Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 09 липня 2023, питання №88087

Переоформлення земельного паю отриманого в дар

Скільки коштує переоформити документи на земельний пай подарований батьком доньці?
………………………………………..

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, не зовсім зрозуміле питання. Якщо батько оформив дарчу, то дарча вважається документом права власності.

    Якщо після цього жінка хоче переоформити його на когось іншого, це буде коштувати до 10 тысяч гривень.

    Точно на це питання вам зможе відповісти нотаріус.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Миколо!

    За договором дарування земельна ділянка сільськогосподарського призначення може бути відчужена лише на користь іншого з подружжя, родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, вітчима, мачухи).

    До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (стаття 181 Цивільного кодексу України).

    Відповідно до положень Податкового кодексу України, об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

    У зв’язку з цим, договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю):

    • родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),
    • другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).

    В іншому випадку в процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.

    Фізична особа-резидент – це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

    У разі якщо однією зі сторін договору дарування є фізична особа-нерезидент, то сплачується податок в розмірі 18% ПДФО. В свою чергу, у разі сплати ПДФО, з’являється зобов’язання сплати 1,5% військового збору від вартості оцінки.

    Для визначення суми податку, який підлягає сплаті, використовують експертну та нормативну оцінки землі. Згідно з роз’ясненнями ДФС України, для визначення розміру податку необхідно зробити експертну оцінку земельної ділянки, звернувшись до будь-якого сертифікованого оцінювача (або ж організації).

    З Державним реєстром оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та орієнтовними зразками заяв можна ознайомитися за посиланням: https://land.gov.ua/info/derzhavnyi-reiestr-otsiniuvachiv-z-ekspertnoi-hroshovoi-otsinky-zemelnykh-dilianok/.

    У статті 125 Земельного кодексу України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

    Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють:

    • нотаріус;
    • інші державні реєстратори (виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, районних, районних у містах державних адміністрації), в тому числі через центри надання адміністративних послуг.

    Перелік центрів надання адміністративних послуг - https://my.gov.ua/info/servicecenters.

    Перелік необхідних документів:

    • заява встановленої форми;
    • документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України);
    • копія реєстраційного номеру облікової картки платника податків;
    • засвідчена копія рішення про передачу земельної ділянки у власність;
    • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку (не обов'язково);
    • документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2022 року – 250. грн.00 коп.)

    Заява та документи розглядаються державним реєстратором протягом 5 робочих днів.

    На підтвердження державної реєстрації права власності на землю державний реєстратор видає витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можете все зробити до 10 тис, але раджу звертатись безпосередньо до нотаріуса.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України