Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 травня 2023, питання №85342 150₴

Мобілізація інвалід 3 група

Чи можуть мобілізувати інваліда 3 групи, якщо довідка мсек закінчилась під час війни. Згідно Постанова КМУ від 30.03.2022 номер 390 дозволяється пройти перекомісію після війни, тобто інвалідність продовжується автоматично

Відповіді юристів (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Саме питання по собі досить складне. Відповідно до діючого на цей час положення, термін довідки МСЕК , дія якої закінчилась, вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Але тільки за умов неможливості проходження повторного огляду за об'єктивних підстав.

    Таким чином, якщо Ви мешкаєте в місцевості де точаться бойові дії і робота МСЕК припинена або утруднена, з наданням Вам відстрочки проблем не має бути.

    Якщо ж у Вашій місцині медичну установи працюють і є реальна можливість пройти переогляд, то ТЦК СП не прийме Ваше пояснення щодо продовження дії інвалідності.

    Якщо ж ВИ будете проходити повторний переогляд під час виклику в ТЦК СП, то Ви маєте право на отримання відстрочки до кінця проходження огляду на інвалідність.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович
    23.3%

    Доброго дня, так ви маєте рацію,

    Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити строк дії довідки про інвалідність. Якщо строк інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

    Ці положення регламентуються постановою КМУ «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану» від 30.03.2022 р. № 390. Відповідно до цих змін продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю на весь строк дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.

    Тому ви маєте право на на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися у ТЦК і написати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів, пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допомогм у зв'язку з інвалідністю, +довідка мсек.

    АЛЕ ВСЕЖ ТАКИ РЕКОМЕНДУЮ, ЯКЩО Є МОЖЛИВІСТЬ ЗВЕРНІТЬСЯ ДО МСЕК І ПОНИВІТЬ ІНВАЛІДНІСТЬ ОТРИМАВШИ ВІДПОВІДНИЙ ДОКУМЕНТ.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Ваше питання просте.

    Перш за все, інваліда 3 групи мобілізувати не можуть!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    ТЕПЕР ЩО СТОСУЄТЬСЯ ПРОХОДЖЕННЯ МСЕК. В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ ЦЕ ДІЙСНО ВІДБУВАЄТЬСЯ АВТОМАТИЧНО, АЛЕ ЗВЕРНУТИСЬ ДО МСЕК ВСЕ Ж ТАКИ ПРИЙДЕТЬСЯ:

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 березня 2022 року № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

    Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

    На період дії воєнного стану на території України:

    пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи", не застосовується;

    у разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, в тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в строки, визначені абзацом другим пункту 6 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”:

    рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;

    направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917.

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку «звернутись» біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Крикун Сергій  Павлович

    Доброго дня, пані Христино! Вважаю за належне та необхідне для особи з інвалідністю ІІІ групи повідомити сімейного лікаря або голову ЛКК (головного лікаря) ЦПМСД (поліклініка) про закінчення строку встановлення інвалідності та направлення на переогляд до МСЕК. У випадку нездійснення діяльності МСЕК витребувати письмову довідку ЦПСМД про цю обставину.

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Доброго дня!

    Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. А саме: експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

    Якщо особа хоче встановити інвалідність, але не може прибути на огляд – МСЕК може приймати таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Якщо є обставини, за яких ви або ваша дитина не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

    Всі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

    Оскарження рішення МСЕК

    Зазначимо, якщо медико-соціальна експертна комісія відмовляє у визнанні особи з інвалідністю або особи, стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, таке рішення МСЕК можна оскаржити протягом одного місяця.

    Необхідно звернутися до самої комісії, центральної комісії чи обласної комісії, після чого буде проведено повторний огляд заявника і винесене нове рішення.

    У випадку повторної відмови таке рішення можна оскаржити до Центральної МСЕК МОЗ України.

    В особливо складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

    Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

    Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

    МОЗ нагадує, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, звертайтеся телефоном на гарячу лінію МОЗ: 0 800 60 20 19.

    Мобілізації не підлягає.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Христина!

    Чи можуть мобілізувати інваліда 3 групи, якщо довідка мсек закінчилась під час війни. Згідно Постанова КМУ від 30.03.2022 номер 390 дозволяється пройти перекомісію після війни, тобто інвалідність продовжується автоматично.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 8 березня 2022 р. № 225 Київ

    Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/225-2022-%D0%B...

    3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917 (Офіційний вісник України, 2013 р., № 100, ст. 3666).

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    ...

    ЗА ДАНИХ УМОВ ВВАЖАЮ, ЩО ПОВТОРНИЙ ОГЛЯД ПЕРЕНОСИТЬ ЛИШЕ ЗА УМОВИ НЕМОЖЛИВОСТІ НАПРАВЛЕННЯ ОСОБИ НА МЕДИКО-СОЦІАЛЬНУ ЕКСПЕРТНУ КОМІСІЮ. САМЕ ДАНИЙ ФАКТ ПОТРІБНО ДОВЕСТИ ДО ТЦК ТА СП.

    ЯКЩО ЗМОЖЕ ДОВЕСТИ ФАКТ НЕМОЖЛИВОСТІ НАПРАВЛЕННЯ, ВІДСТРОЧКА 100 % МАЄ БУТИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 березня 2022 року № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/225-2022-%D0%B...

    Тому ви маєте право на отримання відстрочки від мобілізації.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Чи можуть мобілізувати інваліда 3 групи, якщо довідка мсек закінчилась під час війни. - на жаль, можуть. Воєнний стан є підставою лише для продовження виплати пенсії чи соціальної допомоги по інвалідності. Однак, довідка до акту огляду МСЕК автоматично не продовжується. Зверніть увагу, що у постанові КМУ № 390 вказано (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/390-2022-%D0%B...):

    “3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;"..

    Якщо Ви знаходитеся на підконтрольній території України, то звичайно можете звернутися до сімейного/лікуючого лікаря, отримати направлення та пройти повторну МСЕК.

    Однак, Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся!

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України