Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 березня 2023, питання №83014

Оттиск на фото в паспорте

У мужа в украинском паспорте очень плохо видны цифры на оттиске на фото в верхнем правом углу фотографии. Первые 143. Какие должны быть цифры?

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальной консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Звідки у Вас таке цинічне ставлення до людей? Ви ж ще молода людина. Навчиться хоч щось відповідати, а не просто скакати по питаннях та випрошувати індівідуальну консультацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Любов!

    Помилки особливо часто зустрічаються в документах, виданих до 2000 року, а саме помилки у прізвищах та іменах осіб, які сталися в результаті невірного перекладу при заміні паспортів після встановлення незалежності України.

    Так, частими є випадками, коли у свідоцтві на право власності на будинок у прізвищі власника допущена помилка. У повсякденні це може і не завдавати власнику незручностей, проте проблеми почнуться, коли особа, наприклад, забажає продати будинок. І як результат – відмова нотаріуса вчиняти будь-які дії стосовно цієї нерухомості, поки помилка не буде виправлена.На сьогодні існує два способи виправити помилки в документі:

    – позасудовий — шляхом звернення до органу, що видав документ;

    – судовий — шляхом встановлення належності правовстановлюючого документа конкретній особі.

    Позасудовий спосіб вирішення проблеми

    Слід зазначити, що найпростіше вирішити проблему, звернувшись до органу, який видав такий документ. Слід подати заяву про виправлення технічної помилки. У ній обов’язково потрібно вказати суть помилок і додати документи, що підтверджують їх наявність. При цьому орган може виправити помилку в документі лише тоді, коли в самих документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ, такої помилки немає і вона була допущена саме з вини відповідного органу.

    Але! На практиці виникають ситуації, коли орган, що видавав правовстановлюючий документ, ліквідовано, а орган, в якому знаходиться архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти такі помилки. В цьому випадку єдиним способом вирішення зазначеної проблеми є звернення до суду в порядку окремого провадження з відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

    Судовий спосіб вирішення проблеми

    Ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

    Суд може розглянути справу про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо:– такі факти породжують юридичні наслідки (тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення прав громадян);– законодавством не передбачено інший порядок їх встановлення; встановлення факту не пов’язано з наступним вирішенням спору про право.

    Заява подається до суду за місцем проживання особи.

    Увага! За подачу такої заяви необхідно заплатити судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу ( зараз це 405 грн 40 коп).

    Під час судового розгляду суд встановлює що документ, виданий певній особі, дійсно їй належить, але суд не має права вносити виправлення у цей документ.

    На підставі судового рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, особа може в подальшому оформити майнові чи немайнові права.

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України