Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 липня 2023, питання №87687

Відстрочка від мобілізації

Я зараз звільняюся з служби. Чи можуть у РТЦК та СП відразу дати повістку заново? Чи вони зобов'язані надати хоч якусь відстрочку? Звільнявся по дружині 3 групі інвалідності.

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Ні, не можуть. Протягом 6 місяців з дня звільнення з військової служби Вас не можуть знову мобілізувати.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено,

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Віталій Клієнт 10 місяців тому

      Але у нас зараз загальна мобілізація. Хіба ні?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так ви маєте рацію, тому теоретично вас можуть мобілізувати. Але вы маєте право на відстрочку. Враховуючи останні зміни, треба знати інформацію про склад вашої сім'ї.

        які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

        Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Загальна і часткова це дві різні речі, це передбачено Ст. 4 зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тому не слід розраховувати на неї. Краще розраховуйте на інвалідніссть жінки та відсутність працездатних осіб.

        • Віталій Клієнт 10 місяців тому

          Дітей повнолітніх немає. Є син 2,5 роки. Проживаємо разом уже більше трьох років, але офіційно вона прописана у батьків (це за 800 км). Планую відразу, як приїду, прописати її у себе. Батько інвалід 3 групи - він непрацездатний. Мати не пенсійного віку, працездатна. Але вони обоє живуть у селі і на двох дохід - батькова пенсія і гроші за здачу молоко. Тобто, на двох навіть прожиткового мінімуму не виходить. Згідно статті 198 Сімейного кодексу України "Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати". Але вони якраз не мають такої змоги. Я це розумію, але яким документами це довести в РТЦК та СП? І взагалі чи батьки підпадають? Адже в-першу чергу обов'язок утримання непрацездатного покладається на чоловіка/дружину... Ось я скоро їду додому і не знаю, що робити. І так служу уже довго, а зараз так сталося, що ясності ніякої щодо майбутнього.

          • Корнійчук Євген Іванович

            це можно підтвердити довідкою про доходи.

            Також, якщо ви її пропишите до себе то це вже дуже гарно, враховуючи ваші сімейні обставини інвалідність батька малу дитину це вже 99 відсотків успіху

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Як мінімум, 6 місяців для відпочинку точно повинні дати відповідно до статті 23 Закону України "Про мобізаційну підготовку та мобілізацію".

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Віталій Клієнт 10 місяців тому

      А то нічого, що зараз "загальна" мобілізація, а не "часткова"? Можна сміливо посилатися на цю статтю?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Віталій!

        Мобілізація зараз загальна, але по практиці бачу, що півроку точно надають. Хоча ТЦК також бувають різними.

        • Віталій Клієнт 10 місяців тому

          Зрозумів. Дивно, що це чітко не регламентовано законом. Явне недоопрацювавння верховної ради.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Віталій!

            На жаль, але це не одне недопрацювання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України