Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 20 квітня 2023, питання №84121 250₴

Як зняти адміністративні порушення

Доброго дня. Моє посвідчення водія протермінувалося, я вирішила замовити послугу обміну посвідчення онлайн у кабінеті водія. Там побачила що на мені більше двох адміністративних порушень, і без повторного іспиту посвідчення я не отримаю. Авто зареєстровано на мені, але користувався автомобілем мій чоловік ( належним користувачем я його не робила). З моменту надходження штрафів пройшло 1,5 роки, заяву в поліцію не писала (за незнанням). Штрафи надходили з камер фіксації ( перевищення швидкості більш як на 20 км/год). Що треба робити щоб з мене зняли ці порушення, якщо порушував мій чоловік?

Відповіді юристів (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дар'я!

    Якщо стосовно вас винесено постанову й накладено штраф, без огляду на те, що фактично ПДД порушував чоловік, формально порушником закону, на жаль, вважаєтесь Ви. І це не залежить від того, чи робили Ви чоловіка належним користувачем.

    Стаття 14-1 КУпАП зазначає, що до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- та відеозйомки, відеозапису або засобами фото- та відеозйомки, відеозапису притягаються власники транспортних засобів. Якщо є обставини, які свідчать про вчинення порушення, іншою особою, власник транспортного засобу може протягом 10 днів з дня вручення йому постанови повідомити про ці обставини (наприклад, транспортний засіб знаходився у володінні або користуванні іншої особи, або був вкрадений) орган чи посадовець який прийняв ухвалу про накладення адміністративного стягнення.

    Проте той час все минув і тепер щоб цю відповідальність з вас зняли, має минути рік з моменту вчинення правопорушення. Якщо за цей час Ви (або чоловік на Вашем авто) не вчините нове, тоді вас визнають особою, що не притягали до адміністративної відповідальності (ст. 39 КУпАП).

    Але якщо у вас є нескасовані постанови про адміністративне правопорушення, то інспектори патрульної поліції бачитимуть це у своїй програмі, а отже – будуть пильнувати вас і прискіпливо ставитися (ви ж порушник закону). А якщо вас удруге притягнуть до адміністративної відповідальності, то це буде повторне правопорушення, і відповідальність за нього буде серйозніша. Це вже не тільки штраф, а й можливе позбавлення водійських прав, конфіскація транспортного засобу, громадські роботи і навіть адміністративний арешт.

    Саме тому вам потрібно якомога швидше довести, що ви не є порушником закону.

    Ви можете оскаржити постанову поліцейського або органу, який її виніс.

    Чітко визначеного переліку підстав для оскарження немає. Щоб визначити, чи вдасться вам оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, потрібно вивчати всі обставини в кожному окремому випадку.

    Але таку постанову можна спробувати оскаржити, якщо:

    • інспектор поліції порушив вимоги законодавства;
    • немає належних доказів щодо обставин, які призвели до винесення постанови;
    • є вагомі докази вашої невинуватості.

    Відповідно до статті 287 КУпАП таке право має:

    • особа, яку притягнули до відповідальності;
    • потерпілий;
    • прокурор (в окремих випадках).
    Спосіб оскарження.

    Передусім ви маєте право подати скаргу до вищого органу Національної поліції України. Однак сподіватися, що її задовольнять, не варто. Краще одразу готувати позов до суду. А щоб юридично грамотно скласти позовну заяву та бути впевненим, що її не залишать без руху, зверніться до адвоката. Це допоможе вам уникнути зайвих клопотів та зекономить вас час.

    Подання позовної заяви.

    Позовну заяву про оскарження постанови поліцейського потрібно подати до районного, міського чи міськрайонного суду протягом 10 днів з моменту її винесення.

    Якщо правопорушення зафіксував інспектор з паркування або це відбулося за допомогою камери автоматичної фіксації, то ви маєте право оскаржити постанову протягом 10 днів з моменту її отримання.

    Зверніть увагу: якщо ви відмовилися отримати постанову, строк все одно відраховується.

    У випадку, якщо строк на оскарження пропущено.

    Пропустили строк з поважних причин – подавайте заяву з обґрунтуванням обставин, які призвели до його пропуску, та надайте докази. Якщо суд визнає причини поважними, то строк буде поновлено.

    Поважними є обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення скаржника та пов'язані з перешкодами чи труднощами для своєчасного звернення до суду. Однак поняття поважності причин є оціночним, і суд визначає це на власний розсуд.

    Позовна заява має відповідати вимогам КАС України. У ній потрібно обов’язково вказати: найменування суду, до якого ви її подаєте, ваше прізвище, ім'я, по батькові, індивідуальний податковий номер, поштову адресу, засоби зв'язку, найменування відповідача, його код ЄДРПОУ, адресу та засоби зв'язку.

    У позовній заяві потрібно обґрунтувати, чому саме ви вважаєте постанову про притягнення до адміністративної відповідальності незаконною, та сформулювати позовні вимоги. Разом із заявою ви повинні подати до суду оригінал або копію такої постанови, підтвердження сплати судового збору, копії позовної заяви відповідно до кількості сторін у справі.

    Відповідач у такій справі: поліцейський чи Департамент патрульної поліції?

    Попри те, що постанову виносить інспектор поліції, відповідачем у справах про адміністративне правопорушення, є Департамент патрульної поліції, тому що інспектор діє не як самостійний суб’єкт владних повноважень, а від імені органу Національної поліції України.

    Протягом якого часу суд розглядає справу про оскарження постанови про адміністративне правопорушення?

    Справу щодо рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності суд повинен розглянути протягом 10 днів з моменту відкриття провадження (частина 1 ст. 286 КАС України).

    Як розрахувати розмір судового збору?

    За подання позовної заяви про скасування постанови про адміністративне правопорушення доведеться заплатити 0.2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2021 рік сума судового збору становить 454 грн).

    Якщо суд задовольнить ваш позов, то судовий збір повернуть. Його зобов’язаний буде відшкодувати відповідач.

    За наслідками розгляду справи суд може:
    • залишити позовну заяву без задоволення;
    • скасувати постанову й відправити справу на новий розгляд до органу Національної поліції чи посадової особи;
    • скасувати постанову й закрити провадження у справі;
    • пом’якшити стягнення в межах, передбачених постановою про адміністративне правопорушення.

    Висновок: якщо штрафи за порушення правил ПДД чоловіком не оплачені, Вам треба якомога швидче це зробити! Або оскаржувати згадані адміністративні рішення щодо порушень. Хоча позитивний результат в таких випадках є малоімовіним. Втім аби я дав Вам точну відповідь, я мушу подивитись адміністративні протоколи про такі правопорушення.

    В будь якому разі я можу Вам реально допомогти вирішити цю проблему!

    Отже виникнуть додаткові питання чи бажання продовжити розмову в приватному форматі, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    • Дар‘я Клієнт рік тому

      штрафи були сплачені своєчасно ( усього їх 4

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Якщо з моменту останнього штрафу пройшло більше року, і всі штрафи оплачені, рекомендую Вам звернутись до департаменту поліції із заявою про виключення таких штрафів з бази даних про це, надавши на доказ квитанції про сплату усіх штрафів.

        • Дар‘я Клієнт рік тому

          якщо я звернусь із заявою про виключення штрафів з бази, то я зможу отримати постійне посвідчення водія? ( наразі маю посвідчення на 2 роки)

          Пункт 25 в редакції Постанови КМ № 320 від 03.04.2019}

          25-1. Обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Звичайно! Не бачу в тому проблеми. По великому рахунку Ви і зараз фактично маєте на це право, оскільки оплатили штрафи, і минув час санкцій з моенту останнього правопорушення. Але це треба зробити хоча б заради того, щоби Вас не зупиняли патрульні і не ставили ідіотські питання. ))

    Богданов Микита
    12%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня, нажаль пройшли всі строки на оскарження вказаних постанов. Протягом 20 днів з дня вчинення або набрання законної сили ваш чоловік міг подати заяву про визнання вини та оплатити штраф. В іншому випадку штраф необхідно оплачувати вам. Дивно, що ці штрафи не передали до примусового виконання в виконавчу службу та не стягнули в подвійному розмірі. Була практика оскарження таких штрафів в судовому порядку із поновленням пропущеного строку. Але треба конкретно ознайомлюватись з вашою ситуацією. Натисніть кнопку "Звернутись" допоможу.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до статті 122 КУпАП, суб'єктом правопорушень ПДР є особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення.

    Відповідно до статті 14-1 КУпАП до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- та відеозйомки, відеозапису або засобами фото- та відеозйомки, відеозапису притягаються власники транспортних засобів.

    Якщо є обставини, які свідчать про вчинення порушення, іншою особою, власник транспортного засобу може протягом 10 днів з дня вручення йому постанови повідомити про ці обставини (наприклад, транспортний засіб знаходився у володінні або користуванні іншої особи, або був вкрадений) орган чи посадовець який прийняв ухвалу про накладення адміністративного стягнення.

    На період з'ясування та перевірки виконання постанова зупиняється до моменту встановлення особи, яка вчинила зафіксоване правопорушення. Щоб уникнути надходження постанови власникові, а не водієві, який вчинив адміністративне правопорушення, рекомендується своєчасно вносити відомості про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

    НАЖАЛЬ, ЗАРАЗ ВЖЕ НІЧОГО ЗРОБИТИ НЕМОЖНА.

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Строки розгляду справ про адміністративні правопорушення

    Справа про адміністративне правопорушення розглядається в п'ятнадцятиденний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи.

    Справи про адміністративні правопорушення, передбачені:

    - статтею 422, частиною першою статті 44, 441, 1061, 1062, статтею 162, статтями 173, 1731, 178, 185 і частиною першою статті 1853, статтями 1857, 18510, 203 - 2061, розглядаються протягом доби,

    - статтями 146, 157, 160, 1602, 1851, 1862 і 1864 - у триденний строк,

    - статтями 461, 51 і 176 - у п'ятиденний строк,

    - статтями 101-103 КУпАП - у семиденний строк.

    Законами України може бути передбачено й інші строки розгляду справ про адміністративні правопорушення.

    Строк оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови.

    В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою прокурора, особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    У Вас минули строки оскарження та притягнення до відповідальності ст. 39 Купап

    Строк, після закінчення якого особа вважається не підданою адміністративному стягненню Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається не підданою адміністративному стягненню.

    Тому зверніться письмово чи рекомедованим листом з врученням з заявою до начальника обласного УПП про виключення Вас з реєстру порушників , додайте копії паспорту квитанцій про сплату з зазначенням номера постанови чи справи , яка виконанана сплатою штрафу.

    • Оригінал постанови на 1 арк;
    • Копія паспорту громадянина України на 3 арк.
    • Копія полісу на 1 арк.;
    • Копія адміністративного позову з додатками на 3 арк.
    • Квитанція про сплату судового збору 1 арк

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня, Дар'є!

    Ви можете не обмінювати Ваше посвідчення водія.

    Посвідчення водія (видане вперше), термін дії якого закінчився в період воєнного стану та протягом року з дня його скасування, продовжує діяти на території України. Згідно постанови КМУ від 3 березня 2022 р. № 184 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/184-2022-%D0%B...

    Але якщо вирішили обміняти посвідчення водія, варто пам’ятати такі моменти:

    • обмін документу вперше можна робити лише після закінчення строку його дії (наступного дня або пізніше);
    • у період воєнного стану заміна водійського здійснюється без надання медичної довідки, лише паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення водія.
    • і Вам доведеться складати теоретичний та практичний іспит , адже враховується факт здійснення 3 і більше правопорушень, навіть, якщо вони сплачені.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Відповідно до пункту 25-1 постанови КМУ від 8 травня 1993 року № 340 обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та не вчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ПОСТІЙНОГО ВОДІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ, БО У ВАС ЛИШЕ ДВА АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОРУШЕННЯ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    У разі вчинення особою протягом двох років з дня видачі вперше посвідчення водія трьох і більше адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху або визнання особи винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України, без застосування до неї позбавлення права на керування транспортними засобами обмін такого посвідчення здійснюється із складенням теоретичного та практичного іспитів у територіальному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України (МВС) (пункт 251Положення).

    Адвокат Евгений Александрович
    12%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Дар‘я!

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 39. Строк, після закінчення якого особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню

    Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.".

    ЧЕРЕЗ 1 РІК, ПІСЛЯ ОПЛАТІ ШТРАФУ, ВИ БУДЕТЕ РАХУВАТИ ТАКОЮ, ЩО ВЗАГАЛІ НЕ ПРИТЯГАЛИСЯ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (НЕ БУЛИ ПІДДАНІ ДО АДМІНІСТРАТИВНОГО СТЯГНЕННЯ).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго

    Савченко Олександр
    12%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1) Як зняти адміністративні порушення - раджу зателефонувати на гарячу лінію патрульної поліції та уточнити чи закритий ваш штраф. Якщо ні, то потрібно їхати до управління патрульної поліції та закривати штраф вручну (з собою візьміть паспорт та квитанції про оплату). Штраф може бути не сплаченим в реєстрі поліції, якщо:

    1. Ви відповідально сплатили штраф у встановлений законом термін, проте на жаль, там, де ви сплачували (банк, термінал, платіжний сервіс, інше), з якоїсь причини було некоректно сформовано "призначеня" платежу. Це дуже важливо, адже система при зчитуванні інформації про сплату з казначейства повинна коректно розпізнати платіж та об'єднати його з постановою в реєстрі. Навіть зайвий пробіл може стати причиною помилки і такий штраф не буде автоматично оброблено. Як наслідок, статус у постанови – "не сплачено".
    2. При оплаті ви були неуважні та оплатили штраф на некоректні реквізити або з неправильними даними.
    3. Ви сплатили штраф через виконавчу службу.
    4. В базі зареєстровано дубль штрафу із схожим номером.

    Чому ж в реєстрі дані про сплату штрафу можуть бути відсутні:

    1. Реєстр штрафів автоматично обробляє інформацію про платежі з казначейства. Для цього йому потрібно виконання правил формування призначення платежу. Якщо в призначенні є помилка, то платіж автоматично не розпізнається і дані платежу не підтягнуться до реєстру штрафів автоматично. В результаті в усіх інформаційних системах "штраф не сплачено"!
    2. Якщо оплатити штраф на інші реквізити, то реєстр штрафів також не отримає вашу оплату.
    3. При оплаті штрафу через виконавчу службу, остання не завжди відправляє інформацію про це до патрульної поліції. У підсумку в реєстрі штрафів – "штраф не сплачено"!
    4. Планшет інспектора працює через інтернет, зв’язок на якому іноді поганий. Через це інколи за складеною постановою в базі випадково дублюється штраф, але із іншим номером постанови. Таким чином, в реєстрі є дані про оплату штрафу, чек за яким ви отримали, а ось дубль буде "висіти" за вашими даними як не сплачений.

    Всього найкращого!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Дар'я!

    Посвідчення водія (видане вперше), термін дії якого закінчився в період воєнного стану та протягом року з дня його скасування, продовжує діяти на території України (https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-dopusk...). Про це повідомляють у Головному сервісному центрі МВС України. Якщо маєте обмежений час, то обміняти документ можна після припинення дії воєнного стану. Але якщо вирішили обміняти посвідчення водія, варто пам’ятати такі моменти:

    • обмін документу вперше можна робити лише після закінчення строку його дії (наступного дня або пізніше);
    • у період воєнного стану заміна водійського здійснюється без надання медичної довідки, лише паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення водія.

    Послуга щодо обміну посвідчення водія надається лише особі, що здійснює обмін.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України