Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 19 червня 2023, питання №86975 150₴

Осуждён за создание дтп и скрытие с места дтп

Виноватым себя не считаю.Есть ли смысл подавать на апелляцию.Пояснения были составлены инспектором ДПС и подписаны мной под психологическим давлением.Мои пояснения были проигнорированы.Свидетелей нет.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Андрію!

    Для повної і предметної відповіді на Ваше питання я повинен знати подробиці Вашої справи або, ще краще, ознайомитись з матеріалами, що вона їх містить. Попередньо ж хочу сказати, що апеляцію корисно подавати в усіх практично випадках, коли є така нагода, а, що ще важливіше, - впевненність у своїй невинуватості!

    Апеляційне провадження - стадія кримінального процесу, в якій за поданням прокурора або скаргою (апеляцією) інших учасників процесу суд переглядає кримінальну справу. Особливістю цієї стадії є те, що переглядаються рішення (вирок, постанова, ухвала), які ще не набрали законної сили. Забезпечення апеляційного оскарження рішень суду є конституційною засадою судочинства в Україні. Порядок апеляції в кримінально процесуальному провадження регулюється главою 6 КПК України.

    Перевірка справи в апеляційному порядку ґрунтується на нормах Конституції. Апеляційне провадження має свої особливості. Вирок суду вступає в законну силу після закінчення строку на апеляційне провадження, а якщо вирок оскаржено, то після розгляду справи апеляційним судом.

    В апеляційному порядку (ст. 392 КПК) можуть бути оскаржені судові рішення, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили, а саме:

    1. вироки, крім випадків, передбачених ст. 394 КПК;
    2. ухвали про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру;
    3. інші ухвали у випадках, передбачених КПК.

    Ст. 404 КПК передбачає можливість виходу за межі апеляції, якщо цим не погіршується становище обвинуваченого.

    Частина 3 ст. 404 КПК вказує на необхідність повторно дослідити обставини, встановлені судом першої інстанції, за умови, що вони досліджені судом першої інстанції не повністю або з порушеннями, та може дослідити докази, які не досліджувались судом першої інстанції, якщо про дослідження таких доказів учасники судового провадження заявляли клопотання під час розгляду справи у суді першої інстанції, або якщо вони стали відомі після ухвалення судового рішення, що оскаржується. Виходячи з вимог статей 367, 420 КПК, проведення судового розгляду для дослідження доказів, які не досліджувалися судом першої інстанції, має бути обов'язковим.

    Ст. 406 КПК передбачає можливість проведення письмового апеляційного провадження, якщо учасники заявили клопотання про здійснення провадження у їх відсутності. Однак якщо суд дійде висновку про потребу проведення апеляційного розгляду, він призначає такий розгляд. У разі проведення письмового апеляційного провадження копія судового рішення надсилається учасникам судового провадження протягом трьох днів.

    Перегляд справи здійснюється в межах апеляційної скарги. Апеляційна скарга є основним документом, який визначає програму для суду щодо перевірки справи. Частина 2 ст. 404 КПК передбачає, що суд вправі вийти за межі апеляційних вимог, якщо цим не погіршується становище обвинуваченого.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти, а за потреби допомогти практично.

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Кримінальна відповідальність за ст.286 КК України наступає за наявності сукупності наступних обставин:

    а) діяння у виді порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту;

    б) настання наслідків у виді середньої тяжкості тілесних ушкоджень (частина 1), тяжких тілесних ушкоджень або смерті потерпілого (частини 2 та 3);

    в) наявності причинного зв’язку між діянням та наслідками, що настали.

    Під час розслідування цієї категорії кримінальних правопорушень слідчий має встановити потерпілого, що здебільшого є досить проблемним.

    Правоохоронці не завжди поспішають визнавати особу потерпілою з моменту відкриття кримінального проваження.

    Слідчі визнають осіб, яким завдано такої шкоди, потерпілими лише після проведення судово-медичної експертизи на встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень, ряду інших експертиз, а також проведення інших слідчих дій.

    Для притягнення до кримінальної відповідальності за цей злочин необхідно чітко встановити, який саме пункт Правил дорожнього руху або експлуатації транспорту було порушено суб’єктом і що саме порушення ПДР призвело до негативних наслідків у вигляді тілесних ушкоджень або смерті.

    Місце та обстановка вчинення злочину не є визначальними ознаками складу злочину.

    Суб’єктом злочину є особа, яка керує транспортним засобом, незалежно від того, чи має вона на це право, якій до моменту вчинення злочину виповнилося 16 років.

    В цілому злочин, передбачений у ст. 286 КК України, визнається необережним. По відношенню до діяння у виді порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту особа може ставитися умисно або необережно, по відношенню до наслідків у виді заподіяння шкоди життю або здоров’ю потерпілого — тільки з необережністю.

    Мінімальним видом і розміром покарання за ч.1 ст.286 КК України при заподіянні середньої тяжкості тілесних ушкоджень є штраф від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (від 51 000 грн до 85 000,00 грн.).

    В той же час за ч.1 ст.286 КК України суд може призначити і обмеження волі на строк до трьох років, виправні роботи або арешт. При цьому, частіше за все суд звільняє засудженого від відбування покарання з випробуванням – встановленням іспитового строку від одного до трьох років (ст.75 КК України). Також закон передбачає інші підстави для звільнення від кримінальної відповідальності.

    За ч.2 ст.286 КК України суд може призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. При цьому, аналогічно суд може звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням – встановленням іспитового строку від одного до трьох років (ст.75 КК України). Не рідкість звільнення від відбування покарання за амністією.

    Необхідно зазначити, що при призначенні покарання істотне значення має думка потерпілого щодо виду і розміру покарання, який необхідно призначити винуватцю ДТП.

    Як правило, разом із кримінальним процесом, також розглядається позов потерпілого про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП.

    Державного адвоката можна залучити тут 0800 213 103 , або за домовленістю звернутись до приватного захисники.

    ---

    В РАМКАХ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ, ТРЕБА ПРОВЕСТИ СУДОВО-АВТОТЕХНІЧНУ ЕКСПЕРТИЗУ, ЯКА ПОВИННА ВСТАНОВИТИ, ЧИ СПРАВНИЙ БУВ АВТОМОБІЛЬ, ЧИ МАВ ВІН ТЕХНІЧНУ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ДТП.

    ЯКЩО БУДЕ ДОВЕДЕНО ЙОГО ПРИЧЕТНІСТЬ ДО СКОЄННЯ ЗЛОЧИНУ, ВИНУ, ТО ЙОГО МОЖУТЬ ПРИТЯГНУТИ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ:

    без наявності відеозапису події , свідків , експертного дослідження авто , схем дтп - оскарження є не ефективним, але можете спробувати , ваше право на оскарження є

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю, для відповіді на ваше питання треба ознайомитися з матеріалами справи. У будь якому випадку раджу подавати апеляцію.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Андрій!

    ЦЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ФАКТИЧНИХ ОБСТАВИН СПРАВИ, НАЯВНИХ В НІЙ ДОКАЗІВ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ АПЕЛЯЦІЙНУ СКАРГУ, ПРОТЯГОМ 10-ТИ ДНІВ (ЯКЩО МОВА ЙДЕ ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ СПРАВУ).

    Відповідно до вимог ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна людина має право на справедливий і безсторонній розгляд її справи судом, упродовж розумного строку.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    Відповідно до вимог ч.ч.1, 2, 3, 4 ст.7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі-КУпАП), ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом. Додержання вимог закону при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення забезпечується систематичним контролем з боку вищестоящих органів і посадових осіб, правом оскарження, іншими встановленими законом способами.

    Згідно до вимог ст.245 КУпАП: «Завдання провадження в справах про адміністративні правопорушення. Завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності». Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.247 КУпАП - «Обставини, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення. Провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин: 1) відсутність події і складу адміністративного правопорушення;…».

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Аби оцінити реальні перспективи подання апеляції, треба знайомитись із матеріалами справи та рішенням суду першої інстанції. При потребі звертайтесь, чим зможу допоможу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України