Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 30 червня 2023, питання №87515 250₴

Відновлення втрачених прав з-за кордону. Чи можна якимсь чином забрати їх в Україні без моєї присутності?

Добрий день.

Згубив права в Польші. Відновив їх через додаток "дія". Написано що вони вже чекають на мене в сервісному центрі у Львові. Чи можна їх забрати за довіреністю? Я дзвони їм на лінію і вони кажуть, що ні в якому разі не можна.

Я знаю що можна відновити права в Польші, але тут відновлять права які були пошкоджені, або сплив термін дії. Втрачені вони не відновлюють :(

Дякую.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%

    Доброго дня, Едуарде!

    На жаль це так і є. В переважній більшості випадків працівники сервісних центрів МВС не погоджуються на видачу водійських прав за нотаріальним доручення третій особі, й тому є передбачена відповідним нормативним актом причина.

    Згідно пункту 23 Постанови Кабінету міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвідчення громадянина України, або посвідки на постійне проживання, або посвідки на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, чи пред’явлення одного із зазначених документів в електронній формі засобами Порталу Дія та оригіналу медичної довідки встановленого зразка, дійсної на дату подання заяви про обмін посвідчення водія або отримання його після втрати чи викрадення.",

    Обійти цю вимогу Постанови складно, але я рекомендую Вам спробувати звернутись до українського консульства, аби зробити запит до відповідного СЦ МВС та отримати Ваш дублікат посвідчення поштою. за умови оплати такого пересилання за Ваші кошти. Після отримання посвідчення консульство може вручити його Вам особисто під підпис після пред'явлення документів, що посвідчують Вашу особу. Тобто рівно так, як вимогає цього Постанова.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 8 травня 1993 р. № 340(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 20 травня 2009 р. № 511)

    ПОЛОЖЕННЯ

    про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    23. Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвідчення громадянина України, або посвідки на постійне проживання, або посвідки на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, чи пред’явлення одного із зазначених документів в електронній формі засобами Порталу Дія та оригіналу медичної довідки встановленого зразка, дійсної на дату подання заяви про обмін посвідчення водія або отримання його після втрати чи викрадення.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    якщо ви офіційно перебуваєте закордоном - отримали тимчасовий захист і наразі не маєте змоги прибути до Сервісного центру МВС України.

    Вам необхідно звернутись до консульства, аби зробити запит до відповідного СЦ МВС та отримати Ваш дублікат посвідчення поштою. за умови оплати такого пересилання з Вашої сторни + консульський збір. Після отримання посвідчення консульство може вручити його Вам особисто під підпис, після пред'явлення документів, що посвідчують Вашу особу. так, як вимогає Постанова.від 8 травня 1993 р. № 340(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 20 травня 2009 р. № 511

    за довіреністю центр МВС не видасть

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Якщо посвідчення водія було викрадено за кордоном, то його видача здійснюється на загальних підставах в сервісному центрі МВС.

    Тобто вам треба особисто звернутись до сервісного центру МВС.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Віта.

    Як відновити втрачене посвідчення водія?

    Про втрату посвідчення водія, у тому числі виданого вперше, особа має повідомити сервісний центр МВС. Після перевірки факту видачі раніше такого посвідчення сервісний центр МВС оформлює та видає нове.

    Відновити посвідчення водія можна в будь-якому сервісному центрі МВС або онлайн через Електронний кабінет водія.

    Якщо посвідчення водія втрачено за кордоном, то видача нового здійснюється на загальних підставах в сервісному центрі МВС.

    Офлайн

    Документи, які необхідно при собі мати:

    • паспорт громадянина України* (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання надається разом з довідкою або витягом про місце проживання), або:
      • паспорт громадянина України для виїзду за кордон* (надається разом з довідкою або витягом про місце проживання),
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    * зазначений документ можна пред’явити в електронній формі в застосунку Дія.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі в застосунку Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • ідентифікаційний код;
    • медичну довідку (на час дії воєнного стану медична довідка необов’язкова).

    Термін надання послуги: протягом робочого дня

    Вартість: в межах 270 грн.

    Онлайн

    Для замовлення послуги онлайн потрібно авторизуватися в Електронному кабінеті водія, заповнити всі необхідні поля, сплатити за послугу та вибрати зручний спосіб отримання:

    — у відділенні АТ «Укрпошта»;

    — кур’єрською доставкою;

    — у сервісному центрі МВС;

    Термін надання послуги: 10 робочих днів на опрацювання заявки та до 5 днів займають логістичні послуги.

    Спосіб отримання та вартість готового документу:

    — з доставкою на відділення АТ «Укрпошта» або кур’єрською доставкою — орієнтовно 270 грн. за бланк та 294 грн. за логістичні витрати;

    — у сервісному центрі МВС — орієнтовно 270 грн.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Гіпотетично передбачена можливість отримати посвідчення засобами Укрпошти.

    Оформити доставку можна в Електронному кабінеті водія, а отримати - в будь-якому відділенні "Укрпошти".

    Про це повідомили на сайті національного поштового оператора. І додали, що оплачувати доставку окремо не потрібно - її вже включено у вартість самого сервісу.

    В "Укрпошті" розповіли, що її система інтегрована з Електронним кабінетом водія, де можна замовити водійське посвідчення. Віднині не потрібно відвідувати сервісний центр МВС для отримання пластикового документа.

    "Натомість при оформленні посвідчення онлайн потрібно просто обрати доставку "Укрпоштою" додому або забрати у зручний час у найближчому відділенні. А жителям сіл не потрібно виїздити до райцентру – водійське посвідчення доставить пересувне відділення або ж листоноша села".

    Доставка здійснюватиметься в рамках послуги "Експрес"

    Успіхів

    Савченко Олександр
    26%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Відновлення втрачених прав з-за кордону. Чи можна якимсь чином забрати їх в Україні без моєї присутності? - на жаль, ні. Замовивши онлайн-послугу обміну чи відновлення посвідчення водія, у кожного є можливість обрати спосіб отримання нового документу:

    • у будь-якому зручному сервісному центрі МВС (Ви вибрали саме цей варіант);
    • у будь-якому зручному відділенні Укрпошти;
    • кур’єром Укрпошти.

    Важливо, що відповідно до Пункту 23 Постанови № 340 Кабінету міністрів України, отримати посвідчення водія власник має особисто. Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання (зокрема е-посвідки на постійне проживання або е-посвідки на тимчасове проживання), посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист. Тобто, інша особа не може отримати новий документ замість власника.

    Розгляд заявок з отриманням посвідчення водія в сервісному центрі МВС:

    У разі замовлення послуги із отриманням посвідчення водія у сервісному центрі МВС, така заявка потрапляє безпосередньо до цього сервісного центру МВС.

    Орієнтовна вартість становить 311 грн за бланк посвідчення та адмінпослуги сервісного центру МВС.

    На практиці адміністратор розглядає заявку протягом дня, у який вона надійшла або на наступний день, якщо заявку отримано в неробочий час. Хоча Постанова КМУ №340 передбачає строк до 10 робочих днів.

    Після успішного опрацювання заявки замовник послуги отримує сповіщення на е-мейл, вказаний при заповненні полів в Електронному кабінеті водія, про те, що посвідчення водія виготовлено та готове до видачі у сервісному центрі МВС. Виготовлене посвідчення водія чекатиме замовника до моменту отримання протягом 1 року від його виготовлення.

    Якщо при розгляді заявки адміністратор сервісного центру МВС виявив у реєстрах інформацію, яка не дозволяє провести обмін посвідчення водія, то замовник отримує пояснення причини відмови у наданні послуги. Кошти повертаються замовнику автоматично.

    Розгляд заявок з отриманням посвідчення водія через Укрпошту:

    У разі оформлення заявки із отриманням готового посвідчення водія на відділенні Укрпошти або через кур’єра Укрпошти, така заявка потрапляє на опрацювання адміністраторами сервісних центрів МВС № 8041 у місті Києві (вул. Перемоги, 20).

    Орієнтовна вартість — 311 грн за бланк посвідчення та адмінпослуги сервісного центру МВС, 294 грн за логістичні витрати ДП «ІНФОТЕХ».

    На розгляд такої заявки адміністратором сервісного центру МВС передбачено термін до 3 робочих днів. На логістичні послуги теж передбачено термін до 10 робочих днів. Але звертаємо увагу, що на час дії воєнного стану в Україні та при виникненні обставин непереборної сили, як то повітряні тривоги чи відсутність електроенергії, ці терміни можуть бути продовжені.

    Після успішного опрацювання заявки адміністратором сервісного центру МВС, замовник послуги отримує лист на е-мейл, вказаний при заповненні полів форми, про те, що посвідчення водія виготовлено.

    Готове посвідчення водія передається для упакування, оформлення відправлення до ДП «ІНФОТЕХ». Після того, як підприємство передало Укрпошті оформлену посилку, у розділі «Мої послуги» біля слова «Доставка» з’являється трек-номер відправлення (ТТН). У національного поштового оператора доставка відбувається за умовами «Укрпошта Експрес».

    На Укрпошті нове посвідчення водія чекатиме замовника 5 діб. У разі неможливості отримати посилку особисто, повертається у сервісний центр МВС №8041 або №3245, де було виготовлене, і чекатиме там замовника протягом одного року з моменту його виготовлення. За бажанням замовник послуги який не встиг вчасно забрати своє посвідчення водія може скористатися повторною доставкою. Для замовлення повторного відправлення необхідно увійти до Електронного кабінету водія, авторизуватися та замовити послугу в розділі «Картка водія». Для цього необхідно заповнити анкетні дані, ввести адресу та сплатити за послугу. Вартість повторної доставки – 192 грн з ПДВ. Оформити повторне відправлення громадяни можуть декілька разів упродовж року від дати замовлення послуги обміну посвідчення водія.Оформити доставку громадяни можуть декілька разів упродовж року від дати замовлення послуги з обміну посвідчення водія.

    Якщо при розгляді заявки адміністратор сервісного центру МВС виявив у реєстрах інформацію, яка не дозволяє провести обмін посвідчення водія, то замовник отримує пояснення причини відмови у наданні послуги. Кошти повертаються на картку автоматично.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України