Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 лютого 2023, питання №80676

Чи можуть принудити пройти ВЛК?

Доброго дня. В мене постало таке питання: якщо я є інвалідом 2 групи за рішенням МСЕК із подальшим перепроходженням комісії у грудні 2023 року, то чи можуть мене мобілізувати або принудити до проходження ВЛК?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Як особа з інвалідністю призову під час мобілізації Ви не підлягаєте. Але направити Вас на проходження ВЛК цілком можуть, і тут не буде якогось порушення.

    Справа в тому, що з інвалідністю 2 групи Ви взагалі можете отримати висновок про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Принудити Вас проходити ВЛК не може ніхто! Але за відмову можуть призначити адміністративний штраф чи навіть, у разі прямого ухилення від мобілізації, притягнути до кримінальної відповідальності.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олександре!

    Так як Ви маєте право на відстрочку (ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:… визнані в установленому порядку особами з інвалідністю ….;) , то Вас мобілізувати не зможуть.

    Відстрочка дійсна на той час, поки існує сама підстава, тобто право на відстрочку. В Вашому випадку поки дійсна довідка МСЕК.

    Якщо Вас належним чином направили на проходження ВЛК, і буде доведено, що Ви ухиляєтесь від проходження медичного огляду , то Вас можуть притягнути до відповідальності.

    До ТЦК потрібно йти лише в тому випадку, якщо отримали повістку під підпис. Головне відразу підготувати заяву (в 2х екземплярах) про відстрочку та документ, що підтверджує інвалідсть. У випадку неправомірних дій ТЦК або відмови у наданні відстрочки, потрібно телефонувати (направляти скаргу) до обласного ТЦК або на гарячу лінію Міністерства оборони. В крайньому випадку можна звернутися до суду.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви не підлягаєте мобілізації/маєте право на відстрочку згідно абз.3 ч.1 ст. 23 Закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    ОТЖЕ, у вашому випадку підставою для отримання відстрочки є рішення МСЕК, а не ВЛК. Медичний огляд обов’язковий лише для осіб, які призиваються на військову службу під час мобілізації. Однак, якщо з моменту останнього ВЛК минуло більше 5 років, то Вас можуть на неї направити (з метою уточнення облікових даних, а не мобілізації).

    ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#...):

    3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та зразок заяви на відстрочку за даною підставою, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Якщо особа з інвалідністю отримала повістку до центру комплектування (воєнкомату), то вона має відвідати центр комплектування та пред'явити там документи, які підтверджують факт наявності в неї інвалідності. Наявність інвалідності є підставою для відстрочки від призову за мобілізацією до Збройних сил України.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України