Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 квітня 2023, питання №84239

Заранее извиняюсь за настойчивость в вопросе, просто куплен уже билет а точной информации нету, не хотелось бы чтоб отказались выпустить и пришлось возращаться. Можно ли выехать за границу с 2 группой инвалидности без отметки о снятии с воинского учета

Почему ответы юристов противоречивы. И не имеют ли законы и пункты законов противоречивости ? И самое главное как это все происходит на практике ?

Впрочем, адвокат и юрист Ario Law Firm Надежда Грищенко отмечает, что Согласно пункту 2¹ Правил пересечения государственной границы гражданами Украины, в случае введения на территории Украины чрезвычайного или военного положения пересекать государственную границу имеют право лица с инвалидностью.

– Что касается мужчины с инвалидностью, то он должен быть снят с воинского учета. То есть на границе будут требовать документы, подтверждающие инвалидность, и документы, подтверждающие снятие с воинского учета. Это может быть справка из военкомата, отметка в военном билете и тому подобное, – говорит юрист.

По словам Кравца, даже наличие соответствующих документов не дает мужчинам с инвалидностью 100% шансы на выезд за границу.

– Решение о том, разрешат ли мужчине с инвалидностью пересечь границу, принимается в пункте пропуска пограничниками, которые должны изучить все документы лица и выяснить все обстоятельства. Поэтому пограничники могут не пропустить мужчину по определенным причинам, даже если он имеет все документы, – говорит Кравец.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Володимир!

    Раджу Вам дослухатись не до Кравця чи навіть "адвоката и юриста Ario Law Firm Надежда Грищенко", а до закону.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);"

    Всього найкращого!

    Богданов Микита
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Добрый день. Достаточно будет пенсионного удостоверения. Никакой отметки и никакого снятия с учета не нужно. Тоже самое и в разъяснениях ДПСУ. Мой клиент уже несколько раз выезжал за границу.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Тільки пенсійного посвідчення цілком достатньо. Не потрібно ніяких відміток про зняття з обліку, не хвилюйтесь.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Володимире!

    Для перетину кордону Вам достатньо мати закордонний паспорт та документ про інвалідність (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення або довідку для отримання пільг)

    Зніматися з військового обліку не потрібно.

    Якби Ви виїзджали на постійне проживання за кордон, тоді для офрмлення всіх необхідних документів потрібно було б знятися з обліку.

    При виникненні додаткових питань Ви можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків з мобільного) - 1598.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    У Вашому випадку хвилюватися не потрібно.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України