта же норма, распространяется и на военнообязанных запаса, резервистов.

    ЕСЛИ ОН НЕ ЯВИТСЯ ПО ПОВЕСТКЕ ДЛЯ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - ШТРАФ ОТ 3400 грн. ДО 5100 грн..

    ЗАОЧНО ШТРАФА БЫТЬ НЕ МОЖЕТ, ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ЕГО ПРИВЛЕЧЬ К АДМИНИСТРАТИВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НУЖНО ТОЛЬКО ЛИЧНОЕ ПРИСУТСТВИЕ, ЧТОБЫ СОСТАВИТЬ ПРОТОКОЛ И ВРУЧИТЬ ЕГО, ВЫНЕСТИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ВРУЧИТЬ ЕГО!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНИЯ ДОКУМЕНТОВ НЕ БУДЕТ ШТРАФА.

    В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ, УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    "3) Якщо принесуть повістку на роботу і чоловік буде поданий у тих списках, як діяти в тому випадку"?

    - ТАК, САМО, ЯК І У ПУНКТІ 2 ВАШОГО ЗАПИТАННЯ.

    ЩОДО ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;...".

    ТАК, ЙОМУ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ТИМЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО БРОНЮВАННЯ (ВИТЯГОМ З НАКАЗОМ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВІН НА НЬОМУ НЕ ПЕРЕБУВАЄ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ У ВИГЛЯДІ ВІДМІТКИ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ;

    4) ОТРИМАТИ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    5) ОТРИМАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНИЙ ОБЛІК;

    6) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВІН МАЄ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЩОДО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

    «1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6.Уразі введення на території України надзвичайного або воєнногостануправонаперетин державного кордону, крім осіб, зазначенихупунктах2-1та2-2цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службупідчасмобілізації.Цянормане поширюється на осіб, визначенихв абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 ЗаконуУкраїни"Промобілізаційнупідготовкутамобілізацію" ( 3543-12 )».

    Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

    - ЯК ВИДНО З ПОВІДОМЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь:

    Порядок бронювання встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

    Для підтвердження підстав щодо перетинання державного кордону України на виїзд з території України, крім документів, зазначених у статті 2 Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» особа має подати також:

    витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194);

    документи про відрядження такої особи за кордон.

    Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону».

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    • Олена Клієнт рік тому

      Вдячна за відповідь. Не зовсім точно сформувала 3 запитання: "Якщо принесуть повістку на роботу і чоловік буде поданий у тих списках, як діяти в тому випадку?", - малося на увазі, якщо списки подані, а результату щодо заброньованості ще немає, а повістку видали. Що робити в даному випадку?Може цей процес погодження списків зайняти місяць часу?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Олена!

        Будь ласка!

        У разі вручення такої повістки, йому треба не з'являтися до ТЦКСП (військомату), використовуючи повпдну причину для неявки, таку як хвороба, тому що подання звернення разом зі списком не означає, що воно вже задоволено та те, що його вже заброньовано, це може бути видно лише з витягу наказу разом зі списком щодо бронювання, лише після його розгляду і задоволення в повному обсязі.

        Він може поки піти у відпустку, щоб не бути на роботі до розгляду звернення на бронювання, щоб уникнути можливого вручення повістки.

        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

        від 30 грудня 2022 р. № 1487Київ

        Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

        Про затвердження Порядку органі... | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua)

        ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 30 грудня 2022 р. № 1487

        ПОРЯДОК

        організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

        "47. У разі отримання розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки (додаток 13, для призовників - додаток 17 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

        видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;

        вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю);

        письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

        забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки".

        В середньому, це може зайняти місяць.

        У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Олена!

    Продовжуючи цей марафон відповідей, хотів би включитись наостанок іще раз.

    Якщо ж сталося так, що списки подані, а результату щодо бронювання не має, до того ще й отримана повістка, треба приймати швидкі та точні рішення, бо в такому випадку не виключена, а я би спрогнозував це як "абсолютна реальна" - мобілізація!

    Невеличкий відступ:

    Я вже писав про це у своїй першій відповіді на Ваші питання, але це той самий випадок, коли варто повторитись. Дивіться, без огляду на різні вказування у змісті закону на те, що формування та узгодження списків відбувається швидко- протягом тижня або декади - в житті все триває помітно довше, а якщо ми уважно вивчемо останню Постанову Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану», то побачимо, що рахунком цієї доволі складної та вкрай задеталізованної постанови весь процес бронювання може зайняти ще більше часу. Хоч згадана постанова КМУ і не запрацювала у повну силу, але я вже наполягав би на терміні не менщому ніж місяць, а далі це може бути ще довше. Так що Ваші подібні ж передчуття з цього приводу цілком імовірні та обгрунтовані.

    Але повернемося до повістки, яку гіпотетично вручили... З цією ситуацією серед моїх клієнтів я вже неодноразово у своїй довгій адвокатській практиці зіткався, і знаю як отче наш, що саме треба робити! Мій алгоритм дій такий:

    ПО-ПЕРШЕ, в таких випадках дуже важливо виграти час! Мається на увазі, що будь яка повістка містить у собі дату прибуття до ТЦК та СП, себто військомату, і порушити її не можна, оскільки згідно ст. 210 КУпАП за таке адміністративне правопорушення передбачений штраф. Тим більше, що повістку можна отримати з вимогою - "з'явитись завтра".

    ПО-ДРУГЕ, час потрібен задля того, щоби мати можливість зробити інші кроки, які допоможуть все ж таки вирішити питання з відстрочкою, хоча і на інших підставах. Втім я в таких випадках завжди готую для клієнтів так звания план Б і "включаю" його ще до того як стане зрозуміло, що бронювання як таке не спрацювало, або ж навіть роблю це параллельно про всяк випадок.

    ПО-ТРЕТЄ, аби мати такий час треба запастись поважною причиною неявки на виклик повісткою. Тільки таке допомагає виконати це завдання "чисто". Я в подібних ситуаціях пропоную клієнтам хворобу + лікарняний або, якщо ускладнити, стаціонарне лікування. При тому до військомату заздалегідь (в будь янеому разі раніше за дату явки) висилається кур'єрською поштою повідомлення про неможливість явки, до якого докладається підтверджувальний документ.

    ПО-ЧЕТВЕРТЕ, після того як час виграний вирішується питання відстрочки. Тут є два шляхи: або я домогаю в тому, або Ви самі шукаєте варіанта у статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Це все, що я хотів додати!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n458):

    "Стаття 3. Основні принципи і зміст мобілізаційної підготовки та мобілізації

    1. Мобілізаційна підготовка та мобілізація є складовими частинами комплексу заходів, які здійснюються з метою забезпечення оборони держави, за винятком цільової мобілізації...

    4. Зміст мобілізації становить:

    переведення національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, а також адміністративно-територіальних одиниць України на роботу в умовах особливого періоду;

    переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на організацію і штати воєнного часу...

    Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    ---

    Доброго дня, Олено! З моменту подання підприємством списків працівників до бронювання вони вважаться такими, що забезпечують функціонування цього підприємства в особливий період, в період воєнного стану. РТЦК та СП також зобов'язаний до виконання даного Закону та пост. КМУ "щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час". Тому, до моменту прийняття рішення Мінекономіки про затвердження такі списків бронювання працівників, такі списки мають, як я вважаю, пріорітет перед повісткою РТЦК та СП про призов працівників під час мобілізації. У випадку отримання підприємством розпорядження РТЦК та СП (з повістками) про явку працівників, адміністрація має, направити РТЦК та СП повідомлення про подання списків працівників для бронювання з клопотанням призупинити дію розпорядження та повістки відповідного працівника. Крім того, на випадок вручення повістки працівнику за місцем проживання чи на вулиці, підприємство має видати працівнику довідку про включення його до списку працівників для бронювання. Щодо порад юристів (не кажучи вже про адвокатів) "захворіти, отримати лікарняний, лягти на станіонарне лікування" є недолугими, незаконними, такими, що підбурують, штовхають до порушень законодавства не тільки автора, але й третіх осіб (лікарів) - незаконні дії тільки погіршують становище, створюють чергові, більші порушення .


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України