Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 20 березня 2023, питання №82564

Гараж у дворі багатоквартирного будинку

Підкажіть, будь ласка, яка юридична відповідальність може бути за експлуатацію гаража, який збудовано у дворі багатоквартирного будинку? Гараж збудували попередні власники однієї з квартир цього будинку. На гараж є договір куплі-продажу. Але на землю під ним немає ніяких прав.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Надія!

    Спеціально ніякої відповідальності щодо цього не має, але якщо власники ОСББ не будуть згідні зі знаходженням гаражу на прибудинковій території, у Вас можуть виникнути проблеми. Майте це на увазі.

    Як хочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Надіє!

    1. Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.(ст. 376 ЦКУ)

    2. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. (ст. 376 ЦКУ)

    Справа в тому, що відповідно до чинного законодавства той, хто самочинно збудував будівлю не набуває право власності на неї. Це означає, що особи, які збудували гараж не можуть передати права на самочинну будівлю іншим особам (продати, подарувати, обміняти, здати в оренду, заповісти тощо).

    Купуючи гараж, потрібно впевнитися, що його продавець дійсно є власником цього гаража: у нього має бути свідоцтво про право власності або витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно

    Чинним законодавством передбачено декілька видів юридичної відповідальності за самочинне будівництво, серед них:

    • Попередження. Припис державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) про усунення порушень законодавства.
    • Штраф.
    • Примусове знесення будівлі.

    Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

    Якщо власник земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила самочинне будівництво, або за її рахунок.

    Щоб мати право володіти та розпоряджатися гаражем – його потрібно узаконити в судовому порядку або через органи державної влади.

    Для узаконення гаража у дворі багатоквартирного будинку, необхідно зібрати деякі документи:

    • рішення виконкому райради на дозвіл будівництва гаража;
    • рішення про відведення земельної ділянки під гараж (оренда, право власності);
    • технічний паспорт на гараж.

    З зібраним пакетом документів власник звертається до райдержадміністрації або органу реєстрації для оформлення свідоцтва на право власності на гараж. Коли земля в оренді у міської влади, то приватизація землі буде залежить від рішення районних (міських) адміністрацій. Лише після отримання правового документа на гараж власник має право на свій розсуд розпоряджатися своїм майном: продавати, обмінювати, здавати в оренду, складати інші угоди, не заборонені законом.

    Щоб узаконити самовільно збудований гараж, Вам спочатку необхідно отримати позитивне рішення суду. Суд визнає право власності і далі Вам необхідно ввести об'єкт в експлуатацію і як результат зареєструвати, тобто узаконити гараж. Якщо за рішенням суду визнано право власності на самочинно збудований гараж, то він приймається в експлуатацію лише за умови можливості його безпечної та надійної експлуатації за результатами проведення технічного обстеження такого гаража.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете звернутися до міської ради і оформити договір оренди земельної ділянки під гаражом.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України