Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 березня 2023, питання №82511

Запис у військовому квитку

Запис у військовому квитку

Добрий день! У військовому квитку у графі 15 запис: 02.03.2023 року призовною (медичною) комісією визнаний непридатним до військової служби зі зняттям з військового обліку за графою ІІ ст. 31 а розладу хвороб (наказ МО України 2008 року номер 402) і знятий з військового обліку.
Окремо на іншій сторінці стоїть печать "Знято з військового обліку військовозоб.", дата 02.03.2023, у дужках від руки дописано (по хворобі, п.п.3 ч.6 ст.37 ЗУ про ВО та ВС.)
Також є довідка про непридатність до військ. служби з виключенням з військового обліку.
Чи пропустять з такими записами закордон?

Відповіді юристів (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ольга!

    Формулювання у ВК "знятий з військового обліку" э некоректним, повинна стояти така сама відмітка, як у довідці ВЛК - "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку". Можуть не випустити з формальних підстав.

    От що зазначено у роз'ясненнях ДПСУ з цього приводук:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордо".

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів".

    Як хочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    • Ольга Клієнт рік тому

      І як бути у цій ситуації?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Я би радив звернутись до ТЦК і виправити некокретну відмітку на ту, що передбачена законом.

        Можна, звичайно, спробувати виїхати і так, але стовідсотковий результат в такому випадку не гарантую.

        • Ольга Клієнт рік тому

          Є посвідчення інваліда. Є довідка. Знятий, але ж там вказана стаття розладу хвороб і номер наказу. І комісія буда нещодавно. А також вказано статтю 37 п.п.3 ч.6 - це виключення за рішенням комісію, в законі чітко прописано

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Я ж казав: просто на формальній підставі.

    Ольга Клієнт рік тому
    А на повторну комісію не відправлять через це?
    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Не мають права, Ви ж тільки проходили! Хіба що, якщо оскаржать рішення ВЛК, але цього ніхто робити не буде. Зазвичай вони беруть те, що погано лежить.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Ольго!

    Якщо у чоловіка є посвідчення інваліда - військовий квиток йому не потрібен для перетину кордону. Для перетину кордону достатньо мати документ, який підтверджує інвалідність та закордонний паспорт.

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» чоловік можете виїхати за кордонза підстав зазначених у п.2-1:

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Якщо у чоловіка немає документа про інвалідність, тоді потрібен військовий квиток із записом "виключено" з військового обліку та довідка ВЛК.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Ольга Клієнт рік тому

      Дякую! Але є і довідка про виключення з обліку, щойно отримав. І записи у війск. квитку також зроблені. Просто у квитку написано ЗНЯТИЙ, і вказано статтю з індексом а, також номер наказу 402 2008 року. Питання в тому що у довідці ВИКЛЮЧЕНИЙ а у квитку ЗНЯТИЙ. Цікавило саме це

      • Дерій Владислав Олегович

        Це питання потрібно вирішувати у ТЦК, вони повинні поставити відмітку про виключення. Якщо є час та бажання - можете звернутись до ТЦК, на повторний огляд чоловіка не направлять.

        • Ольга Клієнт рік тому

          Тобто вони мають закреслити і відруки написати замість знятий, виключений?

          • Дерій Владислав Олегович

            Чоловіку необхідно мати відмітку "виключено", а яким чином її поставлять - відноситься виключно до компетенції ТЦК. На практиці, часто просто дописують від руки "виключено" і цього достатньо.

    Ольга Клієнт рік тому

    Якщо попросять показати довідку та квиток, чи може виникнути питання через це?

    • Дерій Владислав Олегович

      Питань не виникне. Для перетину кордону достатньо буде посвідчення інваліда.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, з таким набором документів повинні пропустити. Але бажано побачити наявні документи.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України