Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 02 квітня 2023, питання №83310 150₴

Купля продажа дома с несовершеннолетним ребёнком

Здравствуйте, у меня возникла такая ситуация, с официальным мужем вместе не живём, но прописаны я, он и дочь(4года) в одном доме. Дом принадлежит свекрови по документам. Но в нём мы не живём года 2-3. Я хочу подать на развод.
Дело в том что муж со свекровью хотят продать этот дом, смогут ли они его продать, если я с ребенком не выпишусь от туда?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Анастасія!

    ЯКЩО ПОТЕНЦІЙНИЙ ПОКУПЕЦЬ ПІДЕ НА ТАКИЙ КРОК, ТО ЗМОЖУТЬ ПРОДАТИ. НАЯВНІСТЬ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ ОСІБ В ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ НЕ ПОЗБАВЛЯЄ ПРАВА ВЛАСНИКА ПРОДАТИ НЕРУХОМІСТЬ, АЛЕ ЯКЩО ПОКУПЕЦЬ НА ЦЕ ПОГОДИТЬСЯ.

    Але зараз загалом зняти Вас з реєстрації без суду - не так і складно. Щодо дитини, там потрібно подавати до суду.

    Раніше “виписати” з квартири таку особу можна було лише через суд, але зараз ця ситуація змінилася. Про це йдеться у Законі “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні”.

    Тож відтепер “виписати” особу з житла можна без звернення до суду. Важливо лише, щоби громадянин, якого ви хочете зняти з реєстрації, був повнолітнім.

    Зняття з реєстрації місця проживання (перебування) відбувається після подання відповідної заяви від власника житла. Заяву потрібно подавати у паперовій формі. Знадобляться також додаткові документи, а саме:

    • документ, що посвідчує особу;
    • що підтверджує право власності на житло.

    Додамо, що якщо власнику житла потрібно виписати декількох осіб, тоді на кожного із них доведеться подавати окрему заяву.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти

    Богданов Микита
    20%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый вечер. Продать сможет. Ограничения при продаже недвижимости, где зарегистрирован ребенок, только если владелец кто-то из родителей. Выписать вас могут, как через ЦНАП так и через суд, так как вы потеряли право пользования, если не проживали там больше года. Если вам нужно расторгнуть брак без вашего участия, обращайтесь (кнопка Обратится).

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Анастасіє!

    Факт реєстрації особи не дає їй жодних прав щодо володіння і розпорядження нерухомим майном, де така особа зареєстрована.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Тому, свекруха з чоловіком зможуть продати дім без обмежень, а новий власник зможе зняти Вас з дочкою із зареєстрованого місця проживання без Вашої згоди. Крім того, навіть, свекруха має право Вас зняти із зареєстрованого місця проживання, поки вона являється власником дому.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Анастасія!

    Одним із пріоритетних напрямів діяльності нашої держави є захист та охорона законних прав та інтересів дітей. Окрему увагу в цьому напрямі потрібно приділити захисту прав дітей під час здійснення купівлі та продажу квартири, в якій зареєстровані неповнолітні. Адже право на житло та належні умови проживання – одне із основних прав дітей, гарантоване державою.

    З огляду на таке продаж квартири з прописаною в ній малолітньою чи неповнолітньою дитиною - питання неоднозначне, навіть з урахуванням того факту, що власником квартири є не Ваш колишній чоловік, батько дитини, а його мати, бабуся дитини. Остання - хочу це підкреслити - також вважаться родичкою дитини і, відповідно, має перед нею певні обов'язки, і не тільки морального характеру!

    Стосовно певних складнощів у вирішенні цього питання власником квартири скажу таке:

    Виписати з квартири саме Вас не складає великих труднощів. Тим більше, що Ви не проживаєте в ній вже більше року. А от, що стосується дитини, то тут як раз виникає проблема...

    Справа в тім, що власником квартири є мати Вашого колишнього чоловіка і не чужа Вашій дитині людина. Тому, на моє глибоке переконання, під час проведення операції зі згаданою нерухомісті за участю малолітньої дитини у ці цивільні правовідносини також повинні вступити інші суб’єкти. Зокрема, йдеться про органи опіки та піклування.

    Вимога отримання дозволу органу опіки і піклування є імперативною лише для батьків дитини, адже згідно зі ст. 18 Закону «Про охорону дитинства» органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла. Проте за певних випадків серед таких осіб можуть розглядатися також інші родичи, наприклад, бабусі.

    Тому, коли трапляються випадки оформлення договорів щодо об’єктів нерухомості, в яких проживають неповнолітні, без отримання дозволів, така угода може бути визнана судом недійсною відповідно до ч. 6 ст. 203, ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України.

    Разом з тим, судовою практикою вироблено підхід, що сама лише відсутність дозволу органу опіки та піклування не є для цього безумовною підставою, якщо правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не суперечить правам та інтересам їхніх малолітніх чи неповнолітніх дітей.

    Крім того, обов’язковим учасником операцій з нерухомістю також є нотаріус, який повинен неухильно дотримуватись загальної вимоги до здійснення таких правочинів:

    будь-які дії з нерухомістю стосовно чи за участю малолітніх чи неповнолітніх не повинні суперечити їхнім законним правам та інтересам.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти, а як виникне потреба, то й допомогти у їх вирішенні!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем рік тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте.

    Смогут продать.

    Также они, или новые владельцы дома смогут вас снять с регистрации через ЦНАП.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    За умови якщо квартира належить батьку чи матері

    Неповнолітню особу у віці до 18-ти років згідно Житлового Кодексу Украйни не зніме з реєстрацій жоден суд допоки не буде зрозуміло чи є альтернативне місце проживання для неповнолітнього, яке не погіршує умови його проживання та не порушує прав дитини.

    Серед іншого необхідна згода батьків та органу опіки при місцевих органах влади(видається письмове рішення органу.)

    Якщо квартира не належить родичам дитини , власник має право зняти Вас обох з реєстрації добровільно, через ЦНАП , або через суд.

    Допоки ви перебуваєте у шлюбі і мати чоловіка не висловила заперечень , щодо вашого проживання ви можете там жити разом з дитиною, поки власник житла не вирішить інакше , після роздучення чи до нього - якщо власник бажає продати своє майно , вона може це зробити.

    Або уже нові власники знімуть вас з реєстрації на підставі договору купівлі- продажу у ЦНАПі чи через суд, позов "Про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, якщо всі докази будуть подані , Вас зніме суд з реєстрації упродовж місяця(30- ти днів)

    Коли бабуся дитини подасть позов про припинення реєстрації у квартирі, суд встановить факт наявності реєстрації там дитини , то буде залучено службу у справах дітей для захисту прав дитини у частині житлових прав.

    Позов про розлучення з визначенням місця проживання дитини та способом та графіком участі батька у житті дитини можете подати дистанційно через Електронний суд.https://id.court.gov.ua

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Анастасия,

    не смогут они продать. Вы не живете с мужем, но не разведены, из жилого помещения с дочерью не выписаны. Значит про продаже нотариус потребует справку о зарегистрированных, увидит там несовершеннолетнего и потребует согласие органа опеки и попечительства на совершение продажи.

    Смотрите тут более полная информация дана https://guide.diia.gov.ua/view/nadannia-dozvolu-na...

    Если нуждаетесь в дополнительном разъяснении, обращайтесь через кнопку "Звернутись".

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України " Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n363):

    "Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

    1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:...

    2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них...".

    Закон України " Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#n203):

    " Стаття 18. Право дитини на житло...

    Діти - члени сім’ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

    Органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла.".

    Закон України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#n43):

    "Стаття 32. Надання інформації з Державного реєстру прав

    1. Інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених цим Законом.

    2. Для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовій формі...

    Порядок надання інформації з Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України.".

    "ПОРЯДОК надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-%D0%...):

    "2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

    надавач інформації з Державного реєстру прав - державний реєстратор прав на нерухоме майно (далі - державний реєстратор), адміністратор центру надання адміністративних послуг або помічник нотаріуса...

    5... Пошук відомостей про зареєстровані речові права здійснюється за одним або декількома з таких ідентифікаторів:...

    щодо суб’єкта речового права, обтяження - фізичної особи:

    - прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;...

    15. Інформація з Державного реєстру прав в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія) або на підставі договорів про надання сервісної послуги, укладених з технічним адміністратором Державного реєстру прав, через інші інформаційні системи, що забезпечують ідентифікацію користувача з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри (далі - інформаційні системи), надається особі, яка бажає отримати таку інформацію та ідентифікована з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.,,";

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 47. Кожен має право на житло...".

    ---

    Доброї ночі, Анастасіє! По-перше, свекруха, як одноосібна власниця будинку, має право зняти з реєстрації Вас з дитиною без суду, без Вашої згоди шляхом звернення до органу реєстрації або ЦНАП. По-друге, якщо батько дитини має право власності на будинок (є співвласником), то, по-перше, дитина має право користування будинком, по-друге, для продажу будинку необхідна згода органу опіки та піклування (Служба у справах дітей). По-третє, інформацію про власників будинку можливо отримати або у будь-якого помічника нотаріуса, або через портал "Дія". По-четверте, якщо батько будинку має стосунок до власності на будинок, то продаж будинку є, буде нікчемним, як такий, що вчинений з порушенням публічного порядку, а саме, з порушенням Конституції України про право дитини на житло.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. Якщо будинок належить свекрусі, то вона може його продати, може вас виписати як власник житла. Адже бути приписаним - це не рівнозначно бути власником. Можуть виписати в судовому порядку, якщо ви ще й там не живете 2- 3 роки. Якщо цей будинок купувався в шлюбі і просто зареєстрований на свекруху, то можна за половину цього булинку ще повоювати по судах, але це може бути довго, дорого і безрезультатно. Найкраще завжди це домовлятися в досудовому порядку, наприклад, про грошову компенсацію з чоловіком та свекрухою. Якщо цей будинок придбано до шлюбу, то ви до нього взагалі нічкого відношення не маєте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України