Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Митне регулювання, 28 травня 2023, питання №85987 150₴

Митне оформлення авто для війська як гуманітарної допомоги

В серпні 2022 року на територію України було ввезено автомобіль для використання в особистих та службових цілях військовослужбовцем. В митній декларації автомобіль оформлено як гуманітарну допомогу. В графі отримувач: ПІП військовослужбовця, під ним назва військової частини, де він ніс службу. Ніяких листів чи запитів військова частина не робила. Кошти на придбання автомобіля збирали колеги та друзі військовослужбовця, є скріни оплат переводів, якими кошти відправлялись посередникам, які заганяли та оформляли декларацію на митниці. Договір купівлв-продажу оформлений на військовослужбовця.

1. Чи може військовослужбовець після звільнення у запас актом прийому-передачі чи якось по-іншому передати це авто іншому військовослужбовцю, який продовжує нести службу без передачі на баланс військової частини?
2. Якщо таке оформлення не законне, то хто винен і як правильно вирішити питання?
3. Чи не доведеться військовослужбовцю після нашої перемоги платити за розмитнення цього авто?

Відповіді юристів (36)

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Для того, щоб автомобіль оформили як гуманітарну допомогу, його отримувачем повинен бути лише благодійний фонд, громадська організація, військова частина, пожежна частина, медичний заклад тощо. Під час купівлі авто у Європі потрібен стандартний пакет документів: свідоцтво про реєстрацію; договір купівлі-продажу; експортна декларація ЕХ. Також бажано мати гарантійний лист-звернення від благодійного фонду, громадської організації чи військової частини. Такий документ не є обов’язковим для ввезення транспортного засобу як гуманітарної допомоги, проте скоротить кількість запитань: працівники митниці та прикордонники точно будуть знати, що автомобіль ввозять за призначенням.

    ЯКЩО АВТО НЕ ОФОРМЛЕНЕ НА ВІЙСЬКОВУ ЧАСТИНУ, ТО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ПОВИНЕН ЙОГО РОЗМИТНИТИ ПО ПОВНІЙ СТАВЦІ, ПЕРЕОФОРМИТИ ВІН ЙОГО НА ІНШУ ОСОБУ НЕ МОЖЕ.

    ВИНЕН ТОЙ ХТО ЗАВОЗИВ ЙОГО В УКРАЇНУ ЯК ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ ТА НЕ ОФОРМИВ ЙОГО НА ВІЙСЬКОВУ ЧАСТИНУ.

    • Руслан Клієнт 11 місяців тому

      Вітаю.

      А передати його благодійному фонду, щоб той передав у користування адресно іншому військовослужбовцю можна? Якщо так, то яким чином?

      • Карпенко Андрей Владимирович
        Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

        Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

        Так, якщо зможете оформити на благодійний фонд.

    • Руслан Клієнт 11 місяців тому

      Чи зможе військовослужбовець розмитнити таке авто після завершення війни?

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня,

    1.Чи може військовослужбовець після звільнення у запас актом прийому-передачі чи якось по-іншому передати це авто іншому військовослужбовцю, який продовжує нести службу без передачі на баланс військової частини?

    Ні не може, тому що він є набувачем гуманітарної допомоги.

    2. Якщо таке оформлення не законне, то хто винен і як правильно вирішити питання?

    Всё оформлено правильно.

    3. Чи не доведеться військовослужбовцю після нашої перемоги платити за розмитнення цього авто?

    Ні розмитнення платити не треба, але треба буде заплатити за реєстрації автомобіля і 3 або 4 або 5 відсоткіа від вартості автомобіля пенсійного збору.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    ввізне мито, акцизний податок та ПДВ не включаються до первісної вартості автомобіля, отриманого як гуманітарна допомога, оскільки такі товари та операції з їх ввезення на митну територію України звільнені від оподаткування.

    Втім, не слід забувати про витрати, пов’язані з державною реєстрацією такого авто. Нагадаємо: реєстрація транспортних засобів здійснюється згідно з Порядком № 1388[8].

    Так, відповідно до п. 28 Порядку № 1388 ввезені в Україну транспортні засоби підлягають державній реєстрації на підставі заяв власників і митних декларацій на паперовому носії або електронних митних декларацій чи виданих митними органами посвідчень про їх реєстрацію в сервісних центрах МВС.

    Причому наразі ввезені в Україну транспортні засоби в період воєнного стану можна зареєструвати протягом 90 днів після припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях.

    Зверніть увагу: строк держреєстрації подовжується лише за умови надання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення.

    Тоді як у загальному випадку законодавством для реєстрації авто відведено 10 діб після його митного оформлення (абз. 1 п. 7 Порядку № 1388).

    Окрім того, при першій державній реєстрації в Україні легкового автомобіля, ввезеного на територію України як гуманітарна допомога, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачується на загальних підставах.

    Порядок справляння пенсійного збору при першій реєстрації авто визначено Порядком № 1740[9]. При цьому ставка збору, а відповідно, і його сума залежатиме від вартості автомобіля (3, 4 або 5 %).

    Отже, підсумуємо: первісну вартість автомобіля, отриманого як гуманітарна допомога, потрібно збільшити на суму сплачено пенсійного збору (при першій реєстрації авто) та суму платних послуг сервісного центру МВС (послуги з реєстрації, вартість бланка свідоцтва та номерного знаку).

    • Руслан Клієнт 11 місяців тому

      Вітаю!

      Чи вірно я зрозумів, що таке авто можна поставити на облік в СЦ МВС від фізичної особи набувача гуманітарної допомоги? А як же тоді бути з тим, що отримати авто в якості гуманітарки може лише військова частина, фонд чи ін?

      • Карпенко Андрей Владимирович
        Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

        Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

        НІ. ЦЕ МОЖЕ ЗРОБИТИ ТІЛЬКИ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД.

      • Корнійчук Євген Іванович

        . Так ви все вірно розумієте. набувач допомоги отримує її та безпосередньо використовує у своїй діяльності для досягнення цілей, визначених донором.

        • Руслан Клієнт 11 місяців тому

          Тут якийсь конфлікт виходить. Якщо Я - набувач гуманітарної допомоги, то хто тоді виступає отримувачем її, якщо в декларації отримувачем зазначено мене, а я не є ГО чи фондом, який може виступати цим самим отримувачем.

          • Корнійчук Євген Іванович

            У вас і договір куплі продажу на вас. Тому по суті це ваш автомобіль. Вам його просто купили.

            Можливо, що прийдеться її і розмитнювати за власний рахунок. Або чекати коли приймуть закон про безкоштовне розмитнення для убд.

            РЕКОМЕНДУЮ дочекатися кінця війни. Далі вже буде видно. Поки користуєтесь на благо нашої держави.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Станом на сьогодні процедура ввезення транспортних засобів для потреб армії врегульована двома основними нормативно-правовими актами:

    • Закон України 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу»
    • Постанова від 1 березня 2022 р. № 174 "Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану«

    Важливо розуміти, що автомобілі, які імпортують за спрощеною процедурою відповідно до цих документів, вважаються гуманітарною допомогою, не можуть бути продані чи використані для особистих потреб, а повинні використовуватися чітко за призначенням.

    Придбати автомобіль може як фізична особа (умовний волонтер Василь), а також юридична особа — умовна ГО «Перемога». Безпосередньо військова частина покупцем бути не може — лише кінцевим набувачем «гуманітарних» автомобілів.

    Оформлення авто для ЗСУ на українській стороні — дуже просте та не потребує особливих знань. Достатньо заповнити митну декларацію про ввезення гуманітарної допомоги за спрощеною формою: вказати дані водія, автомобіля та його отримувача. Зробити це можна як на місці «від руки» у паперовій формі, так і електронно наперед — наприклад, очікуючи в черзі перед пунктом пропуску.

    Для того, щоб автомобіль оформили як гуманітарну допомогу, його отримувачем повинен бути лише благодійний фонд, громадська організація, військова частина, пожежна частина, медичний заклад тощо.

    Якщо отримувачем буде фізична особа або приватне підприємство чи ТОВ, доведеться сплачувати усі митні платежі, що у більшості випадків просто не має жодного економічного сенсу.

    Якщо машину оформили на громадську організацію чи благодійний фонд, то саме вони вирішують, що робити з нею далі, відповідно до свого статуту. Наприклад, можна передати будь-якій військовій частині, котра звернулася з проханням про допомогу, чи навіть конкретній особі (бійцю), яка потребує автомобіля для виконання військових завдань.

    Також таке авто можна використовувати для власних потреб організації та тимчасово зареєструвати в Сервісному центрі МВС авто на період воєнного стану. Автомобіль отримає українські номерні знаки та тимчасовий реєстраційний талон, які діятимуть протягом воєнного стану та 90 днів після його закінчення. Далі долю таких машин повинні вирішити законотворці, ухваливши відповідний законопроєкт.

    Якщо ж транспортний засіб був ввезений безпосередньо на військову частину, то й передати його потрібно виключно їй. Саме там візьмуть це авто на військовий облік та проведуть відомчу реєстрацію.

    І в будь-якому випадку, за жодних обставин, продавати такі транспортні засоби заборонено.

    Для того, щоб убезпечити себе від можливих проблем в майбутньому, потрібно правильно оформити всі документи. Так, якщо автомобіль ввезли на громадську організацію чи благодійний фонд, потрібно потурбуватися про два основні документи:

    • лист-прохання до організації про передачу такого транспортного засобу;
    • акт прийому-передачі автомобіля.

    Тоді, у разі виникнення запитань зі сторони контролюючих служб чи правоохоронних органів щодо цільового використання автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, у вас будуть всі необхідні аргументи.

    Також, у разі потреби, перед передачею машину можна тимчасово зареєструвати в Сервісному центрі.

    • Руслан Клієнт 11 місяців тому

      Чи зможе військовослужбовець розмитнити це авто після війни?

      • Карпенко Андрей Владимирович
        Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

        Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

        По повній ставці із штрафними санкціями.

        • Руслан Клієнт 11 місяців тому

          Це навіть при умові, що ввезено воно як гуманітарка? Не зовсім зрозуміло, якщо людина ввозить євробляху, то розмитнити вона її може а період 90 днів після зняття військового стану, але ввезену як гуманітарну допомогу вже не може. Вірно?

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Гуманітарка, це не євробляха. Різний правовий режим.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Руслане!

    В серпні 2022 року на територію України було ввезено автомобіль для використання в особистих та службових цілях військовослужбовцем. В митній декларації автомобіль оформлено як гуманітарну допомогу. В графі отримувач: ПІП військовослужбовця, під ним назва військової частини, де він ніс службу. Ніяких листів чи запитів військова частина не робила. Кошти на придбання автомобіля збирали колеги та друзі військовослужбовця, є скріни оплат переводів, якими кошти відправлялись посередникам, які заганяли та оформляли декларацію на митниці. Договір купівлв-продажу оформлений на військовослужбовця.

    1. Чи може військовослужбовець після звільнення у запас актом прийому-передачі чи якось по-іншому передати це авто іншому військовослужбовцю, який продовжує нести службу без передачі на баланс військової частини?

    Передати на баланс частини точно не зможе! Оскільки це авто не розмитнене і не оформлено на військово службовця належним чином через сервісний центр МВС. Той факт, що авто нібито завезене, як гуманітарна допомога, не підтверджен кінцевим документомЮ яки би свідчив, що авто потрапило до ЗСУ.

    Хоча питання завезення ТЗ як гуманітарної допомоги в законодавстві України не врегульоване, орядок обліку автомобіля, отриманого у вигляді гуманітарної допомог такий, в цілому є такий:

    Правові засади отримання

    Правові, організаційні та соціальні засади отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги визначено Законом № 1192

    Гуманітарною допомогою вважається цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг. Така допомога надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном.

    Надання гуманітарної допомоги може бути зумовлено соціальною, матеріальною незабезпеченістю її отримувачів, їх важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану. Зокрема, йдеться про наслідки стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення. Також гуманітарна допомога може надаватися для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

    Слід розуміти, що гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону № 1192.

    Далі окреслимо коло учасників процесу надання-отримання гуманітарної допомоги та визначимо місце і роль ОМС у ньому.

    Зокрема, донорами (іноземні, вітчизняні) є юридичні та фізичні особи в Україні або за її межами, які добровільно надають гуманітарну допомогу отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за її межами.

    У свою чергу, отримувачами гуманітарної допомоги можуть бути юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабміном в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги (у т. ч. й підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними держустанови та ОМС).

    При цьому набувачами гуманітарної допомоги є фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається.

    Важливо! Особа отримувача та набувача допомоги може збігатися. З огляду на вищезазначене, ОМС можуть бути як отримувачами гуманітарної допомоги, так її набувачами. Тобто ОМС можуть отримувати допомогу від донорів з метою її подальшої розподілу і передачі безпосереднім її набувачам. Водночас ОМС цілком можуть виступати і в ролі «кінцевих споживачів» отриманої гуманітарної допомоги.

    У звичайних умовах не всі товари, роботи, послуги можуть визнаватися гуманітарною допомогою. Так, визнання товарів (робіт, послуг) гуманітарною допомогою здійснюється спеціально уповноваженими держорганами з питань гуманітарної допомоги у кожному конкретному випадку з урахуванням особливостей, визначених ст. 6 Закону № 1192.

    Щодо автомобілів, то до товарів, які визнають гуманітарною допомогою належать автомобілі швидкої медичної допомоги, легкові автомобілі спецпризначення для МВС і органів Нацполіції. До числа дозволених товарів гуманітарної допомоги належать і транспортні засоби, передані з метою забезпечення національної безпеки, оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

    Окрім того, гуманітарною допомого визнаються і транспортні засоби спеціального та спеціалізованого призначення (крім таксі, автомобілів інкасації) для підприємств, установ та організацій, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважених ними держустанов та ОМС для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад. Пряму вказівку на це містить абз. 6 ч. 2 ст. 6 Закону № 1192.

    Однак, в умовах воєнного стану згідно з абз. 3 п. 1 Постанови КМУ від 01.03.2022 р. № 147 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану»[2] визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги та не потребують застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (розмитнення). Виключенням з цього правила є товари подвійного використання (їх ввезення та розмитнення відбувається відповідно до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.01. 2004 р. № 86) та товарів військового призначення (тут застосовується Порядок здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 № 1807). Тому, якщо автомобіль, який ви хочете поставити не внесений до переліку товарів подвійного чи військового призначення, в умовах воєнного стану він може бути отриманий та оприбуткований як гуманітарна допомога.

    Фактично існує три варіанти отримання гуманітарної допомоги (у т. ч. у вигляді автомобіля) ОМС, зокрема:

    • варіант 1 – ОМС як отримувач допомоги здійснює її передачу набувачу (набувачам) без попереднього розподілу. Визначення конкретних отримувачів та розподіл (за потреби) гуманітарної допомоги між ними здійснює донор. ОМС-отримувач виконує роль лише посередника;
    • варіант 2 – ОМС як отримувач допомоги здійснює її розподіл та передачу набувачам. Донор визначає лише мету та загальний напрямок використання гуманітарної допомоги, категорію її набувачів (наприклад, підрозділи територіальної оборони, заклади охорони здоров’я тощо);
    • варіант 3 – ОМС як набувач допомоги отримує її та безпосередньо використовує у своїй діяльності для досягнення цілей, визначених донором.

    Залежно від того, який саме із перелічених вище варіантів буде реалізовано на практиці, слід застосовувати той чи інший підхід до оформлення та обліку операцій з отримання гуманітарної допомоги.

    2. Якщо таке оформлення не законне, то хто винен і як правильно вирішити питання?

    Є єдиний шляж законного вирішення цього питання - розмитнення та оформлення на конкретну фізичну осогбу.

    Відповідне роз'яснення з цього приводу дає Мінюст:

    Які умови розмитнення авто діють у 2023 році

    • Власник авто мусить мати документ, що підтверджує його право власності на авто. Це може бути договір купівлі-продажу, довіреність, також обов’язково треба надати техпаспорт;
    • процедура розмитнення передбачає подання попередньої митної декларації (ЕЕ) до митниці, де здійснюватиметься митне оформлення авто. Декларацію можна оформити самостійно в онлайн-кабінеті митної служби;
    • авто мусить мати дійсний технічний огляд, який затверджує, що авто відповідає стандартам безпеки та екології. Технічний огляд можна пройти в будь-якому сертифікованому технічному центрі;
    • під час розмитнення авто мають бути сплачені митні платежі та інші збори — акциз і ПДВ;
    • зокрема, потрібно внести заставу в розмірі повної вартості розмитнення на рахунок митниці. Якщо розмір авансу виявиться більшим, ніж фактична вартість оформлення автівки, різницю повернуть;
    • варто враховувати, що після перетину кордону та доправлення авто до зони митного контролю, можливо, доведеться збільшити розмір застави через коливання валютного курсу;
    • після процедури розмитнення автівка підлягає реєстрації в Україні. Для цього потрібно мати документи, які підтверджують технічні характеристики та ідентифікаційні дані авто. Це можуть бути документи, що видавалися під час попередньої реєстрації автівки в іншій країні, або документи, які надає виробник авто.

    Як розрахувати, скільки коштуватиме розмитнення авто

    В Україні є порядок сплати акцизного податку в разі ввезення авто з-за кордону. Акцизний податок обчислюється залежно від типу палива, яке використовує авто, його віку та об'єму двигуна.

    Розрахувати вартість розмитнення станом на 2023 рік можна на офіційному сайті Міністерства економіки України, вказавши необхідні параметри транспортного засобу.

    Хто має право на пільги під час розмитнення авто

    Зараз українське законодавство не передбачає пільги на розмитнення авто. Виняток лише один: ввезення авто в Україну для потреб військових. Для цього треба надати звернення від військової частини.

    3. Чи не доведеться військовослужбовцю після нашої перемоги платити за розмитнення цього авто?

    Наперед важко відповісти на таке питання. Можливо і не прийдеться. Може, наприклад, бути оголошена яась митна амністія, або щось подібне. Може й варто почекати кінця війни.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Руслан Клієнт 11 місяців тому
    Той факт, що авто нібито завезене, як гуманітарна допомога, не підтверджен кінцевим документомЮ яки би свідчив, що авто потрапило до ЗСУ.

    Тобто автомобіль цей і не гуманітарна допомога і не авто, яке потребує розмитнення?

    варіант 1 – ОМС як отримувач допомоги здійснює її передачу набувачу (набувачам) без попереднього розподілу. Визначення конкретних отримувачів та розподіл (за потреби) гуманітарної допомоги між ними здійснює донор. ОМС-отримувач виконує роль лише посередника;

    Цей варіант підходить, питання лише чи захоче якийсь фонд цим займатись.

    Є єдиний шляж законного вирішення цього питання - розмитнення та оформлення на конкретну фізичну осогбу.

    Як в такому випадку бути з митною декларацією, в якій авто оформлене як гуманітарна допомога? І я так розумію, що можна вирішити питання з цією декларацією, то почати процес розмитнення можна буде вже після війни, вірно?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо це візьме на себе фонд, то він і повинен залагодити проблему з розмитненням.

      • Руслан Клієнт 11 місяців тому

        А якщо ні, то що тоді з ним робити?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Можливо, тоді треба залишити все, як є та чекати кінця війни. Або "здаватись" митника по повній програмі. Чого я б особисто не радив. Знаючи, як працює система, точно можу сказати, що нянкати Ваше авто там точно ніхто не буде.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Зв'яжусь з Вами по телефону чи по месенджеру. Може маючи більше подробиць, пораджу щось більш конкретно.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Перше, що потрібно розуміти: автомобілі, які передають військовим частинам, при перетині кордону вважають гуманітарною допомогою. А отже застосовують спрощену процедуру оформлення та звільняють від сплати будь-яких платежів.

    Підставою для цього може бути лист від громадської або благодійної організації, адресований керівникам Обласної військової адміністрації та Державної митної служби в області, через яку ввозитимуть авто. До організації, своєю чергою, повинна звернутися військова частина з офіційним листом-запитом про потребу в транспортному засобі. І лише після цього починають відбуватися всі процеси, пов’язані з купівлею, доставкою та передачею авто.

    Як купити авто для ЗСУ за кордоном

    Першим етапом після пошуку необхідного авто, буде його купівля та оплата. Цей процес нічим не відрізняється від купівлі звичайного автомобіля для особистого користування. На практиці варіанти можуть бути різні, в нашому випадку йдеться про купівлю від імені української організації — громадської або благодійного фонду. Це дає змогу отримати рахунок-фактуру, купити валюту та переказати кошти банківським переказом продавцю.

    Оплативши авто, ви отримуєте від продавця договір купівлі-продажу або рахунок, а також реєстраційні документи на авто.

    У разі, якщо іноземна благодійна організація чи фонд вирішить подарувати транспортний засіб як гуманітарну допомогу, замість рахунку на авто видають лист про безоплатну передачу автомобіля громадській організації в Україні чи безпосередньо військовій частині.

    У випадку, якщо плануєте доставляти машину своїм ходом, необхідно потурбуватися про наявність тимчасових номерних знаків та страхування. Якщо ж автомобіль перевозитиме автовоз, цього робити не потрібно.

    Також для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер. Підготувати її може, серед інших, польський митний брокер. Для цього йому потрібно надати дані про гуманітарний вантаж, в нашому випадку — автомобіль, що прямує до України.

    Як перевезти через кордон та розмитнити

    Машина, яка оформлена як гуманітарна допомога, повинна перетинати кордон по виділеній смузі, оминаючи чергу із комерційних вантажів. Проте часто це залежить від інфраструктури пунктів пропуску на стороні Євросоюзу та практики, яка склалася на них.

    В будь-якому разі, шанси не «зависнути» у черзі на кордоні будуть лише в тих, хто оформить правильний пакет документів. У разі, якщо транспортний засіб експортуватиметься не як гуманітарна допомога, а як авто особистого користування, марно надіятися на позачерговий перетин кордону.

    Після оформлення експорту на європейській стороні контрольно-пропускного пункту потрібно задекларувати автомобіль в Україні. Це відбувається по спрощеній процедурі безпосередньо на контрольно-пропускному пункті, хоч і потребує нескладних попередніх формальностей.

    Водію, який перетинатиме кордон на автомобілі чи перевозитиме його, необхідно заповнити декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги.

    Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП. Також необхідно надати усі документи (листи та звернення), щоб підтвердити мету ввезення та ідентифікувати отримувача гуманітарної допомоги (автомобіля).

    Копію спрощеної митної декларації слід надіслати в банк, який здійснював переказ коштів за кордон, для підтвердження ввезення оплаченого товару. В іншому випадку можуть бути проблеми під час державного фінансового контролю діяльності підприємства чи організації.

    Як отримати номерні знаки на авто для ЗСУ

    Після перетину кордону автомобіль має отримати українські номерні знаки. Для автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, передбачена процедура тимчасової реєстрації. У разі, якщо авто ввезене громадською організацією чи благодійним фондом, саме вони повинні звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Чинне законодавство дає можливість зареєструвати такий автомобіль лише тимчасово. Можливо, після закінчення воєнного стану, законотворці розроблять процедуру «легалізації» таких машин в Україні на постійній основі.

    Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, необхідні:

    • оригінал митної декларації, оформленої під час ввезення авто на КПП;
    • звернення від громадської організації про потребу в тимчасовій реєстрації транспортного засобу;
    • іноземне свідоцтво про реєстрацію;
    • договір купівлі-продажу (або рахунок, дарча тощо);
    • документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    Якщо громадська організація чи благодійний фонд реєструють на себе автомобіль вперше, в Сервісному центрі додатково попросять надати статутні документи, а також відомості про керівництво.

    При передачі транспортного засобу слід обов’язково скласти Акт прийняття-передання між громадською організацією та військовою частиною. Цей документ разом із тимчасовим свідоцтвом про реєстрацію буде підставою для користування автомобілем військовою частиною, а також підтвердженням того, що гуманітарна допомога використовується за призначенням.

    У разі, якщо отримувачем гуманітарної допомоги (автомобіля) є безпосередньо військова частина, його відомчою реєстрацією буде займатися вже вона.

    Якщо не передати ЗСУ діють правила розмитнення: Штрафи і т.д.

    Так, з 1 липня повернулись податки саме при розмитненні, і неважливо, коли саме машина перетнула кордон. Тобто навіть якщо авто проїхало український кордон кілька днів тому, але не отримало митну декларацію МД1 на місцевій митниці, воно вважається нерозмитненим.

    Якщо ваше авто ввезене в Україну, але не встигло розмитнитись, а у вас немає грошей чи бажання його розмитнювати «по повній», існує кілька варіантів його позбутися:

    Оформити реекспорт та вивезти на територію Євросоюзу. Є можливість продати його, наприклад, у Польщі чи Чехії, звідки машина перетнула кордон. Якщо машина коштує недорого, можна її там здати на розбирання.

    Залишити на митному складі. Там машину можна залишити назавжди або до тих пір, поки не назбираєте гроші на розмитнення (можливо, законодавство невдовзі ще зміниться і розмитнення буде більш вигідним). Зберігання на складі платне.

    Передати на потреби армії. Для цього потрібно надати митниці лист від одного з підрозділів ЗСУ.

    Визначитись, що саме будете робити з ввезеним, але нерозмитненим автомобілем, треба протягом 10 днів з моменту перетину кордону. Адже згідно ст. 470 Митного Кодексу, при перевищенні цього терміну на власника авто накладається штраф 8500 грн, а якщо термін більше ніж 20 днів – аж 85 000 грн. Якщо ж таке авто не потрапило на митницю більш ніж за місяць – машину конфіскують або накладуть штраф у 170 000 грн.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Чи може військовослужбовець після звільнення у запас актом прийому-передачі чи якось по-іншому передати це авто іншому військовослужбовцю, який продовжує нести службу без передачі на баланс військової частини?

    Не може. Крім того Ви використовуєте авто не за цільовим призначенням, адже згідно Закону отримувачем гуманітарної допомоги може бути юридична особа. А Ви як фізособа можете бути набувачем (кінцевим користувачем).

    Авто потрібно ставити на баланс військової частини.

    Згідно митної декларації авто оформлене як гуманітарна допомога.

    Згідно ст.1 ЗУ «Про гуманітарну допомогу»

    отримувачі гуманітарної допомоги - такі юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги:

    а) підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними державні установи та органи місцевого самоврядування;

    б) благодійні організації, створені у порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації";

    в) громадські організації осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їх статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;

    г) релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації";

    ґ) реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на здійснення реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності;

    набувачі гуманітарної допомоги - фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається.

    Тобто, у митній декларації отримувачем значиться військова частина. Тому авто потрібно ставити на баланс в\ч, а вона надає військовослужбовцю можливість користуватися авто (тобто він стає набувачем гуманітарної допомоги).

    2. Якщо таке оформлення не законне, то хто винен і як правильно вирішити питання?

    Правильним буде постановка авто на баланс військової частини або повне розмитнення авто. Винен той, хто використовує авто не за цільовим призначенням.

    Згідно ст.11 «Про гуманітарну допомогу»

    Спеціально уповноважені державні органи з питань гуманітарної допомоги ведуть облік, статистичну звітність гуманітарної допомоги.

    Бухгалтерський облік гуманітарної допомоги та відповідна звітність здійснюються отримувачами гуманітарної допомоги та набувачами гуманітарної допомоги (юридичними особами) у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. У разі відсутності обліку щодо отримання та цільового використання гуманітарної допомоги вона вважається використаною не за цільовим призначенням.

    Отримувач гуманітарної допомоги і набувач гуманітарної допомоги (юридична особа) щомісячно в установленому порядку подають до відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги звіти про наявність та розподіл гуманітарної допомоги до повного використання всього обсягу отриманої гуманітарної допомоги.

    На даний момент згідно ст. 201-2 ККУ передбачена кримінальна відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

    Тобто, якщо Ви не отримали прибуток від використання авто, то відповідальності не буде. Але, Ви не зможете продати авто або іншим чином розпорядитися, а також до Вас можуть виникнути питання з боку митних органів.

    3. Чи не доведеться військовослужбовцю після нашої перемоги платити за розмитнення цього авто?

    Якщо авто не буде числитися на балансі військової частини, авто доведеться повністю розмитнювати.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Руслан Клієнт 11 місяців тому

      Вітаю!

      Донор, судячи з договору купівлі-продажу, я. Донор визначає як хоче, щоб було використано гуманітарну допомогу, отримувач - виконує або приймає рішення як краще розпорядитись, якщо такого розпорядження немає. Вірно?

      Цільове призначення - протистояння агресії РФ, а не надійти Отримувачу, чи не так?

      Ви посилаєтесь лише на те, що написано в декларації третьою особою, яка пригнала автомобіль, ігноруючи решту фактів. Тут немає помилки?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо отримувач не юридична особа, згідно ЗУ «Про гуманітарну допомогу», то декларувати авто як гуманітарну допомогу Ви не мали права. Якби Ви при митному контролі в митній декларації, передали авто на баланс благодійного фонду, то при домовленості з ним, актом прийому-передачі Вас би назначали набувачем (кінцевим користувачем). На даний момент Ви задекларували авто як гумдопомогу, яка повинна бути отримана військовою частиною. Але перед цим в/ч повинна зареєструватися в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної та поставити авто на облік. Вас за домовленістю з в/ч можуть назначити набувачем (кінцевим користувачем

        • Руслан Клієнт 11 місяців тому

          Яким документом в/ч призначає набувача?

          Як я, як донор, можу документально оформити розпорядження про передачу авто конкретному набувачу?

          • Дерій Владислав Олегович
            16.7%

            Ви як донор обираєте лише отримувача. Спеціальних вимог до документування таких передач між отримувачем та набувачем фізичною особою законодавство не містить. Однак, зазвичай таким документом є акт приймання-передачі гуманітарної допомоги між отримувачем та набувачем.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Для того, щоб автомобіль оформили як гуманітарну допомогу, його отримувачем повинен бути лише благодійний фонд, громадська організація, військова частина, пожежна частина, медичний заклад тощо.

    Якщо отримувачем буде фізична особа або приватне підприємство чи ТОВ, доведеться сплачувати усі митні платежі, що у більшості випадків просто не має жодного економічного сенсу.

    Якщо машину оформили на громадську організацію чи благодійний фонд, то саме вони вирішують, що робити з нею далі, відповідно до свого статуту. Наприклад, можна передати будь-якій військовій частині, котра звернулася з проханням про допомогу, чи навіть конкретній особі (бійцю), яка потребує автомобіля для виконання військових завдань.

    Якщо ж транспортний засіб був ввезений безпосередньо на військову частину, то й передати його потрібно виключно їй. Саме там візьмуть це авто на військовий облік та проведуть відомчу реєстрацію.

    ІНШОГО ШЛЯХУ ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА НЕМАЄ.

    Руслан Клієнт 11 місяців тому

    Фактично існує три варіанти отримання гуманітарної допомоги (у т. ч. у вигляді автомобіля) ОМС, зокрема:

    • варіант 1 – ОМС як отримувач допомоги здійснює її передачу набувачу (набувачам) без попереднього розподілу. Визначення конкретних отримувачів та розподіл (за потреби) гуманітарної допомоги між ними здійснює донор. ОМС-отримувач виконує роль лише посередника;
    • варіант 2 – ОМС як отримувач допомоги здійснює її розподіл та передачу набувачам. Донор визначає лише мету та загальний напрямок використання гуманітарної допомоги, категорію її набувачів (наприклад, підрозділи територіальної оборони, заклади охорони здоров’я тощо);
    • варіант 3 – ОМС як набувач допомоги отримує її та безпосередньо використовує у своїй діяльності для досягнення цілей, визначених донором

    Я про варіант 1. Виходить, що донор - я.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо це питання мені, то Ви не донор, Ви як раз набувач гуманітарної допомоги. А донор - це той хто купив для Вас авто. Тут тільки не вистачає посередника.

      • Руслан Клієнт 11 місяців тому

        Але ж по договору купівлі-продажу це я купив цей автомобіль. А пригнав його посередник, який зазначений в митній декларації.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Якщо Ви купили авто і залишили фактично його у себе, при тому не розмитнили і не передали частині, то Ви в такому випадку просто покупець авто. Хіба Ви хотіли би залишитись в такому статусі?

    • Дерій Владислав Олегович

      В Вашій митній декларації є графа «Отримувач», а не набувач. Тому розмитнюючи авто як гуманітарну допомогу вказувався саме отримувач. Якщо Ви купили авто по договору купівлі-продажу та не бажаєте його нікому передавати - Вам потрібно його розмитнити.

    Руслан Клієнт 11 місяців тому

    Я хочу передати авто військовослужбовцю, який несе службу. Тобто, на скільки я зрозумів, для правильного оформлення, я, як донор, можу передати авто в/ч, але при цьому можу вимагати, щоб ця в/ч передала авто конкретному військовослужбовцю цієї в/ч. Якщо все так, то якими документами це оформити?

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Якщо автомобіль ввезли на громадську організацію чи благодійний фонд, потрібно потурбуватися про два основні документи:

    • лист-прохання до організації про передачу такого транспортного засобу;
    • акт прийому-передачі автомобіля.
    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Якщо машину оформили на громадську організацію чи благодійний фонд, то саме вони вирішують, що робити з нею далі, відповідно до свого статуту. Наприклад, можна передати будь-якій військовій частині, котра звернулася з проханням про допомогу, чи навіть конкретній особі (бійцю), яка потребує автомобіля для виконання військових завдань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України