Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 19 червня 2023, питання №86983 150₴

Можно ли оформить дарственную или куплю-продажу на дом без кадастрового номера?

В каком из 2 случаев оформление кадастрового номера не обязательно.Если обязательно в любом случае,то можно ли его сделать в процессе дарения или покупки покупающим либо принимающим дарственную лицом,без участия первого лица-продавца,дарящего?Спасибо.

Відповіді юристів (7)

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 11 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Доброго дня. вам треба присвоїти спочатку кадастровий номер, томущо вам буде відмовлено нотаріусом у вчинені такого правочину.

    відмова нотаріуса у посвідченні договору дарування будинку по причині відсутності кадастрового номеру земельної ділянки зумовлена статтею 377 Цивільного кодексу України та статтею 120 Земельного кодексу України..

    ЯКЩО Є ПИТАННЯ НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ.

    Степанов Михайло Леонідович
    100%
    Степанов Михайло Леонідович 11 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю, Продажа дома часто является довольно сложным процессом, особенно если у недвижимости нет кадастрового номера. Риелторы пытаются решить данный вопрос самостоятельно, но в случае, если вы хотите обойтись без переплат за посредника, вам может потребоваться помощь квалифицированного эксперта. Как правило, кадастровый номер отсутствует в домовладениях, которые располагают государственным актом, датированным до 2002 года.

    В Гражданском кодексе Украины прописано, что договор купли-продажи можно заключить только при наличии зарегистрированного размера земельного участка и присвоенного ему соответствующими органами кадастрового номера. Чаще всего в пригородах и небольших поселках владельцы домов не переживают по поводу его отсутствия, пользуясь только государственным актом. Согласно законодательству, стороны могут заключить договор любого типа только в случае исполнения всех его условий. Они же также прописаны в Законе, ввиду чего продажа дома без кадастрового номера, фактически, считается невозможной.

    Особенности продажи дома без кадастрового номера

    В практике присутствуют случаи, когда нотариусы все же решаются провести сделки подобного типа, но в данном случае обе стороны и сам специалист берут на себя ответственность за то, что он может считаться недействительным. Продать дом без кадастрового номера все же возможно, но только если клиент будет приобретать только часть домовладения. Простыми словами, вы сможете передать право собственности на отдельные части территории или постройки, а не на все домовладение. Оптимальным решением в данном случае будет следование законодательству и регистрация в кадастре вашей собственности.

    Законодательство Украины имеет свойство постоянно меняться и дополняться, из-за чего домовладельцам или желающим приобрести недвижимость лучше быть готовыми к различного рода проблемам. Во избежание их возникновения кадастровый номер на собственность лучше все таки получит. Гражданский Кодекс гласит, что не соблюдение одного или нескольких условий договора может повлечь за собой отмену его действия или даже отказ получения права собственности. В данном случае процедуру оформления сделки придется проходить повторно, что чревато дополнительными расходами. Обратившись к нам, вы получите профессиональные консультации, которые позволят не попадать в подобные ситуации. Наши специалисты имеют многолетний опыт работы с земельными вопросами, ввиду чего мы без труда поможем заключить правильные договора и подобрать документы согласно действующим нормам законодательства Украины. Следуя требованиям, вы обезопасите себя от проблем в дальнейшем, не переживая по поводу того, что сделка купли-продажи будет отменена или расторгнута. Земельные вопросы требуют точности, учитывая стоимость недвижимости и даже оформления документов на нее. Мы готовы помочь вам сделать все по букве Закона!

    Нужна помощь, нажимайте кнопку обратиться.

    • Ольга Клієнт 10 місяців тому

      Спасибо огромное за более развёрнутое пояснение,владелец -моя тётя,хочет мне передать свою часть 3/8+1/4,я так поняла в таком случае можно обойтись без кадастрового номера.Вы лучший! :) Можно уточнить номер закона,на что опираться,спасибо?!

      • Степанов Михайло Леонідович
        Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

        Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

        ознайомтесь за посиланнями. у сайта якісь проблеми не надає написати об'ємну відповідь.

        https://yur-gazeta.com/publications/practice/zemel...

        https://minjust.gov.ua/m/chi-moje-notarius-posvidc...

        Клієнт самостійно сплачує консультацію через галочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    В каком из 2 случаев оформление кадастрового номера не обязательно.

    Без кадастрового номеру на землю нотаріус не оформити ані купівлю-продаж нерухомості, ані дарчую на неї. Про це говорить стаття 377 ЦКУ:

    Перехід права на земельну ділянку у разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній.

    "Істотною умовою договору, який передбачає перехід права власності на об’єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, який розміщений на земельній ділянці і перебуває у власності відчужувача, є умова щодо одночасного переходу права власності на таку земельну ділянку (частку у праві спільної власності на неї) від відчужувача (попереднього власника) відповідного об’єкта до набувача такого об’єкта".

    Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення

    Отже, перед укладанням договору купівлі-продажу будинку необхідно пересвідчитись, що на земельну ділянку, яка стане об’єктом купівлі-продажу, існують правовстановлюючі документи. Це можуть бути:

    державний акт на право власності на земельну ділянку;

    свідоцтво про право власності;

    свідоцтво про право на спадщину;

    судове рішення, що набрало законної сили, щодо набуття/зміни права власності на земельну ділянку;

    витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

    договір купівлі-продажу;

    договір дарування;

    інші цивільно-правові угоди щодо відчуження земельної ділянки.

    З’ясувати чи наявний у земельної ділянки кадастровий номер, адже відповідно до ч. 1 ст. 79-1 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту їй присвоєння кадастрового номеру. Тому, якщо у земельної ділянки немає кадастрового номера, то продавцеві необхідно подбати про його присвоєння, інакше нотаріус відмовить в посвідченні договору купівлі-продажу. Також слід перевірити чи внесена земельна ділянка до Державного земельного кадастру. Тут слід скористатись Публічною кадастровою картою. Пошук земельної ділянки можна робити за кадастровим номером або за місцезнаходженням земельної ділянки. Кадастровий номер земельної ділянки можна знайти, серед іншого на обороті державного акту про право власності на земельну ділянку, над планом земельної ділянки. Це стосується державних актів, які видавались з 2002 по 2012 рік (так звані державні акти синього та зеленого кольорів). Проте, якщо Ваш державний акт виданий у період з 1992 по 2001 роки та не містить кадастрового номеру, то в такому випадку необхідно буде провести роботу з присвоєння кадастрового номеру. Для цього має бути виконана кадастрова зйомка та розроблена технічна документація щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

    Если обязательно в любом случае,то можно ли его сделать в процессе дарения или покупки покупающим либо принимающим дарственную лицом,без участия первого лица-продавца,дарящего?

    Кадастровий номер треба отримати в буль якому випадку до початку вчинення нотаріальних дій, якого б договору вони не стосувались!

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте право вчинити такий правочин без присутності особи яка 'власником майна за нотаріально завіреною довіреності, але для цього вам потрібно спочатку отримати кадастроий номер, як зазначають колеги.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Фактично земля під будинком не оформлена , придбати буде складно.

    Якщо нотаріус зможе може оформити ,але без кадастрового номера буде складно дійти розуміння.

    Купити ,можна тоді коли частка буде виділена документи оформлені , кадастровий номер присвоєний. Про це говорить стаття 377 ЦКУ:

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України