Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 14 березня 2023, питання №82208

Чи є чоловік повним власником будинку,якщо будинок придбаний на кошти чоловіка ,але оформлення й на дружину ?

Будинок придбаний у шлюбі ,за кошти чоловіка , оформлення на дружину ,які права є у дружини на будинок ?

Відповіді юристів (7)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до діючого Сімейного кодексу майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Таким чином, якщо навіть працював та отримував дохід виключно чоловік, права на майно у подружжя є рівними. Винятком є випадки, коли майно придбано за рахунок коштів отриманих до шлюбу, у спадок або по договору дарування.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Віра Гкпта Клієнт рік тому

      Дуже дякую Вам за відповідь !Чи можливо викупитичастку чоловіка ,віддати його долю в присутності нотаріуса ,чи якось по іншому ?

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Якщо Ви з чоловіком дійдете згоди щодо поділу майна, то Ви маєте можливість в нотаріальному порядку оформити договір купівлі-продажу належної йому частки. Якщо до згоди не дійдете, то тільки в судовому порядку та якщо будинок не може бути поділений на дві окремі самостійні частини

        • Віра Гкпта Клієнт рік тому

          а якщо будинок на ім'я дружини і після розлучення чоловік не претендував на свою частину ,то так само треба оформлювати договір продажу?Чоловік проживає за кордоном ,будинок йому не потрібен ,але дружина хоче віддати йому гроші за які він був придбаний,щоб не бути забов'язаній колишньому чоловікові,чи можливо від чоловіка якась нотаріально завірена відмова ,та передача грошей в присутності нотаріуса,чи тільки купівля-продаж його половини по праву сумісно-нажитого майна ?

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            Можливе укладання договору про поділ спільного майна, в якому чоловік відмовиться від своєї частки. Такий договір підлягає нотаріальному посвідченню. Але укладання такого договору можливе тільки за умови фізичної присутності чоловіка або його представника за довіреністю у нотаріуса.

            • Віра Гкпта Клієнт рік тому
              1. Дай Боже вам всього найкращого за дуже гарно пояснения ,нарешті я зрозуміла як діяти !
    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Віро!

    Статтею 60 Сімейного кодексу України визначено, що майно, яке набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності.

    У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. (ст 70 СК)

    Згідно ст 57 СК чоловік може бути повним власником квартири якщо вона придбана ним за час шлюбу, але за кошти, які належали йому особисто. В даному випадку, необхідно буде довести, що майно було придбано за особисті кошти. Особистими можуть бути кошти , які отримані до шлюбу або внаслідок продажу особистого майна, яке належало чоловікові на праві власності.

    Сам факт реєстрації права власності на спірний будинок в період зареєстрованого шлюбу за доведеності його придбання за особисті кошти одного з подружжя не дає підстав вважати, що той будинок є спільною сумісною власністю подружжя.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України