Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 21 червня 2023, питання №87068

Как, где и когда ребенку вступить в наследство после смерти отца?

Здравствуйте, у меня двое детей, я в разводе. Скоропостижно умер отец детей. Старшая дочь прописана на приватизированной части квартиры отца.
Как, когда, где и что нужно для того чтобы ребенок вступил в наследство?
Мы находимся в Польше из за войны.
На украинском номера телефона есть Вайбер
Спасибо

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо дитина прописана вона автоматично вступає в спадщину, також рекомендую звернутись у консульство України, для подачі заяви про вступ у спадщину. На всяк випадок.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Має значення вік дітей.

    Малолітня, неповнолітня особа вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини (ч. 4 ст. 1268 ЦКУ).Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун. Що ж стосується осіб, які досягли 14 років то вони мають право подати заяву про прийняття спадщини самостійно та без згоди своїх батьків або піклувальника (ч.3-4 ст. 1269 ЦКУ).

    Якщо спадкоємцями є малолітні, неповнолітні про видачу свідоцтва виконавцю заповіту нотаріус повідомляє відповідні органи опіки та піклування.

    Таким чином, обидві дитини є такими, що прийняли спадщину.

    Щось робити окремо не обов'язково, але все ж таки я радив би звернутись за відкриттям спадкової справи.

    Це можливо зробити декільками способами:

    1. Ви можете звернутись до місцевого нотаріуса за посвідченням довіреності на уповноважену особу в Україні для оформлення права на спадкування і вже ця особа від Вашого імені і в інтересах дітей вчинить всі необхідні дії.

    2. Ви можете звернутись до місцевого нотаріуса, посвідчити заяву про вступ до спадщини і направити цю заяву нотаріусу за місцем смерті батька дітей або знаходження спадкового майна.

    3. Звернутись до дипломатичної установи України з заявою про прийняття спадщини.

    Визначитись з конкретним засобом дій можливо при отримання від Вас додаткової інформації.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ніна!

    Вам треба звернутись до українського консульства і подати заяву про отримання спадщини. Для того Вам знадобиться свідоцтво про смерть батька дитини.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України