Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 червня 2023, питання №87098 150₴

Мобілізація жінок медичної та фармацевтичної спеціальності

Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка, чи є обов'язковою мобілізація жінок медичної та фармацевтичної спеціальності, котрі вже знаходяться на військовому обліку, та чи є можливість в такому випадку покидати країну?
Заздалегідь дякую за відповідь!

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Наразі мова про примусову мобілізацію жінок не йде. За останніми новинами мобілізація жінок буде добровільною до 2026 року.

    Так само на даний момент відсутні будь-які перепони для виїзду за кордон жінок, у тому числі тих, які перебувають на військовому обліку. Тому можете сміливо їхати.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    26.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНА, ТОМУ ВАС МОЖУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ НЕ РОЗПОДІЛЯЄ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ НА ЧОЛОВІКІВ ТА ЖІНОК.

    ВИ МОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН, ТОМУ ЩО ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ НЕ СТАВИТЬ ПЕРЕПОН ЖІНКАМ.

    АЛЕ ВАС МОЖУТЬ ПРИТЯГНУТИ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(від 510 до 850 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, мобілізувати жінку можуть лише за її згоди. Обмеження перетину кордону стосуються лише чоловіків. Тому у вашому випадку не має ні яких проблем з перетином кордону та мобілізацією.

    www.slovoidilo.ua/amp/2023/03/18/novyna/bezpeka/mi...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Іване!

    Мобілізація жінок не відбуватиметься принаймні до жовтня 2023 року.

    В тому числі, відсутні будь які заборони на виїзд жінок за кордон.

    Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради знаходиться на доопрацюванні проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Проте Міністерство оборони України, не чекаючи прийняття згаданого закону 6 вересня 2022 року, видало наказ № 259, яким перенесло вирішення всіх питань щодо обліку та мобілізації жінок на 1 жовтня 2023 року. Цим наказом внесені відповідні зміни в попередній наказ з цього приводу №313:

    "У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    Це відтермінування в повній мірі стосується жінок усіх медичних спеціальностей, включно:

    біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;

    фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза;

    оператори медичного обладнання, робітники, які обслуговують обладнання з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів у охороні здоров'я;

    професіонали в галузі наук про життя та медичні науки, а також медицини (крім медичних сестер);

    професіонали медико-профілактичної справи, науковці;

    допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер);

    професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;

    патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, спеціалісти в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали у галузі сестринської справи та акушерства;

    інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства);

    стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;

    медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, які асистують професіоналам, асистенти професіоналів-акушерів;

    професіонали у галузі лікувальної справи, стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, фармації, провізори.

    Будуть додаткові питання чи бажання отримати персональну консультацію, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото! Постараюсь на них відповісти.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Указ Президента України " Про загальну мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/65/2022#Text):

    " 1. Оголосити та провести загальну мобілізацію (далі - мобілізація)...

    5. Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов'язаних, резервістів ...".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-1...Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, ...

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, ...

    2-12. У разі введення на території України воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років ...

    2-13. У разі введення на території України воєнного стану пропуск через державний кордон громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, ...".

    ---

    Доброго дня, пане Іване! По-перше, має місце не обов'язкової, а загальної мобілізації, що не є одне теж саме. Не може військовозобов'язаний обов'язково бути мобілізований - він може бути мобілізований за необхідності та потреби воєнного стану. По-друге, наведені Правила перетинання кордону передбачають обмеження виїзду за межі України осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років - обмеження виїзду для осіб жіночої статі не передбачені і фактично службовцями ДПС не проводяться.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    6.09.22 Наказом МОУ № 259Міністерство оборони відтермінувало взяття жінок на військових облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний указ підписав глава відомства Олексій Резніков.

    Що вирішили

    Ганна Малярпідкреслила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає. ( строки перенесено на 2026 рік)

    "Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков", - написала Маляр.

    При цьому вона нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

    "Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання",

    ---

    Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №6482 "Про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних".

    Згідно з документом жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

    Громадяни України -жінки вільно перетинають кордон в обидві сторони.

    Заборон не існує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Іван!

    ТАК, НА ДАНИЙ ЧАС, ПРИЗОВ ЖІНОК МЕДИЧНОЇ (ФАРМАЦЕПТИЧНОЇ) СПЕЦІАЛЬНОСТІ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ДОБРОВІЛЬНО.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України