Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 лютого 2023, питання №81202

Призов по мобілізації

Доброго дня!
Жінка військовослужбовець вийшла в декрет (відпустка для догляду за дитиною до досягнення дитиною 3 років), чи можуть призвати по мобілізації її чоловіка (офіцера запасу), чи набуває він право на відстрочку (визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

Відповіді юристів (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Незалежно від того, шо жінка знаходиться в декретній відпустці, вона є військовослужбовцем відповідно до частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", так як військовослужбовець визнається таким, до моменту звільнення з військової служби. Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Таким чином, Ви маєте право на звільнення від мобілізації згідно до ч.1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Андрій Клієнт рік тому

      Дякую за швидку та аргументовану відповідь!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Андрію!

    За логікою відповідної норми статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Вм маєте право на відстрочку, але в ТЦК можуть виникнути певні нюанси через те, що дружина знаходиться у відпустці по догляду за дитиною.

    Виникнуть додаткові питання, звертайтесь до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Андрій Клієнт рік тому

    Дякую за відповідь!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Якщо не складно, на знак подяки натисніть сіру галку біля фото та залиште короткий відгук.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Андрію!

    Згідно ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    Тому, Ви маєте право на відстрочку , якщо Ваша дружина являється військовослужбовцем такого виду військової служби як:

    • строкова військова служба;
    • військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;
    • військова служба за контрактом осіб рядового складу;
    • військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;
    • військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів);
    • військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;
    • військова служба за призовом осіб офіцерського складу;
    • військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Декретна відпустка це не звільнення зі служби.

    Згідно ч.3 ст 24 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому Положенням про проходження військової служби громадянами України.

    Із списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) військовослужбовець не виключається та контракт не припиняється (не розривається) у разі:

    • перебування на лікуванні;
    • захоплення в полон або заручником, а також інтернування у нейтральну державу;
    • безвісної відсутності - до визнання його в установленому порядку безвісно відсутнім або оголошення померлим;
    • настання інших випадків, визначених законодавством.

    Тому, якщо Вашу дружину не виключили зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому Положенням про проходження військової служби громадянами України - Ви маєте право на відстрочку!

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України