Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 22 червня 2023, питання №87114 250₴

арендуем жилье у граждан рф

Доброго дня!
С 2016 года арендуем жилье у граждан россии в Одессе. Договор аренды не очень официальный, скачали из интернета.. С февраля 2024 года за аренду не платим. Сами выехали за границу. Первое время не было возможности платить за комунальные услуги. Сейчас погошаем долги по немногу. Подскажите, что будет с этим имуществом дальше? Может ли государство его конфисковать? Там хранятся наши вещи, переодически заезжаем в Украину. Планируем вернуться после войны,, хотелось бы вернуться в эту квартиру.
Буду благодарна за ответ.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Олександро!

    Конфіскація приватного майна, що знаходиться на території України і належить на праві приватної власності громадян рф, наразі у загальному порядку не здійснюється.

    Верховна Рада схвалила закон про конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб Російської Федерації та Республіки Білорусь.

    Він запроваджує новий вид санкції – стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими така особа може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

    Йдеться про повне позбавлення майна, а не обмеження права розпоряджатися ним (як класичні санкції). Тому застосовуватися така сувора міра буде лише в період дії правового режиму воєнного стану і стосуватиметься тих осіб, щодо яких попередньо вже були застосовані санкції у вигляді блокування активів.

    Конфісковані активи будуть використані для посилення обороноздатності та відновлення України.

    Перевагою є можливість конфісковувати не лише те майно, яке перебуває на території України, а й поза її межами. Це істотно збільшить частку такого майна, хоча потребуватиме значної міжнародної співпраці.

    Коло суб’єктів, на яких дія закону може поширюватися, дуже широке. Національне агентство з питань запобігання корупції розшукало 11 141 фізичних осіб та 2 976 компаній, які причетні до війни.

    Забрати активи можна буде як у фізичних, так і юридичних осіб, при цьому, як росіян і білорусів, так і будь-кого іншого, хто формально або і не формально володіє іншими паспортами.

    Конфіскація стосуватиметься не усіх, а лише тих осіб, дії яких створили суттєву загрозу національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України, а також значною мірою сприяли таким діям.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю, Вам нічого хвилюватися. Квартиру не відберуть. Забирають тільки великі кошти та підприємства у олігархів чи людей які пов'язані з політикою РФ.. Що стосується майна простих громадян ні чого такого не застосовується.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександра!

    Конфіскувати таке майно безпідставно не можуть.

    У Законі України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" від 03 березня 2022 року № 2116-IX зазначено наступне:

    "резиденти: фізичні особи – громадяни Російської Федерації, а також особи, які не є громадянами Російської Федерації, але мають найбільш тісний зв'язок з Російською Федерацією, зокрема, мають місце проживання або займаються основною діяльністю; юридичні особи (їх філії, представництва), що здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України на території України: засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких прямо або опосередковано є Російська Федерація; та/або у яких Російська Федерація прямо або опосередковано має частку у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, інше членство (участь у будь-якій формі) у юридичній особі; чи у яких юридичні особи, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких прямо або опосередковано є Російська Федерація, мають частку у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, інше членство (участь у будь-якій формі) у юридичній особі.

    До резидентів, у розумінні цього Закону, за рішенням Ради національної безпеки і оборони України або суду, можуть прирівнюватися фізичні чи юридичні особи (незалежно від громадянства, місця проживання, місцезнаходження, здійснення основної діяльності тощо), які публічно заперечують чи підтримують здійснення збройної агресії Російської Федерації проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, та які не зупинили чи не припинили здійснення своєї економічної (зокрема господарської) діяльності на території Російської Федерації в період дії воєнного стану в Україні, введенного у зав’язку із здійсненням збройної агресії Російської Федерації проти України". У зв'язку з цим абзаци четвертий і п'ятий вважати відповідно абзацами десятим і одинадцятим; в абзаці десятому слова "на користь держави Україна на підставі" замінити словами "та/або в рахунок майбутньої репарації на користь держави Україна, яка зазнала агресії з боку Російської Федерації, на підставі";

    Так що, можете і надалі тримати без остраху свої речи у зазначеній квартирі. Доля останньої, як власності громадян РФ навряд чи буде вирішуватись протягом воєнного стану, якщо звичайно не змінеться українське законодавство, яке регулює такі питання.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти, а за потреби надати практичну правову допомогу.

    Степанов Михайло Леонідович
    18%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю, це не стосується пересічних людей, конфіскують тільки у людей які введуть політичну діяльність і підтримують зброїну агрессії проти України.

    Принципи примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів

    Проведення примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) та ґрунтується на принципах законності, прозорості, об'єктивності, відповідності меті, стратегічної важливості та ефективності. Примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку Російська Федерація розв'язала і веде проти України та Українського народу. Може бути вилучено будь-яке без виключення майно Російської Федерації або її резидентів на території України які підтримують зброєну агрессію проти України.. Зокрема, грошові кошти, валютні цінності, вклади у банках, рухоме та нерухоме майно, майнові права, корпоративні права,цінні папери, криптовалюта.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    На сьогодні питання про загальну конфіскацію майна громадян РФ мова не йде і, скоріш за все, цього не буде, бо це суперечить принципам міжнародного права.

    Конфіскація можливо відносно майна осіб, відносно яких прийняте спеціальне рішення.

    Якщо ці особи не включені до санкційних списків РНБО, то підстав для хвилювання у Вас не має.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Карпенко Андрей Владимирович
    18%
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЯКЩО ВЛАСНИКИ(ГРОМАДЯНИ РФ) НЕ ПІД САНКЦІЯМИ, ТО ЇХ КВАРТИРУ НЕ КОНФІСКУЮТЬ.

    На практиці майно конфіскують як у фізичних, так і юридичних осіб-резидентів росії та Білорусі, а також власників паспортів інших країн.

    Основний критерій для конфіскації – істотна шкода конкретної особи (юридичної чи фізичної) національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України. Також під конфіскацію підпадають ті, хто:

    • ухвалює рішення щодо збройної агресії проти України;
    • фінансує та допомагає з матеріально-технічним забезпеченням росії;
    • особисто бере участь у збройній агресії проти України;
    • пропагує та спонукає до збройної агресії проти України;
    • глорифікує (прославляє) осіб, що беруть участь у збройній агресії проти України.

    Як бачимо, перелік доволі широкий і він не є вичерпним. Конфіскувати майно можуть як у вищого керівництва країни-окупанта, великого бізнесу, так і в представників медіа та, звичайно військових.

    Порядок конфіскації не змінився: спочатку рішення про накладення санкцій приймає Рада національної безпеки та оборони України. За рік Президент України підписав 37 указів про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

    Після цього Міністерство юстиції України за допомогою правоохоронних органів шукає майно підсанкційних осіб на території України, готує позовну заяву та звертається з нею до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів. На практиці позовна заява разом з усіма матеріалами може складатись із 10-ти томів та більше.

    Особа, майно якої планують конфіскувати, та її адвокат мають два дні на вивчення матеріалів та підготовку відзиву на позовну заяву. Це можна назвати процесуальним недоліком, оскільки такі короткі строки обмежують права власників майна.

    У свою чергу, суд має всього 10 днів з моменту подачі позову, щоб прийняти рішення у справі.

    Після цього сторони можуть протягом 5-ти днів звернутися до апеляції з метою оскарження рішення. Рішення Апеляційної палати ВАКС має прийняти протягом 5-ти днів. Це рішення є остаточним та не підлягає оскарженню у касаційному порядку.

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    3 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів" (законопроект № 7122). Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    Відповідно до тексту законопроекту від 02.03.2022, примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку російська федерація розв'язала і веде проти України та Українського народу.

    Зазначається, що рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів, приймається Радою національної безпеки та оборони України та вводиться в дію указом Президента України.

    Проект рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів до Ради національної безпеки та оборони України вноситься Кабінетом Міністрів України.

    Проект рішення повинен містити:

    • перелік об'єктів права власності російської федерації та її резидентів, що підлягають примусовому вилученню;
    • ідентифікацію (місцезнаходження, реєстрацію тощо) об'єктів права власності російської федерації та її резидентів;
    • найменування осіб, об'єкти права власності яких підлягають примусовому вилученню;
    • строки проведення примусового вилучення кожного об'єкта;
    • інші положення, визначені цим Законом.

    Документ визначає, що примусово вилучені у порядку цього закону об'єкти права власності російської федерації та її резидентів передаються у господарське відання на тимчасовій або постійній основі спеціалізованому державному підприємству, яке у разі необхідності створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на базі вилучених об'єктів права власності російської федерації та її резидентів (цілісних майнових комплексів).

    http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf35... Законвступив у дію.

    Ваша орендована квартира є особистою приватною власністю громадян РФ на території України та прямо не належить структурам РФ , ПРЯМО ПІД ДІЮ закону ви скоріше за все не потрапите, адже напевно набули майно законним шляхом.

    Якщо ці громадяни РФ не потраплять під санкції особисто , квартира залишиться, якщо потраплять згідно Указу Президента України, то квартира буде внесена до переліку майна на користь держави та передана до Агенства з управління конфіскованими активами АРМА. Якщо так станеться представники агенства звернуться до Вас для організації питань повернення Ваших речей особистих

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Якщо Ви не сплачуєте не комунальні не оренду та й в Квартирі не проживаєте то ви її не орендуєте.

    Тобто рекомендую узгодити дату та порядок забору речей та попросити знайомих забрати речі з квартири

    Успіхів

    Савченко Олександр
    12%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Подскажите, что будет с этим имуществом дальше? Может ли государство его конфисковать? - з 07.03.2022 в Україні діє ЗУ «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Цей закон дозволяє примусове вилучення на користь України майна рф та українських компаній, які прямо чи опосередковано їй належать. Йдеться про безоплатне вилучення (фактично – конфіскацію) за рішенням РНБО, що має бути введене в дію указом Президента України та затверджене Верховною Радою України.

    Водночас 01.04.2022 до цього закону були внесені зміни – розширено перелік осіб, чиє майно можна буде конфіскувати за рішенням РНБО. Однак, закон, яким було внесено зміни (він має назву “Про внесення змін до Закону України “Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів” щодо уточнення окремих положень”), досі не підписаний Президентом, а тому поки не набрав законної сили.

    Якщо закон все ж буде підписано, за рішенням РНБО можна буде конфіскувати майно не лише самої рф та українських компаній, в яких вона має частку, а й майно:

    • громадян рф (крім тих, які воюють на нашому боці) та українських компаній, які їм належать;
    • людей, які не є громадянами рф, але мають найбільш тісний зв’язок із рф, мають там місце проживання або займаються там основною діяльністю (наприклад, колишній футболіст збірної України Анатолій Тимощук), та українських компаній, які їм належать;
    • будь-яких інших фізичних та юридичних осіб, які постійно перебувають за межами України або на тимчасово окупованій території України та публічно заперечують чи підтримують здійснення збройної агресії російської федерації проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України та які не зупинили чи не припинили здійснення своєї економічної діяльності на території рф після 24.02.2022.

    Цей закон викликав критику і побоювання в його неефективності, оскільки за Конституцією конфіскація майна можлива лише за рішенням суду, а не РНБО.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України