Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 24 червня 2023, питання №87225

Акти погодження меж земельних ділянок

Чи може особа яка взагалі немає відношення до земельної ділянки, яка у даній місцевості не проживає погодити її межі у Акті погодження меж..
Також згідно з відповіддю Держгеокадастру ця земельна ділянка містить перетин меж із сусідньою ділянкою. Чи достатьньо офіційної відповіді Держгеокадастру для суду.
ПИТАННЯ
1. Що робити у такому випадку якщо було виявлено таке погодження, чи є це порушенням.
2. Чи є відповідь Держгеокадастру України офіційним документом у якому указано що є перетин меж (я так розумію раз перетин меж значить є накладання) земельної ділянки на іншу.
3. Яким чином чи з яких відомостей земельний експерт встановлює яка на яку ділянка наклалася.

Чекаю на відповіь не вдух словах, за що буду вдячний!!!!

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи може особа яка взагалі немає відношення до земельної ділянки, яка у даній місцевості не проживає погодити її межі у Акті погодження меж.

    Ні, не може.

    Погодження меж земельної ділянки відбувається з суміжними власниками та землекористувачами. (ст.198 Земельного кодексу України) Якщо вони відмовляються підписувати – створюється земельна комісія при місцевій раді,яка сприяє у погодженні меж.

    Погодження меж є виключно допоміжною стадією у процедурі приватизації земельної ділянки, спрямованою на те, щоб уникнути необов`язкових технічних помилок. Підписання акта погодження меж самостійного значення немає, воно не призводить до виникнення, зміни або припинення прав наземельну ділянку, як і будь-яких інших прав у процедурі приватизації. Непогодження меж земельної ділянки із власником та/або землекористувачем неможе слугувати підставою для відмови відповідної місцевої ради взатвердженні технічної документації, за умови правомірних дій кожного зземлекористувачів чи землевласників. Не надання особою своєї згоди напогодження меж земельної ділянки суміжного землекористувача та/або власника не може бути перешкодою для розгляду місцевою радою питання про передачу земельної ділянки у власність відповідачу за обставин виготовлення відповідної технічної документації. Непідписання суміжним власником та/або землекористувачем акту узгодження меж земельної ділянки саме по собі неєпідставою для визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку. (Відповідно до Постанови ВАКС по справі №619/1415/19 від 01.08.2022 року(щодо не підписання акту погодження меж сусіднім власником земельної ділянки, як підстава для скасування прийнятих органом місцевого самоврядування рішень).

    Також згідно з відповіддю Держгеокадастру ця земельна ділянка містить перетин меж із сусідньою ділянкою. Чи достатьньо офіційної відповіді Держгеокадастру для суду.

    Якщо маєте на меті звернутись до суду – офіційні відповіді є належними доказами у справі.

    • Олександр Клієнт 10 місяців тому

      Доброго дня Дерій Владислав Олегович.

      Я хотівби з Вами з'язатися по телефону???

      • Дерій Владислав Олегович

        Доброго дня!

        Консультація в телефонному режимі відноситься до формату платних консультацій. Якщо Вас даний формат задовільняє - Вам необхідно натиснути "Звернутися". Деталі обговоримо.

        На жаль, я не маю доступу до Ваших контактів, а правилами сайту юристам заборонено натавати номер телефону або ел.пошту у відповіді на питання.

    Дерій Владислав Олегович
    1. Що робити у такому випадку якщо було виявлено таке погодження.

    Насамперед, необхідно дізнатися, хто та на якій підставі підписав Акт погодження, та чи не було факту підроблення документу. Якщо суміжний власник або землекористувач неправомірно оформив право власності на землю, шляхом підроблення документів – то це є підставою для скасування права власності на неї.

    2. Чи є відповідь Держгеокадастру України офіційним документом у якому указано що є перетин меж (я так розумію раз перетин меж значить є накладання) земельної ділянки на іншу.

    Так, є.

    Якщо в офіційному листі Вас повідомили про наявність перетину меж, це означає, що по координатах меж земельних ділянок, які містяться в документації із землеустрою та відомостях Державного земельного кадастру існує накладання земельних ділянок.

    3. Яким чином чи з яких відомостей земельний експерт встановлює яка на яку ділянка наклалася.

    Зазвичай встановлення даного факту залежить від часу набуття та порядку оформлення прав на землю.

    Відповідно до п. 6 розділу ІІ Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998р№ 53/5, основними завданнями земельно-технічної експертизи є:

    • визначення фактичного землекористування земельними ділянками, а саме фізичних характеристик земельних ділянок (конфігурації, площі, промірів тощо);
    • визначення відповідності фактичного розташування будівель, споруд та інших об’єктів відносно меж земельних ділянок їх розташуванню у відповідній технічній документації;
    • визначення відповідності фактичного землекористування в частині порушення меж та накладання земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки.

    Для проведення експертизи слід надати в розпорядження експерта правовстановлюючі документи на земельні ділянки, документацію із землеустрою, яка слугувала підставою для формування земельної ділянки, відомості про координати поворотних точок меж земельних ділянок, які містяться в Державному земельному кадастрі та інші документи залежно від ситуації.

    Дерій Владислав Олегович
    Варіанти дій при виявленні перетину своєї земельної ділянки із ділянками суміжників:

    1. Частина 12 ст. 79-1 Земельного кодексу України визначає, що межі суміжних земельних ділянок приватної власності можуть бути змінені їх власниками без формування нових земельних ділянок за технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

    Іншими словами Ви можете повідомити власників суміжних ділянок про наявність взаємного перетину та запропонувати спільно звернутись до будь-якої юридичної чи фізичної особи, які здійснюють землеустрій, та замовити виконання робіт із землеустроющодо встановлення (відновлення) меж в натурі (на місцевості) всіх земельних ділянок, щодо яких існує взаємний перетин.

    Вирішення проблеми таким шляхом можливе лише за умови, що усі власники земельних ділянок, щодо яких існує перетин, погодяться на виконання робіт із землеустрою, зменшення площі земельної ділянки (за потреби) та внесення змін до Державного земельного кадастру щодо своїх земельних ділянок.

    Дерій Владислав Олегович

    2. Судовий порядок відновлення порушеного права власності на землю.

    Залежно від ситуації, належними способами захисту порушеного права можуть бути вимоги до суду:

    • визнати незаконним та скасувати рішення органу місцевого самоврядування/місцевої державної адміністрації, яким передано спірну земельну ділянку у приватну власність;
    • визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку.

    Додаткові способи захисту визначені також нормами земельного законодавства.

    Зокрема, частина 13 ст. 79-1 Земельного кодексу України та частина 10 ст. 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» визначають, що земельна ділянка припиняє існування як об’єкт цивільних прав, а її державна реєстрація скасовується в разі скасування державної реєстрації земельної ділянки на підставі судового рішення внаслідок визнання незаконною такої державної реєстрації.

    Отже, поряд з іншими позовними вимогами, слід ставити перед судом вимогу скасувати державну реєстрацію спірної земельної ділянки та припинити речові прав щодо неї (якщо такі права зареєстровані).

    У випадку скасування державної реєстрації земельної ділянки така ділянка припиняє своє існування як об’єкт цивільних прав, а відомості щодо такої земельної ділянки вилучаються з Державного земельного кадастру та переносяться до архівного шару. Фактично це має наслідком усунення взаємного перетину згідно відомостей Державного земельного кадастру, оскільки зникає об’єкт (земельна ділянка), який накладався на вашу земельну ділянку.

    В ситуації, коли має місце перетин земельних ділянок за фактичним користуванням перед судом слід також ставити вимогу зобов’язати суміжного землекористувача знести будівлі, споруди, розташовані на чужій земельній ділянці або зобов’язати перемістити паркан на певну відстань.

    Недоліком судового вирішення таких спорів є перш за все значний розмір судових витрат та тривалий розгляд справи, що зумовлено необхідністю проведення судової експертизи та збором доказів.

    Свою відповідь розділив на 4 частини у зв'язку з некоректною робою сайту. При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України