Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 17 березня 2023, питання №82440 150₴

выезд за границу к ребенку-инвалиду

Добрый день. У внучки 14 лет в Польше развился сахарный диабет 1 типа (инсулинозависимый). Медицинские документы в Польше оформлены. Что нужно оформить в Украине, чтобы сын мог выехать к ребенку-инвалиду?

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Обов'язково потрібно отримувати медичні документи про цукровий діабет в Україні. З українськими медичними документами точно пропустять, з польським - ні.

    Дитині потрібно повернутись в Україні та зайнятись оформленням медичних документів зі встановлення діагнозу. Можливо навіть буде встановлена інвалідність.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності

    свідоцтва про народження дитини

    або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями),

    посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”,

    або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);"

    ПРОТЕ Є ПЕВНІ ПРОБЛЕМИ:

    По-перше, польські документи про інвалідність треба веріфікувати в українському МОЗ.

    По-друге, виїзд на цій підставі можливий лише у випадку, якщо батько буде супроводжувати свою дитину при перетині кордону.

    Все це можливо вирішити, але прийдеться добряче попрацювати для розв'язання згаданих мною проблем.

    Якщо хочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь реально допомогти!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Ирина.

    На данный момент в связи с военным положением и всеобщей мобилизацией выезд мужчин в возрасте от 18 до 60 лет ограничен.

    Правилами пересечения государственной границы гражданами Украины https://ips.ligazakon.net/document/view/KP950057?a... предусмотрено следующее:

    Пункт 2-6. В случае введения на территории Украины чрезвычайного или военного положения право на пересечение государственной границы, кроме лиц, указанных в пунктах 2-1 и 2-2 настоящих Правил, также имеют другие военнообязанные лица, которые не подлежат призыву на военную службу во время мобилизации. Эта норма не распространяется на лиц, определенных в абзацах втором - восьмом части третьей статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации", а также пункте 2-14 настоящих Правил.

    Данное положение указывает, что для выезда за границу необходимо иметь отсрочку от призыва по мобилизации.

    Основания для отсрочки указаны в статье 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" https://ips.ligazakon.net/document/view/T354300?an... .

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Здравствуйте, Ирина!

    ОН СМОЖЕТ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У НЕГО РЕБЕНОК ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ, КАК:

    - ПАСПОРТА ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ;

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О РОЖДЕНИИ РЕБЕНКА;

    - НАЯВНЫХ ДОКУМЕНТОВ О ИНВАЛИДНОСТИ РЕБЕНКА.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:...

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);...

    2-2. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, здійснюється матір’ю та/або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або документа, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та/або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). Виїзд за межі України супроводжуючих осіб самостійно без дітей, зазначених у цьому пункті, може здійснюватися на підставі документів, зазначених у цьому пункті та абзаці дванадцятому пункту 2-1".

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Ірино!

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» батько дитини самостійно може виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-2 та абзаці дванадцятому пункту 2-1.

    Щоб чоловік міг виїхати до дитини, йому потрібно мати такі документи:

    • закордонний паспорт
    • довідка про перебування дитини на консульському обліку;
    • документ, виданий лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0512-21#n4
    • свідоцтво про народження дитини

    Якщо дитина пройшла медичне обстеження за кордоном, Вам потрібно завірити та перекласти усі медичні документи українською мовою і направити їх сімейному чи лікуючому лікарю в Україну, який в свою чергу направить їх на ЛКК для оформлення довідки (форма первинної облікової документації № 080-3/о) або проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/917-2013-%D0%B...

    Можливо чоловік має інші підстави для перетину кордону згідно Правил перетинання кордону https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#n216 . В воєнний час варіантів для самостійного перетину кордону чоловіків 18-60 років не багато.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Для перетину кордону вам треба легалізувати ващі медичні документи в Україні.

    Треба, щоб батько звернувся до сімейного лікаря, якщо лікар зможе видати довідку ЛКК за іноземними медичними документами це дуже добре, якщо ні треба приїхати дитині і оформити тут інвалідність (оформити пенсію) після чого чоловік вільно зможе виїхати з дитиною назад за кордон.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про народження

    Довідка ллк або пенсійне посвідчення або пенсійне посвідчення або довідку про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю.

    Закордонні паспорти.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:...

    (абзац шостий - прим. авт.) батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);...

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил...".

    ---

    Доброго дня, пані Ірино! Ваш син має право виїхати за кордон до доньки як дитини з інвалідності за наявності довідки Консульства України у Польщі про взяття дитини на консульський облік та одного з документів (їх нотаріально посвідченої копії), передбачних наведеним вище абзацом шостим п.2-1 Правил про встановлення інвалідності дитині. Підставою для виїзду батька є сам факт встановлення інвалідності дитини, без оформлення обставини захворювання сахарним діабетом, що є додатковою поважною причиною для виїзду.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Може виїхати чоловік, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, а також той, хто їде для догляду за хворими батьками, дружиною чи дітьми.

    Підставою для виїзду батька є факт встановлення інвалідності дитини, (довідка ЛКК про встановлення інвалідності.) також дитина має перебувати на консульському обліку

    Згідно ПРАВИЛ перетинання державного кордону громадянами України"

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України